Sluit zoekbalk
Ate Lageveen paste zelf zijn huis aan: - Lekker Blijven Wonen
Ate Lageveen paste zelf zijn huis aan:

Ate Lageveen paste zelf zijn huis aan:

"Ik kan het nergens beter krijgen!”

Ate Lageveen is 76 jaar en woont alleen in zijn woning in Abbekerk.In zijn werkzame leven was hij timmerman. Vervolgens werd hij vrijwilliger bij WonenPlus. De kennis die hij daar opdeed over het aanpassen van woningen, past hij nu zelf toe in zijn huis. Een zelf verbouwde langhuisboerderij, waar hij graag nog heel lang lekker wil blijven wonen. 

"Af en toe zak ik zomaar in elkaar. Dat is voor het eerst gebeurd in 2005. Ik ben nog niet echt gevallen, maar ik dacht destijds meteen: ‘nu moet ik dus maatregelen gaan nemen’. En toen ben ik begonnen met de eerste aanpassingen in mijn huis.
Ik heb steunen aangebracht in de wc en de slaapkamer én op de route daar naartoe. Ik heb antislip strippen op de traptredes geplakt én ik heb een tweede trapleuning gemonteerd, zodat je beter houvast hebt. Verder heb ik zoveel mogelijk drempels in huis weggehaald.”

Blokken
"Ik heb ook al blokken gemaakt voor als het traplopen nóg wat moeilijker zou gaan. Dat zijn blokjes van 10 cm hoog en die zet je vast op het breedste deel van de tree. Normaal is een traptrede 20 cm, maar zo kun je dus steeds een tussenstapje maken, waardoor je voet maar 10 cm omhoog hoeft.
Nee, dat heb ik niet zelf verzonnen, dat idee bestond al. Ik heb ze gemaakt om het ook zelf uit te proberen maar ik heb ze dus nog niet nodig. Met de maatregelen die ik nu genomen heb, red ik het voorlopig wel en gelukkig is mijn fysieke conditie nog heel goed.”

Als je de statistieken leest, zie je dat er ontzettend veel mensen ten val komen en dat daar toch ook heel wat mensen bij komen te overlijden. Als je dat kunt voorkomen, zou dat toch heel mooi zijn? Ik denk trouwens dat gemeenten daar meer in kunnen betekenen voor hun inwoners. Bij de instelling waar ik die klusjes deed, hadden ze bijvoorbeeld een checkbrief voor bewoners om te kijken welke risico’s er waren om te vallen in huis. Daarmee konden mensen dan door hun huis lopen om te kijken wat ze moesten aanpassen. Maar toen ik zelf een keer met die lijst rondliep, vond ik het eigenlijk een heel rare en onduidelijke lijst. Vooral het taalgebruik. En toen bleek die lijst dus uit Vlaanderen te komen.
Later kwam ik een brochure tegen van de gemeente Opmeer over valgevaar in en om het huis en die was stukken beter. Maar ja, ik woon in de gemeente Medemblik en daar hadden ze die niet.”

Informatie geven
"Kijk, de rijksoverheid heeft dus gezegd dat ouderen zolang mogelijk thuis moeten blijven wonen maar ze vertellen er niet behoorlijk bij hoe je dat dan kunt bereiken.
Daar draaien de gemeenten dus nu voor op. Maar die kunnen echt wel wat doen. En dat is goede informatie geven. Want ik weet dus uit ervaring: als je de valrisico’s kunt reduceren, dan kunnen mensen echt langer thuis blijven wonen!
Hoe meer we dat bij mensen tussen de oren krijgen, hoe meer vruchten het zal afwerpen.”

In november volgde Ate de workshop ‘Voorkom dat je valt’ in het Belevingscentrum Lekker blijven wonen in Hoorn: "Wat ik daar hoorde, was vooral veel bevestiging van wat ik al wist, maar ik vind het fijn om de kennis op dit gebied bij te houden.
Ook omdat ik zelf nog zo lang mogelijk in dit huis wil blijven wonen. Het is een zogenaamde langhuisboerderij die ik in 1968 kocht als bouwval en die ik eigenhandig helemaal heb verbouwd. Dit is de plek waar ik graag wil blijven wonen. Ik kan het nergens beter krijgen!”