Sluit zoekbalk
Lekker Blijven Wonen
Toilet verbouwen

Toilet verbouwen
met het oog op de toekomst

Wil je jouw toilet verbouwen of aanpassen met het oog op de toekomst? Dan zijn de volgende aandachtspunten van belang.

Een hogere toiletpot

Veel mensen kunnen (vooral wanneer ze ouder worden) gemakkelijker gaan zitten en weer opstaan van een hoger toilet. In dat geval is het belangrijk om voor de juiste steun te zorgen. Zeker als je merkt dat je weleens steunt op het fonteintje of jezelf optrekt aan de kraan. Hier gebeuren veel ongelukken mee, omdat deze attributen het gewicht van een volwassene niet kunnen dragen.

Tip 1: Beugels plaatsen
Steunbeugels aan de zijkant van het toilet bieden houvast bij het gaan zitten en het overeind komen. Er bestaan verschillende soorten steunbeugels voor toiletten. Zo zijn er vaste en opklapbare steunbeugels die aan de muur naast de toiletpot bevestigd worden. Let op: gebruik geen plakbeugel! Die is niet stevig genoeg.
Ook zijn er losse beugels verkrijgbaar op een verrijdbare stellage, die naast de toiletpot geplaatst kunnen worden.
 
Tip 2: Liever GEEN verhoogd toilet
Jarenlang leek het plaatsen van een verhoogde toiletpot dé oplossing om gemakkelijker te gaan zitten en weer op te staan. De ervaring leert echter dat dit toch niet altijd een verstandige keuze is. Voor een goede stoelgang is het namelijk belangrijk dat je je voeten plat op de grond kunt zetten als je zit en dat is bij een verhoogd toilet voor de meeste mensen niet mogelijk.

Een lichtspoor naar het toilet

’s Nachts, als we net uit onze slaap komen, kunnen we ons moeilijk oriënteren. Dan is het fijn als er goede verlichting is die de weg wijst en die tegelijkertijd niet storend aanwezig is. Er zijn verschillende oplossingen:

Tip 1: Nachtlampje
Als de afstand tussen het toilet en je slaapkamer niet al te groot is, kan een klein nachtlampje in het stopcontact, op weg naar de wc, uitkomst bieden.
 
Optie 2: Lichtspoor
Als een nachtlampje niet voldoende is, zijn er ook mooie andere oplossingen in de bouwmarkt te vinden, zoals een subtiel lichtspoor van kleine ledlampjes aan de muur of in de vloer. Er zijn ook sensorlampjes op batterij die automatisch aan gaan als je langs loopt. Plaats ze net boven de plint. Dan schijnen ze over de vloer en niet in het gezicht.
Ook voor eventuele logees en/of kleinkinderen is dit een ideale oplossing.

Activiteiten kalender Activiteiten kalender - Lekker Blijven Wonen

Activiteiten kalender

Lees verder
Werken aan je spierkracht met de fysiotherapeut Werken aan je spierkracht met de fysiotherapeut - Lekker Blijven Wonen

Werken aan je spierkracht met de fysiotherapeut

Lees verder
Welzijn op recept Welzijn op recept - Lekker Blijven Wonen

Welzijn op recept

Lees verder
Bekijk meer nieuws