Elkaar een handje helpen
Vrijwilligers zijn de buren en vrienden die je nog niet kent
“Ik ben altijd heel eigengereid door het leven gegaan en heb nooit om hulp hoeven vragen. Maar dan kom je op een punt in je leven dat je het allemaal niet meer alleen kan.” Kirsten besloot de stoute schoenen aan te trekken en hulp te vragen bij Hulp Dichtbij. Steeds meer mensen helpen elkaar op vrijwillige basis bij de meest uiteenlopende dingen. Al is het voor veel mensen nog een grote stap. Maar in feite zou je vrijwilligers kunnen zien als de buren en vrienden die je nog niet kent…
“Hulp dichtbij is een onderdeel van Vrijwilligerspunt West-Friesland,” vertelt directeur Miranda Zwart. “Individuele inwoners kunnen hier een hulpvraag neerleggen of juist hun hulp aanbieden. Wij zijn als het ware de match maker.”
Niet iedereen zet die stap zelf, of weet de weg naar Vrijwilligerspunt te vinden. Ook zorgverleners, woningcorporaties of bijvoorbeeld familieleden kloppen aan. Omdat ze zich zorgen maken en het idee hebben dat een vrijwilliger misschien precies de hulp kan bieden die nodig is.
Zoals bijvoorbeeld deze medewerker van 1.Hoorn: “Afgelopen december was ik bij een ouder echtpaar. Ze gaven aan dat het niet meer lukt om de kerstboom op te zetten vanwege gezondheidsproblemen. Maar voor hen is het geen kerst zonder kerstboom en ze hebben zelf geen sociaal netwerk om een beroep op te doen. Toen ik Hulp Dichtbij van Vrijwilligerspunt belde, maakten zij er een leuke vacature van voor op hun vacaturebank. En binnen één uur hadden vier vrijwilligers zich aangemeld! Diezelfde middag nog is de boom opgetuigd. En na de kerst is de boom ook weer met hulp opgeruimd."
Eenzaamheid
Soms ontstaat de match vanzelf, maar Vrijwilligerspunt zoekt ook actief de juiste mensen bij de juiste vraag als dat nodig is. Miranda: “Wij vragen altijd door. En soms dragen we de vraag over naar een andere organisatie. Stel dat iemand tuinonderhoud nodig heeft, dan zou bijvoorbeeld WonenPlus de oplossing kunnen bieden. Maar het kan ook zijn dat er meer nodig blijkt te zijn. Als iemand bijvoorbeeld psychisch kwetsbaar is of als er sprake is van eenzaamheid… Dan is er meer nodig dan alleen twee rechterhanden.”
“Mensen bellen niet snel om te zeggen dat ze alleen of eenzaam zijn. Vaak komen ze met een andere vraag. En door de juiste vragen te stellen, bieden wij ze dan het hele scala aan mogelijkheden. Wat vindt diegene fijn? Als er af en toe iemand langskomt voor koffie? Wil hij of zij graag meedoen aan een activiteit in de buurt? Of wil die persoon misschien zelf graag in actie komen als vrijwilliger?”
Wandelmaatje
Een mooi voorbeeld is Kirsten die op zoek was naar een wandelmaatje: “Ik ben altijd heel eigengereid door het leven gegaan en heb nooit om hulp hoeven vragen. Ik kon prima mijn eigen boontjes doppen, maar dan kom je op een punt in je leven dat je het allemaal niet meer alleen kan. Van een zorginstelling krijg ik inmiddels hulp met alledaagse dingen. Maar ik wandel graag en daar hebben de verzorgers geen tijd voor. Ik heb er wel aan gedacht om me aan te sluiten bij een wandelclub, maar daar gaan ze als een stoomwals over de wandelpaden en dat kan ik niet.
Toen heb ik Vrijwilligerspunt gebeld en gevraagd of er een vrijwilliger is die met mij wil wandelen. En zo kwam ik in contact met Tinie. We gaan nu één of twee keer per week wandelen en het klikt heel goed. Doordat ik nu meer beweeg, gaat het ook fysiek beter met me en het is ook nog eens heel gezellig. Ik ben blij dat ik die stap heb durven zetten om hulp te vragen.”
Een hulpvraag of hulp aanbieden?
Ben je of ken je iemand met een hulpvraag? Of wil je je hulp aanbieden? Meld het via www.vrijwilligerspunt.com/hulp-dichtbij, per e-mail, hulpdichtbij@vrijwilligerspunt.com, of telefonisch via 0229-21 64 99.
Langskomen kan ook aan de Maelsonstraat 12 in Hoorn (Bekijk het adres op Google Maps). Van maandag tot en met donderdag tussen 09.00 en 16.30 uur. En op vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur. Je kunt ook van tevoren een afspraak maken.