Sluit zoekbalk
Thuisleefgids: onafhankelijke marktplaats voor Lekker blijven Wonen - Lekker Blijven Wonen
Thuisleefgids: onafhankelijke marktplaats voor Lekker blijven Wonen

De Thuisleefgids

Als je op lekkerblijvenwonen.nl via de Keuzewijzer voor Thuistechnologie kijkt welke technologie jou kan helpen in je huis, kun je verwezen worden naar de Thuisleefgids. Een marktplaats voor alles wat kan helpen om lekker in je eigen huis te blijven wonen, bedacht door Ilse Schoormans toen ze mantelzorger was voor haar oma.

Op lekkerblijvenwonen.nl vind je twee tests. Eén gewone huistest, en één die speciaal gericht is op technologische toepassingen. Samen bieden ze een complete oplossing voor jouw specifieke situatie. Maar als je eenmaal zo’n rapport met adviezen in handen hebt, hoe kom je dan aan de producten of diensten die aanbevolen worden? En hoe weet je dat ze goed zijn?

Geen eenduidig antwoord

Die vraag bracht Ilse Schoormans vierenhalf jaar geleden op het idee van de Thuisleefgids die inmiddels een begrip aan het worden is in heel Nederland: “Ik heb een achtergrond als verpleegkundige en heb daarnaast gerontologie gestudeerd. Een vrij nieuwe wetenschap die het ouder worden bestudeert. Als thuiszorgtechnoloog bij grote zorgorganisaties heb ik me jarenlang gebogen over de vraag hoe je mensen kunt helpen om zo lang mogelijk in hun eigen huis te blijven wonen. Ik kreeg ook specifieke vragen van wijkverpleegkundigen. Bijvoorbeeld over een licht dementerende vrouw die gevallen was of een meneer die maar steeds vergat zijn medicatie in te nemen.”

“Welke middelen kunnen je nou het beste ondersteunen bij het zo lang mogelijk in je huis blijven wonen? Daar is geen eenduidig antwoord op, want dat is natuurlijk in elke situatie anders. Dus wat deed ik met zo’n specifieke vraag? Ik ging, net als iedereen, zoeken op Google.”

Thuisleefgids

Mantelzorger

“Datzelfde deed ik dus samen met mijn zus, toen ik mantelzorger was voor mijn oma. Na een simpele operatie aan haar heup had ze eigenlijk wat hulpmiddelen en ondersteuning nodig. Dus wij gingen met twee laptops naast elkaar aanbieders zoeken en vergelijken. Van onder meer een halsalarm, een digitaal slot en een maaltijdservice. En opeens vroeg ik me af waarom er op dit gebied geen gezamenlijke aanbieder was waarop je kunt vergelijken. Zoals bijvoorbeeld sites als Trivago of Beslist. Een onafhankelijke organisatie die de producten en diensten van allerlei aanbieders naast elkaar zet, zodat je ze kunt vergelijken. Met uiteraard ervaringen van gebruikers én de vermelding of de betreffende dienst of het hulpmiddel eventueel vergoed kan worden.”

Thuisleefgids richt zich helemaal op de vraag van de gebruiker en eventuele mantelzorgers en zorgverleners. Ilse: “Op basis daarvan kunnen zij op ons platform betere keuzes maken. Thuisleefgids is hún platform waarmee we het aanbod transparant maken. Gebruikers hebben een goed overzicht van wat er beschikbaar is en aanbieders kunnen hun producten steeds beter aansluiten op de wensen van de gebruikers.”
Inmiddels biedt de Thuisleefgids ruim vierduizend verschillende soorten hulpmiddelen, innovaties en diensten van in totaal meer dan negentig leveranciers en dat aanbod groeit nog elke dag.

Doe de test

Maar hoe weet je nu wat je nodig hebt, als je nog niet eens weet van het bestaan van een heleboel hulpmiddelen? En daar komt dus de Keuzewijzer voor Thuistechnologie om de hoek kijken. Een handige test die na het beantwoorden van een aantal vragen, een onafhankelijk advies geeft op maat. Ilse: “Dit is een mooie samenwerking waarbij we elkaar kunnen inspireren en versterken. Gemeenten bieden de Keuzewijzer aan voor hun inwoners en met het advies in de hand, kunnen ze via Thuisleefgids op zoek naar leveranciers. Met een gerust hart, want wij zijn dus onafhankelijk en bieden het complete overzicht!

Update: De keuzewijzer thuistechnologie is inmiddels niet meer beschikbaar.