Sluit zoekbalk
Workshop Lekker blijven wonen in Belevingscentrum Hoorn - Lekker Blijven Wonen
Workshop Lekker blijven wonen in Belevingscentrum Hoorn

Workshop Lekker blijven wonen in Belevingscentrum Hoorn

Zorgdocenten leren over technologie in zorg:

Jaarlijks kiezen zo’n tweehonderd studenten voor een opleiding in de zorg aan het Horizon College in Hoorn. Wie daarbij nog de ‘ouderwetse’ instelling in het hoofd heeft, zal snel ontdekken dat werken in de zorg aan een grote veranderingen onderhevig is. Zo speelt de techniek die mensen helpt om langer in hun eigen huis te blijven een steeds grotere rol. Om de studenten op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen, gaan de docenten op les in het Belevingscentrum Lekker blijven wonen in Hoorn.

Maar liefst 26 docenten telt de afdeling Zorg van het Horizon College in Hoorn en bijna allemaal waren ze 28 februari in het Belevingscentrum Lekker blijven wonen voor een workshop over wat de techniek zoal kan doen om dat doel te bereiken.

"Wij willen dat onze docenten op de hoogte zijn van de actuele ontwikkelingen en die doorgeven aan studenten,” vertelt Frank Sitaram, opleidingsmanager gezondheidszorg van het Horizoncollege. "Onze docenten zijn allemaal praktijkmensen maar de ontwikkelingen gaan nu zo snel! En dan is het fijn dat de gemeente Hoorn een centrum heeft waar ze dat bijhouden.”

Zorg en technologie

Zorg en technologie wordt een steeds belangrijker thema als het gaat om onderwijs in de zorg. Frank: "Vroeger ging het vooral om handen maar nu komt er van alles bij. Tilliften, koffiezetapparaten die vanzelf aangaan, automatische deuropeners, enzovoort. Daar moeten onze studenten van op de hoogte zijn. Hoe meer de zorg verplaatst wordt naar de mensen thuis, hoe meer er ook zal veranderen in die zorg. Technologie speelt daarin een grote rol en school is voor deze studenten dé plek om daarmee kennis te maken.”

Workshop voor docenten

De docenten zijn enthousiast na een middag in het Belevingscentrum Hoorn. Zorgdocent David Hartvelt: "Het was erg inspirerend en mooi om te zien wat er allemaal mogelijk is. Ik houd zelf erg van ICT, dus die technologische toepassingen hebben mijn speciale interesse. We zijn er op school ook al mee bezig. Zo is het al een paar jaar onderdeel van ons programma dat studenten skypen met ouderen.”

Na een rondleiding met uitleg langs de maatregelen en toepassingen in het Belevingscentrum in Hoorn, kregen de docenten een case voorgelegd. David: "Die ging over een alleenstaande dame met beginnende dementie die steeds haar huis uit liep. En de vraag was: hoe kun je haar nu helpen zonder haar op te sluiten? Want ja, je kunt bij wijze van spreken een hangslot op de deur doen, maar dat is niet wat je wilt. Wij kwamen uit op een horloge met gps en met de mogelijkheid om bijvoorbeeld een seintje naar de zoon te geven als ze de deur uit ging. Dan kon hij haar bellen en zeggen: ‘Hé mam, waar ga je eigenlijk heen om half 12 in de avond?

Verder hebben we natuurlijk veel gepraat en ook gediscussieerd met elkaar over technologie in de zorg. Denk alleen al aan het thema veiligheid versus privacy. Want met die oplossing die wij bedachten, weet de familie dus wel steeds waar moeder is.”

Op basis van de workshop stellen de docenten van het Horizon College theorielessen samen voor hun studenten. Vervolgens brengen alle eerstejaarsgroepen een bezoekje aan het Belevingscentrum om het geleerde in de praktijk te zien en ook zelf aan de slag te gaan met voorgelegde cases.

Frank Sitaram: "Daarna gaan de studenten stage lopen. En we hopen natuurlijk dat ze het geleerde dan meteen in de praktijk kunnen brengen.”