Sluit zoekbalk
Lekker Blijven Wonen
Badkamer verbouwen

Badkamer verbouwen

Gaat u uw badkamer verbouwen of aanpassen? Overweeg dan eens om er gelijk voor te zorgen dat u zo lang mogelijk comfortabel gebruik kunt maken van uw badkamer. Overigens hoeft u uw badkamer niet helemaal te verbouwen om hem toekomstbestendig te maken. Uw badkamer aanpassen is soms al genoeg.

Let bij een verbouwing van uw badkamer vooral op de volgende zaken:

Geen gladde badkamervloer

Veel badkamervloeren zijn glad als ze nat worden. Er zijn verschillende mogelijkheden om (delen van) uw badkamervloer of douchecabine stroef te maken, zodat u minder risico loopt om uit te glijden:

 • Optie 1:
  (rubberen) anti-slipmatten of stickers in de douche of het bad bieden een stroeve ondergrond tijdens het douchen of baden.
   
 • Optie 2:
  u kunt uw badkamervloer van een anti-slipcoating laten voorzien. Dit is een stroeve laag die over de vloertegels aangebracht wordt.
   
 • Optie 3:
  u vervangt uw badkamervloer door een vloer van anti-sliptegels.

Naar boven

De douche of het bad in- en uitstappen

Uw badkamer verbouwen of aanpassen begint met goed nadenken over bad en/of douchecabine. In een toekomstbestendige badkamer is het belangrijk dat u niet over een verhoging hoeft te stappen om uw douche en/of bad in- en uit te komen. Zeker als de badkamervloer nat is, brengt dat risico´s met zich mee. Maar ook als u niet gaat verbouwen, zijn er aanpassingen in uw badkamer mogelijk om voor meer comfort te zorgen:

 • Optie 1:
  u kunt uw douchecabine, douchebak of badkuip (laten) verwijderen uit uw badkamer en in plaats daarvan een drempelloze douchecel realiseren. De vloer en muur rondom de douchekop worden dan net als de rest van de badkamer betegeld. De douchecel wordt gescheiden van de rest van de badkamer door middel van een douchegordijn of (glazen) scherm.
   
 • Optie 2:
  u kunt steunbeugels aanbrengen waaraan u zich kunt vasthouden als u in- of uitstapt. Steunbeugels in de douche bieden ook houvast bij het wassen.
   
 • Optie 3: 
  er zijn ook baden met een deurtje. Dit deurtje gaat naar binnen open en heeft een speciale rubberen rand die het bad waterdicht afsluit. zo kunt u veilig en comfortabel in bad stappen. 

Naar boven

Houvast tijdens het douchen

Als u snel uw evenwicht verliest, is het handig als u zich tijdens het douchen ergens aan vast kunt houden. Maar ook met het oog op een comfortabele toekomst is het goed hier rekening mee te houden. Er zijn verschillende aanpassingen van uw badkamer mogelijk om hiervoor te zorgen:

 • Optie 1:
  Een douchestoel in uw badkamer kan een uitkomst zijn. Ook voor (klein)kinderen biedt dit voordelen. Er bestaan twee varianten van de douchestoel. Een losse stoel kunt u in de douche zetten wanneer u er gebruik van maakt en ergens anders opslaan als u hem niet gebruikt (zorg wel voor een ‘antislip’-zitting en -pootjes). Daarnaast zijn er opklapbare douchestoelen die aan de muur bevestigd worden. Wanneer u gebruik wilt maken van de stoel klapt u de zitting naar beneden.
   
 • Optie 2:
  U kunt ook steunbeugels laten aanbrengen in uw badkamer, die houvast bieden bij het douchen. Overigens bestaan er ook glijstangen (waaraan de douchekop omhoog en omlaag geschoven kan worden) met handgrepen die extra houvast bieden tijdens het douchen.

Let op:
Een normale glijstang is niet stevig genoeg om u aan vast te houden.

Naar boven

Verstelbare hoogte douchekop

Een douchekop die in hoogte versteld kan worden biedt veel comfort voor jong en oud. U kunt de douchestraal op de hoogte stellen die u het prettigst vindt. Vooral wanneer u zittend doucht, is het fijn wanneer u uw douchekop lager kunt instellen. Door de aanschaf van een doucheglijstang kunt u uw douchekop op verschillende hoogten zetten. In de meeste gevallen is het noodzakelijk om bij de aanschaf van een doucheglijstang ook een nieuwe douchekop te kopen die op de glijstang past. Er bestaan ook doucheglijstangen waar handgrepen in verwerkt zijn. Deze handgrepen bieden extra houvast tijdens het douchen.

Naar boven

Thermostaatkraan douche

Een thermostaatkraan biedt veel comfort bij het douchen. Met deze kraan kunt het water dat uit de douchekop komt op een temperatuur zetten die voor u prettig aanvoelt. U hoeft dus niet meer zelf heet met koud water te mengen om de juiste temperatuur te krijgen. De thermostaatkraan in uw badkamer zorgt ervoor dat het water dat uit de kraan komt in één keer precies de juiste temperatuur heeft.

Voor mensen die minder goed hitte en kou op hun huid voelen, biedt de thermostaatkraan naast comfort ook veiligheid. Het water wordt bij een thermostaatkraan namelijk nooit heter dan de temperatuur die u instelt.

Naar boven

Bediening van kranen

Veel mensen hebben moeite met de bediening van kranen. Bij sommige kranen moet veel kracht gezet worden om ze te bedienen. Dat is voor niemand prettig en voor mensen met bijvoorbeeld reumatische klachten, is het ronduit pijnlijk. Voor meer comfort en gemak in de badkamer, maar ook bijvoorbeeld in de keuken, kunt u uw kranen laten vervangen door kranen die eenvoudiger te bedienen zijn. Eengreepsmengkranen hebben één hendel die u naar links of rechts verschuift voor warm of koud water en omhoog schuift om de kraan open te zetten. De hendel is vaak heel licht te bedienen. Bovendien kunt u er gemakkelijk de temperatuur van het water mee regelen.

Voor veel van deze aanpassingen in uw badkamer is de hele badkamer verbouwen of aanpassen niet echt nodig. Sommige ingrepen zijn eenvoudig aan te brengen. Uw badkamer aanpassen kan u al veel al veel comfort geven, zowel nu als later.

Naar boven

Activiteiten kalender Activiteiten kalender - Lekker Blijven Wonen

Activiteiten kalender

Lees verder
Lekker blijven wonen betekent ook aandacht voor veiligheid in de keuken Lekker blijven wonen betekent ook aandacht voor veiligheid in de keuken - Lekker Blijven Wonen

Lekker blijven wonen betekent ook aandacht voor veiligheid in de keuken

Lees verder
BuddyBold koppelt senioren aan jongeren BuddyBold koppelt senioren aan jongeren - Lekker Blijven Wonen

BuddyBold koppelt senioren aan jongeren

Lees verder
Bekijk meer nieuws