Veilige badkamer hoeft niet duur te zijn
“Vaak is het tegelwerk gewoon nog knap”
Op lekkerblijvenwonen.nl staat een huistest waarbij je in tien minuten gratis advies kunt krijgen over het toekomstbestendig maken van je huis. Als mensen de vragen van deze test beantwoorden, komt de badkamer vaak naar voren als aandachtspunt. Een veilige badkamer is belangrijk, maar een verbouwing van de badkamer is vaak ook juist iets waar mensen ontzettend tegenop zien. Niet in de laatste plaats vanwege de kosten. Toch hoeft het realiseren van een veilige badkamer niet duur te zijn.
Het is vaak helemaal niet nodig om je hele badkamer te verbouwen als je bijvoorbeeld een veilige inloopdouche wilt in plaats van een ligbad. De truc is een specialist te kiezen die meedenkt over de manier waarop je alleen verandert wat nodig is, terwijl je de badkamer verder zoveel mogelijk intact laat. Op zoek naar iemand die een veilige badkamer kan realiseren? Kies dan voor een comfort installateur. Dat zijn installateurs die zijn opgeleid om situaties in de zorg en voor het langer thuis wonen te analyseren en er vervolgens op in te spelen met gebruik van de juiste technieken en oplossingen.
Filmpje
In een filmpje op lekkerblijvenwonen.nl gaat Nini Viëtor in gesprek met comfortinstallateur Yvo de Ruijg, die gespecialiseerd is in verbouwingen voor toekomstgericht wonen. In het filmpje vertelt hij dat een veilige badkamer niet zo duur hoeft te zijn als vaak wordt gedacht omdat alles wat nog goed is in de badkamer gewoon kan blijven zitten.
“Ik ben altijd op een slimme manier bezig om tegen lage kosten toch een veilige comfortabele badkamer te creëren,” vertelt hij. “Vaak zit er in een badkamer een ligbad waar mensen dan nog in douchen. Dat is niet veilig. Dus ze willen dat bad eruit hebben. Maar vaak is het tegelwerk dan gewoon nog knap.
Dan vernieuwen we dus alleen de douchehoek met gebruik van waterdichte platen en verder laten we al het oude tegelwerk gewoon zitten. Dus die kosten komen er niet bij."
Foto: Badkamer voor de renovatie met een bad om in te douchen
Foto: Badkamer tijdens de renovatie, waarbij het bad wordt vervangen door een douchebak
"Ik tref ook wel eens een douchecabine met daar omheen gladde tegels. Dan leggen we stroeve tegels op de vloer en we maken een inloopdouche in plaats van een douchecabine. Maar de tegels aan de wand kunnen dan gewoon blijven zitten.”
Toilet boven
Ook het ontbreken van een toilet op de eerste verdieping is volgens Yvo makkelijker opgelost dan je denkt: “Dat gebeurt vaak in oudere huizen, dat je boven geen wc hebt. En dat is natuurlijk onhandig als je ’s nachts naar de wc moet. Mensen zien vaak op tegen het aanleggen van een compleet nieuwe afvoer, maar je kunt ook kiezen voor een sanibroyeur, een wc met een vermaler. Die heb ik wel eens in een kledingkast gemaakt. Maar ook wel eens bij iemand op de slaapkamer naast de wasbak. Als je geen plek hebt voor een toilet en je woont toch alleen, is dat een handige oplossing.”
Ook geïnteresseerd in een veilige badkamer? Bekijk het filmpje (boven) en ga op zoek naar een specialist in de buurt.