Sluit zoekbalk
Domotica of thuistechnologie hoeft helemaal niet duur te zijn - Lekker Blijven Wonen
Domotica of thuistechnologie hoeft helemaal niet duur te zijn

Domotica of huistechnologie hoeft helemaal niet duur te zijn

Sinds vorig jaar reist een aantal technologiehuisjes langs de West-Friese gemeenten om te demonstreren wat er zoal mogelijk is om langer in je eigen huis te kunnen blijven wonen. Toen José van der Wijk, teamleider Thuiszorg van De Pieter Raat Stichting in Heerhugowaard het technologiehuisje voor het eerst zag, werd haar opeens iets duidelijk: "We hebben het dan wel over domotica, maar dat klinkt zo vaag en duur. Terwijl het juist ook om heel eenvoudige en voordelige maatregelen kan gaan.” Ze organiseerde een drukbezochte informatieavond voor inwoners en professionals en die bleek voor herhaling vatbaar. 

"Voor de thuiszorg die wij bieden, zijn we altijd op zoek naar oplossingen die mensen helpen zo lang mogelijk in hun eigen huis te blijven wonen,” vertelt José van der Wijk. "Toen ik dat technologiehuisje zag, drong het tot me door dat dat ook om heel eenvoudige ingrepen kan gaan. Neem zo’n stekkeruitwerper, die is super handig en goedkoop en dat is óók domotica!” 

 

Niet afhankelijk

"We hebben te maken met een nieuwe generatie ouderen. Die willen niet afhankelijk zijn maar zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis blijven wonen. Het is ontzettend leuk om mensen daarbij te kunnen helpen. Voorlichting over domotica of thuistechnologie is daar een onderdeel van. Ook belangrijk voor onze medewerkers, want die kunnen die kennis dan weer overdragen aan onze cliënten.” 

"Mensen zijn vaak geneigd te denken dat het om dure ingrepen gaat, maar als je naar de meerwaarde kijkt die het je oplevert, dan valt dat reuze mee. Dat viel ook op tijdens de informatieavond. Als mensen vroegen wat iets kostte, dan viel het ze in de meeste gevallen mee. Ja, als je je zelfstandigheid ermee kan behouden…
Ik zie het aan mijn eigen ouders. Die waren, nadat ze tijdelijk afhankelijk van zorg waren, zo blij dat ze weer hun eigen gang konden gaan!” 

 

Automatische deuropener

"Een mooi voorbeeld is zo’n automatische deuropener, die je kunt bedienen vanaf je tablet. Je kunt daarop ook zien wie er voor de deur staat. Het alternatief is dat de thuiszorgmedewerker je sleutel krijgt. Dat was vroeger misschien normaal maar er zijn steeds meer mensen die dat niet prettig vinden.
Veel mensen weten niet met wat voor simpele dingen je je eigen zelfstandigheid kunt bevorderen. Kijk naar het risico om te vallen. Zo’n lichtspoor om ’s nachts de wc te vinden is dan dé oplossing. Trouwens niet eens alleen voor ouderen of mensen met een beperking. Tijdens deze avond hoorde ik dat je ook nog kunt kiezen voor groen licht. Dan word je melatonine (je slaaphormoon) niet verstoord, zodat je niet te wakker wordt.” 

"Bezoekers van de avond waren erg geïnteresseerd en wilden alles zien en uitproberen. Ook de knuffelkat, waar we een voorbeeld van hadden meegenomen, kreeg veel belangstelling.Verder gaven de wijkverpleegkundigen een presentatie met als thema ‘Veilig de winter in’. Al met al een groot succes! We gaan dit soort avonden zeker vaker organiseren.”