Sluit zoekbalk
Gunstige lening via gemeente voor aanpassen woning - Lekker Blijven Wonen
Gunstige lening via gemeente voor aanpassen woning

Gunstige lening via gemeente voor aanpassen woning

Inwoners van de gemeente Hoorn die boven de 55 zijn of die een zorgvraag hebben, kunnen vanaf nu gebruikmaken van de zogenoemde Blijverslening. Een lening voor het bekostigen van maatregelen die nodig zijn om zo lang mogelijk in je eigen huis te blijven wonen. Hoorn is de vierde Noord-Hollandse gemeente die deze lening aanbiedt.

De Blijverslening is een initiatief van SVn, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Gemeenten die hun inwoners een dergelijke lening willen aanbieden, doen dit via SVn. De Blijverslening is een soort hypotheek met gunstige voorwaarden die het voor meer mensen mogelijk maakt om langer in hun eigen huis te blijven wonen. Door met de lening de benodigde maatregelen te betalen, kunnen zij hun huis voorbereiden op de toekomst. Denkbare maatregelen zijn bijvoorbeeld het ombouwen van een bad tot (inloop)douche, het realiseren van een slaapkamer of badkamer op de begane grond en het laten verwijderen van drempels in het huis.

Vier gemeenten in Noord-Holland

Hoorn is de vierde gemeente in Noord-Holland die besloten heeft de inwoners een Blijverslening aan te bieden. Naast Hoorn, hebben ook Beverwijk, Wormerland en Texel zich bij deze SVn-regeling aangesloten.

Op de website van SVn is meer informatie te vinden over de Blijverslening.

Ook kun je hier zien welke andere Nederlandse gemeenten zich al hebben aangesloten.

Voorwaarden lening Hoorn

De gemeente Hoorn verstrekt de Blijverslening aan inwoners van de gemeente met een eigen koopwoning. De aanvragers moeten minimaal 55 jaar zijn. Behalve als één van de bewoners een zorgvraag heeft. In dat geval is er geen leeftijdsgrens.

Inwoners van Hoorn die in aanmerking komen voor de lening kunnen minimaal € 2.500 en maximaal € 50.000 lenen. Op de website van de gemeente is een lijst te vinden van de mogelijke aanpassingen.

Aanvragen

Wie in aanmerking wil komen voor een lening bij de gemeente Hoorn, heeft offertes nodig van installateurs of aannemers voor de benodigde aanpassingen in huis. Vervolgens kan op de gemeentelijke website de lening worden aangevraagd.

De aanvrager krijgt dan eerst een aanvraagformulier van SVn en daarna een offerte voor de lening. Als die is goedgekeurd, kunnen de werkzaamheden worden uitgevoerd. De rekeningen gaan vervolgens naar de gemeente, die de betalingen verricht.