Het is de week tegen eenzaamheid
Eenzaamheid ziet er voor iedereen anders uit
Tot en met 2 oktober is het de week tegen eenzaamheid. Nu is eenzaamheid een groot woord. Maar we voelen ons bijna allemaal wel eens alleen of verloren. Soms omdat je daadwerkelijk weinig mensen ziet. Maar soms ook als je wel degelijk mensen ziet, maar gewoon niemand hebt met wie je echt kunt delen wat je op je hart hebt.
Mensen voelen zich alleen of eenzaam om verschillende redenen. Vandaar dat er ook niet één passende oplossing is voor iedereen. De één knapt op van het wekelijkse buurtbakkie in het wijkcentrum of van de inloop bij WonenPlus. Terwijl de ander er veel meer aan heeft om bijvoorbeeld zelf actief te worden door te bellen met eenzame inwoners, als vrijwilliger van het Belteam.
EET en Ontmoet
Helmie van den Broek (75) neemt deel aan ‘EET en Ontmoet’ in Hoorn. Dat is eten bij een gastheer of gastvrouw, samen met andere bewoners uit de buurt.
“Ik doe dit alweer twee jaar, zo ongeveer eens in de twee weken,” vertelt Helmie. “Ik woonde alleen na een scheiding en ik kende best veel mensen, maar die woonden allemaal ver weg. Dus het leek me wel fijn om andere mensen te ontmoeten. En het idee dat je met een aantal mensen in een huiselijke situatie kon gaan eten, sprak me wel aan. Dus ik ging het proberen en vond het vanaf het eerste moment heel leuk. We hebben een heel leuke gastvrouw die heerlijk kan koken en gastvrij is en die er echt een feestje van maakt. De ene keer vind ik meer aansluiting bij de anderen dan de andere keer. Maar kom er meestal heel opgetogen van thuis.”
Nieuwsgierig blijven
“Het is leuk om andere mensen te spreken die je toch ook weer op ideeën brengen voor activiteiten. En we hebben vaak leuke gesprekken over actuele zaken en over de politiek bijvoorbeeld.
Ik ga trouwens ook regelmatig naar de bibliotheek. Meestal zit ik er aan de leestafel waar meestal wel meer mensen zitten die ook alleen zijn. Dan ontstaan vaak prettige gesprekken en er wordt ook veel gelachen. Ik hou er wel van om dat soort dingen te doen en ook af en toe iets nieuws proberen dus. Het foldertje over EET en Ontmoet kwam ik daar ook tegen. Je moet wel een beetje nieuwsgierig blijven, toch?”
Wat kun je nog meer doen?
Team West-Friesland van MEE & de Wering biedt verschillende diensten en activiteiten om iets te doen aan eenzaamheid. Voor verschillende van die diensten en activiteiten zijn vrijwilligers nodig. Waar kun je zoal gebruik van maken of zelf je bijdrage aan leveren?
- Buurtbakkie: Informele ontmoetingen in de buurt.
- Belteam: Vrijwilligers bellen inwoners die zich wel eens eenzaam voelen. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom!
- Huisbezoeken 80-plussers: Vrijwilligers brengen ouderen informatieve bezoeken om hulpbehoeften te peilen.
- Kerstactie: Een ludieke actie voor eenzame inwoners in de kerstperiode.
- Lotgenotengroep rouw/verlies: Ontmoetingen in een groep voor mensen die een naaste zijn verloren
- Café Doodgewoon: Bijeenkomsten rond de laatste levensfase, met aandacht voor eenzaamheid.
- WonenPlus-inloop: Open bijeenkomsten voor hulpvragen en ontmoetingen.
- EET en Ontmoet: Eten bij een gastvrouw of gastheer, samen met andere mensen uit de buurt. Er is al een EET en Ontmoet in Hoorn en binnenkort start het ook in Drechterland. Gastadressen zijn van harte welkom.
- Maatjes gezelschap: Vrijwilligers onderhouden contact met mensen die eenzaam zijn. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom.
- Training eenzaamheid: Nieuwsbrief en training voor vrijwilligers over eenzaamheid.
Info en aanmelden
Zin om mee te doen met één van de activiteiten? Als deelnemer of vrijwilliger? Of wil je meer weten? Je kunt bellen met 088 - 0075 000 of mailen naar wonenplusextra@meewering.nl