Sluit zoekbalk
Ouderenadviseur Jan Olijve helpt - Lekker Blijven Wonen
Ouderenadviseur Jan Olijve helpt

Ouderenadviseur Jan Olijve helpt mensen lekker te blijven wonen

Een ouderenadviseur geeft waardevolle tips, brengt je in contact met de juiste mensen én brengt je op ideeën waar je zelf nog niet zo snel op kwam. "Mijn belangrijkste doel is mensen te helpen zo lang mogelijk plezierig en verantwoord in hun eigen huis te blijven wonen,” zegt Jan Olijve, sinds een half jaar actief als ouderenadviseur voor met name de gemeente Hoorn.

Ik ben als het ware de spil tussen ouderen en een heleboel organisaties. Ik kom bij mensen thuis en kijk met hen wat nodig is. Als ze ondersteuning kunnen gebruiken van een vrijwilliger, klop ik bijvoorbeeld aan bij Mee & de Wering of de Zonnebloem; maar het kan ook zijn dat ik doorverwijs naar professionele zorg.

En soms is zorg of ondersteuning helemaal niet nodig, maar kan er bijvoorbeeld wel wat in het huis gebeuren. Dan vertel ik wat ik weet en vaak wijs ik mensen op het belevingscentrum Lekker blijven wonen aan de Kleine Noord in Hoorn. Daar kunnen ze zien wat er mogelijk is.

Heb je een voorbeeld van zo’n huisbezoek?

"Ik word gebeld door vrouw die zich zorgen maakt om haar ouders. Ze beginnen dingen te vergeten, de aardappels branden af en toe aan, enzovoort. Dan maak ik een afspraak om langs te komen en vraag of de kinderen daarbij kunnen zijn.

Als ik er dan ben maken we samen de stand van zaken op. Hoe gaat het, wat speelt er, waar loopt u tegenaan? Dan vertelt het echtpaar dat ze soms dingen vergeten en dat het bedienen van apparatuur zoals de telefoon soms niet meer lukt. Ze worden ook wat minder mobiel en kunnen niet meer zo makkelijk zelfstandig ergens komen.

Ik stel tijdens zo’n gesprek trouwens ook andere vragen. Bijvoorbeeld of ze er al eens over hebben gesproken wat er moet gebeuren op het moment dat één van hen geen beslissingen meer kan nemen.”

Levenstestament

"In dit geval heb ik de familie de weg gewezen naar het Belevingscentrum in Hoorn waar ze advies hebben gekregen over onder meer domotica. Via de Wmo is een pas aangevraagd voor de regiotaxi en het echtpaar is lid geworden van de vrijwillige chauffeursdienst van WonenPlus. Ik heb ze verder in contact gebracht met Buurtzorg én met iemand die iets kan vertellen over een levenstestament. Daarin leg je vast wat er moet gebeuren als iemand bijvoorbeeld in coma raakt na een beroerte. Of wie bepaalde beslissingen moet nemen als iemand dat vanwege dementie niet meer kan.”

Cliëntondersteuning

Mijn werk bestaat dus aan de ene kant uit luisteren, adviseren en de weg wijzen. Maar ik ga ook als cliëntondersteuner met mensen naar de gemeente. Als iemand het spannend vindt om in zijn eentje huishoudelijke hulp aan te vragen, dan kan ik mee ter ondersteuning.

Daarnaast kan ik, als dat nodig is, ook kortdurende psychosociale begeleiding geven. Hoe ga je bijvoorbeeld om met ouder worden, met rouw, met de extra tijd die je opeens hebt? Als iemand bijvoorbeeld afhankelijk is van beeldbellen om minder alleen te zijn, dan kijk ik of we iets kunnen doen aan de live contacten zodat die persoon ook nog eens écht koffie kan drinken met iemand anders.”

Hoe kom je in contact met de ouderenadviseur?

"Je kunt gewoon bellen met MEE & de Wering en vragen naar de ouderenadviseur. Dat geldt ook voor de meeste andere West-Friese gemeenten.”