Sluit zoekbalk
Eén op de drie Nederlanders is mantelzorger - Lekker Blijven Wonen
Eén op de drie Nederlanders is mantelzorger

Eén op de drie Nederlanders is mantelzorger

Je beseft vaak niet eens dat je het bent!

Nederland telt wel zo’n vijf miljoen mantelzorgers. Als je bedenkt dat gekeken wordt naar mensen van 16 en ouder, is dat één op de drie! Alle kans dus dat jij een aantal mantelzorgers kent of dat je er misschien zelf één bent. Het punt is alleen dat mantelzorgers vaak gewoon doen wat ze naar hun gevoel moeten doen en niet eens beseffen dat ze mantelzorger zijn. Laat staan dat ze in de gaten hebben dat ze zichzelf misschien te zwaar belasten. Daar is gelukkig steeds meer oog voor. En er zijn steeds meer vormen van ondersteuning om de mantelzorg beter vol te houden.

De vergrijzing neemt toe. In West-Friesland zelfs nog iets sneller dan elders in Nederland. Dus het is niet denkbeeldig dat binnen niet al te lange tijd nog meer mensen mantelzorger zijn dan de huidige één op de drie. En veel mensen combineren mantelzorg met andere verantwoordelijkheden, zoals werk, school of bepaalde maatschappelijke taken. Dat maakt dat het niet zomaar allemaal vanzelf gaat.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg betekent dat je zorgt voor een familielid of een andere bekende die hulp nodig heeft vanwege bijvoorbeeld een ziekte, een beperking of ouderdom. Je zorgt voor die ander zonder dat je ervoor betaald wordt. En de zorg kan bestaan uit helpen met het huishouden, de verzorging of de administratie maar het kan ook emotionele steun zijn. Mantelzorg is een belangrijke vorm van zorg, dat ziet de overheid ook. Als de mantelzorg er niet zou zijn, zou de krapte in de zorg nog veel groter zijn. Maar het geven van mantelzorg gaat niet vanzelf en kan mensen soms zwaar belasten. Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken, zijn er daarom steeds meer mogelijkheden om ondersteuning te krijgen. 

Hoe weet je of je te zwaar belast bent?

Het is lastig om zelf te bepalen wanneer de mantelzorg teveel op je schouders gaat rusten. Dat is vaak iets dat er ongemerkt insluipt. Er is een speciale test waarmee je door het beantwoorden van een paar vragen snel ontdekt of de zorg je misschien eigenlijk al teveel is. Je ontvangt praktische tips en ziet hoe je hulp kunt ontvangen bij de zorg voor jouw naaste. 

Wat kun je zelf al doen?

Sowieso is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zeker als je mantelzorger bent! Denk dan aan voldoende rust, gezond eten en het zorgen voor ontspanning. Je kunt ook overwegen gebruik te maken van respijtzorg. Dan neemt iemand anders tijdelijk je zorgtaken over, zodat jij even kunt ontspannen.

En hoewel hulp vragen niet voor iedereen makkelijk is, is het toch belangrijk om hulp te vragen aan vrienden en familie. Mensen willen vaak graag helpen, als ze maar weten op welke manier ze behulpzaam kunnen zijn. Als mantelzorger moet je meer dan anderen je eigen grenzen in de gaten houden. Door op tijd anderen te vragen om ondersteuning, kun je voorkomen dat je overbelast raakt. 

Tip: bestel het boek ‘Mantelzorgen met gezonde grenzen’. Als lid van MantelzorgNL betaal je alleen de verzendkosten.

Waar kan ik aankloppen voor hulp?

Als je als mantelzorger op zoek bent naar ondersteuning, kun je altijd terecht bij de gemeente. Zo heeft bijvoorbeeld iedere mantelzorger recht op cliëntondersteuning. Een cliëntondersteuner is een onafhankelijk persoon die met je meedenkt en die je belangen behartigt op het gebied van zorgtaken, welzijn, wonen en werk & inkomen. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis en kan aangevraagd worden bij de gemeente. Daarnaast kan de gemeente je verwijzen naar instanties in de buurt die de juiste ondersteuning kunnen bieden.
Verder zijn er ook instanties die je direct kunt benaderen.

Zo is in Enkhuizen Welwonen actief voor mantelzorgers.

Stedebroec heeft een mantelzorgcoach.

Geriant biedt hulp aan mantelzorgers van mensen met dementie.

En ook de wijkverpleegkundigen van Omring kunnen veel vragen van mantelzorgers beantwoorden.