Sluit zoekbalk
Extra geld van provincie - Lekker Blijven Wonen
Extra geld van provincie

Extra geld van provincie voor stimuleren lekker blijven wonen

De meeste mensen willen graag zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen, het liefst ook zo lang mogelijk zonder zorg. Dat komt goed uit, als je bedenkt dat er de komende jaren ook steeds minder zorg beschikbaar en bereikbaar zal zijn. Maar zo lang mogelijk zonder zorg willen blijven wonen, brengt wel een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. En daarvan zijn niet alle Nederlanders zich voldoende bewust. De provincie Noord-Holland heeft dan ook extra geld beschikbaar gesteld om inwoners zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden. 

Je kunt zelf veel doen om de noodzaak tot zorg te voorkomen of zo lang mogelijk uit te stellen. Zeker op het gebied van technologie in huis zijn er de laatste jaren interessante ontwikkelingen. Maar er zijn ook talloze simpele huis-tuin-en-keukenmaatregelen die je leven comfortabeler, prettiger en veiliger kunnen maken. De website www.lekkerblijvenwonen.nl is geheel aan dit onderwerp gewijd. 

Bewust

Uit onderzoek maar ook binnen verschillende projecten in de regio blijkt dat inwoners tot 70 jaar al bewuster met dit onderwerp bezig zijn dan de 70-plussers. Het doel is echter om iedereen, van alle leeftijden, dus ook de kinderen van de 70-plussers, bewust te maken van de mogelijkheden die er zijn om je huis en je manier van leven voor te bereiden op een liefst zorgeloze toekomst. Denk bijvoorbeeld aan het plezier en het gemak van communiceren via een beeldscherm. Of de mogelijkheden om veiliger én comfortabeler te wonen dankzij verschillende vormen van technologie in huis.

De gemeenten Heerhugowaard, Edam/Volendam, Hoorn, Opmeer, Stedebroec, Enkhuizen en Drechterland werken samen aan dit doel en ontvingen hiervoor extra geld van de provincie.

Informatiecampagne

Via een informatiecampagne zal de komende tijd extra aandacht worden besteed aan wonen met oog voor de toekomst. Ook de rol die huistechnologie daarbij kan spelen, wordt nadrukkelijk belicht.

‘Voorbeeldhuisjes’

Dit najaar worden acht zogenaamde technologiehuisjes gepresenteerd. Dat zijn eigenlijk kistjes in de vorm van een huisje, waarop verschillende vormen van huistechnologie kunnen worden gedemonstreerd. Denk bijvoorbeeld aan de deurbel met flitslicht , een zogenoemde digitale deurspion, een oplaadbare LED zaklamp, oriëntatieverlichting om ’s nachts de weg naar het toilet te kunnen vinden, een koolmonoxidemelder, een pratende klok, een telefoonversterker, enzovoort.

Alle deelnemende gemeenten krijgen de beschikking over zo’n technologiehuisje dat getoond kan worden tijdens mantelzorgbijeenkomsten of in de bibliotheek. Er zullen de komende maanden verschillende activiteiten worden georganiseerd om inwoners van de deelnemende gemeente op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met de mogelijkheden van technologie in huis.

Houd de Facebookpagina Lekker blijven wonen in de gaten om te zien waar en wanneer het ‘technologiehuisje’ bij jou in de buurt komt.  

Belevingscentrum

Wie na het zien van een ‘technologiehuisje’ meer wil weten, is vervolgens van harte welkom in het Belevingscentrum Lekker Blijven Wonen [link naar de pagina] in de binnenstad van Hoorn. Hier zijn vrijwilligers aanwezig die alle mogelijke toepassingen kunnen uitleggen en demonstreren en die de bezoeker kunnen voorzien van een advies op maat.

Ook voor de exploitatie van het Belevingscentrum is door de provincie extra geld beschikbaar gesteld.

Projecten per gemeente

Ten slotte zullen de deelnemende gemeenten met het geld van de provincie ook eigen activiteiten ontplooien. Zo is de gemeente Edam-Volendam bezig met het ontwikkelen van extra trainingsmogelijkheden om zoveel mogelijk mensen ondersteuning te kunnen bieden in het leren omgaan met een tablet. Meer hierover in één van onze volgende nieuwsbrieven.