Sluit zoekbalk
Dolgelukkig met automatische deuropener - Lekker Blijven Wonen
Dolgelukkig met automatische deuropener

Dolgelukkig met automatische deuropener

"Ideaal! Geweldig! Dit had ik veel eerder moeten doen!” De Hoornse mevrouw Wever (85) is laaiend enthousiast over de automatische deuropener die onlangs bij haar is geïnstalleerd. Zo hoeft ze haar scootmobiel niet meer uit om de voordeur open te doen.

Mevrouw Wever is één van de vijftig deelnemers aan het project Vitaal Thuis van de gemeente Hoorn: "Ik ben al twintig jaar afhankelijk van een scootmobiel. Ik ben verlamd geweest en kan heel slecht bij de voordeur komen. Het was eigenlijk een hopeloze situatie. Als ik buiten was geweest, moest ik eerst van die scootmobiel af, dan de sleutel in het slot en de deur openmaken, dan weer in de scootmobiel om naar binnen te rijden en dan weer eruit om de deur weer dicht te doen… Het was gewoon geen doen! Ik had wel eens gehoord van een automatische deuropener en toen ik hoorde van dit project, ben ik eens gaan praten.”

Vitaal Thuis

Binnen het project Vitaal Thuis, laat de gemeente Hoorn aan de hand van vijftig praktijktests een keuzewijzer samenstellen voor het inzetten van slimme huistechnologie. Technologie die mensen helpt om langer thuis te blijven wonen. Met een plan op maat voor elk soort huishouden. Een plan dat de juiste informatie biedt over wat huistechnologie kan doen om de zelfstandigheid te vergroten, zorg en ondersteuning thuis te verbeteren en mantelzorgers te ontlasten.

Hoe meer mensen de toegevoegde waarde gaan inzien van huistechnologie en het comfort en gemak dat het kan opleveren, hoe meer ze bereid zullen zijn hier ook zelf in te investeren. Dat is de gedachte achter het project. Bij de praktijktests worden de behoeften en vragen van vijftig individuele huishoudens geïnventariseerd. Dit leidt tot een aantal verschillende scenario’s of algemene situatieschetsen. Hierbij spelen onder meer de leefsituatie en eventuele ziekten en beperkingen een rol, maar ook de mate van digitale vaardigheid. Bij elk scenario worden technologische oplossingen gepresenteerd die in de markt verkrijgbaar zijn. Deze oplossingen worden bij de vijftig verschillende huishoudens aangebracht en in de praktijk getest.

Deuropener

Inmiddels is bij mevrouw Wever de automatische deuropener geïnstalleerd en ze is er dolgelukkig mee: "Ik kan ook van binnen de deur op afstand openen via een knopje aan een band die ik om mijn hals draag. Als ik dan verwacht, kan ik diegene met één druk op de knop binnenlaten. Ik ben er wel zo verschrikkelijk blij mee! Al die jaren heb ik zitten ploeteren en het werd steeds moeilijker om van die scootmobiel af te komen. Ik had dit gewoon veel eerder moeten doen!”

Het advies aan deelnemers van het project Vitaal Thuis is gratis. Zij bekostigen wel zelf de maatregelen. Tenzij de omstandigheden maken dat de gemeente hierop een uitzondering maakt. De resultaten van de vijftig praktijktests worden gebundeld tot een praktische Keuzewijzer voor inwoners, mantelzorgers en professionals in de gemeente Hoorn. Als de Keuzewijzer klaar is, zal deze te vinden en te raadplegen zijn op lekkerblijvenwonen.nl