Sluit zoekbalk
Seniorenbond meer dan alleen belangenbehartiging - Lekker Blijven Wonen
Seniorenbond meer dan alleen belangenbehartiging

Krachtig, betrokken en ondernemend

Seniorenbond meer dan alleen belangenbehartiging

Heb je er ooit wel eens aan gedacht lid te worden van een ouderenbond? En nee, die zijn er niet alleen voor de kaartmiddagen en de bingo’s. Al worden die, als er vraag naar is, nog steeds georganiseerd. Ouderenbonden, tegenwoordig ook vaak seniorenbonden, komen op voor de positie van ouderen als het gaat om zorg, inkomen en huisvesting. De plaatselijke verenigingen organiseren activiteiten, zoals themabijeenkomsten, sportmiddagen en bijzondere bedrijfsbezoeken. En als lid krijg je vaak korting op onder meer verzekeringen, energie-inkoop en reizen.

Ouderen- of seniorenbonden bieden ook vaak hulp bij belastingaangifte, bij vragen over je pensioen, bij problemen met digitaliseren, enzovoort. De bekendste bonden in Nederland zijn de ANBO, de PCOB en de Unie KBO met alle drie plaatselijke afdelingen, verdeeld over Nederland.

Krachtig en betrokken

De grootste ouderenbond in Nederland en Noord-Holland is de KBO. Wie nog denkt dat je katholiek moet zijn om lid van de KBO te worden, heeft het mis, want die K staat allang niet meer voor Katholiek. KBO staat sinds een aantal jaren voor Krachtig, Betrokken en Ondernemend. 

Ed Wagemaker is penningmeester van KBO Hoogkarspel, onderdeel van KBO noord-Noord-Holland, met alleen al in Hoogkarspel tweehonderd leden: “Wij vinden het belangrijk dat ouderen elkaar ontmoeten. Zeker nu je steeds vaker mensen ziet vereenzamen. Sommige mensen hebben nog maar weinig contacten en om vitaal te blijven, is het belangrijk dat je anderen ontmoet.”

Zingeving

Bedrijfsbezoek met de seniorenbond“Maar ook zingeving is van belang en zorgen dat je alert blijft en weet wat er in de wereld gebeurt. Die drie dingen zijn altijd het uitgangspunt voor het samenstellen van ons jaarprogramma.

En ja, voor de oudsten onder ons, maken ook kienen en kaarten deel uit van het programma. Daar komen per middag nog altijd veertig mensen op af. Maar bijvoorbeeld de zestigers onder onze leden, hebben behoefte aan andere activiteiten. Die doen liever mee met een sportieve activiteit of met een bezoek aan een bijzonder bedrijf in de omgeving. Zo zijn we vorig jaar bij Avontuur geweest, een bedrijf dat wereldwijd kerstversieringen maakt voor winkelcentra. Maar we zijn ook bij een boeddhistische tempel geweest, ook dat was een bijzondere belevenis.”

Sportmiddag met de seniorenbond“Ook de themabijeenkomsten zijn geliefd. Die gaan steeds over een actueel onderwerp dat speelt voor senioren. Dementie is bijvoorbeeld een hot item. Veel van onze leden hebben daarmee te maken in hun omgeving. Is het niet de partner dan wel één van de ouders. Dan organiseren we een thema-middag in samenwerking met Alzheimer Nederland en daar komen toch wel zo’n vijftig mensen op af.

Maar we hebben ook middagen waarin we met elkaar in gesprek gaan over een onderwerp. Dan luister je naar de verhalen van de aanwezigen en vertel je wat je zelf hebt meegemaakt. Ook dat zijn interessante middagen.”

Lid worden van een ouderenbond of seniorenbond kost gemiddeld een paar tientjes per jaar. Daarnaast wordt voor de plaatselijke activiteiten soms een extra bijdrage gevraagd. Kijk op de websites van KBO Noord-Holland, PCOB en ANBO of er een afdeling actief is in jouw buurt.