Langer lekker blijven wonen dankzij domotica
“Ik begon al op mijn veertigste met automatiseren”
“Ja, iemand in een rolstoel zou hier ook prima kunnen wonen,” vertelt Rico Verwer uit Hoogkarspel over zijn woning die bol staat van de technologische snufjes. “Automatiseren is mijn hobby en dat is een beetje doorgeslagen.” Huistechnologie of domotica kan voor sommigen precies het verschil maken om langer te kunnen blijven wonen op de eigen vertrouwde plek. En het biedt natuurlijk veel comfort. Ook als je het (nog) niet nodig hebt. Zoals Rico en zijn gezin.
Rico en zijn vrouw lopen tegen de zestig. De leeftijd waarop de meeste mensen een beetje na gaan denken over het toekomstbestendig maken van hun huis. Maar als het gaat om thuistechnologie ofwel domotica, is dat voor dit echtpaar al jarenlang dik voor elkaar. Rico: “Ik ben er rond mijn veertigste zo’n beetje mee begonnen. De elektronica is mijn vak en ik houd van techniek en van het gemak dat het kan opleveren. Dus ik ben twintig jaar geleden al gaan experimenteren. Mijn vrouw vroeg zich in het begin wel af of ik misschien gek geworden was, maar inmiddels ziet ze allang ook het gemak ervan.”
Alles vanzelf
“Wij zijn allebei hartstikke fit, maar stel dat ik in een rolstoel zat, dan kon ik een heel eind komen in dit huis. Zo gaat de voordeur vanzelf open, zodra we, met telefoon op zak, binnen een paar meter van onze voordeur komen. Als je vervolgens binnen bent, gaat overal waar je komt, het licht vanzelf aan. We hebben geen drempels, dus ook dat is handig. En als het donker wordt, gaan vanzelf de lamellen in de woonkamer dicht.
Dat werkt op de zonsop- en ondergang, dus niet met timers. Net als de verlichting buiten rond het huis. En als jij hier bijvoorbeeld het pad op komt en aanbelt, dan zien we jou op een scherm in de woonkamer én in de keuken. Een stem vertelt ons dan dat er ‘someone at the frontdoor’ is. Kent ie inmiddels je gezicht, dan wordt ook je naam erbij genoemd.”
Welterusten
“Als we naar bed gaan, gaan met het commando ‘Welterusten’ voorzichtig één voor één de lampen uit, de voordeur gaat op slot, de tv gaat uit en de lampjes op de nachtkastjes in onze slaapkamer gaan alvast aan. Zodra ik de hal in loop, volgt de verlichting mij naar boven. Overal waar ik kom, gaan de lampen aan.
Alles gaat vanzelf of op commando van je stem. Je hebt nergens een afstandbediening voor nodig.”
“Ik ben op dit moment bezig met het projectje bed. Dat kan natuurlijk omhoog en omlaag met afstandbediening. Maar ik heb nu elektronica gekocht om ook dat te programmeren, zodat het bed vanzelf rechtop gaat als ik bijvoorbeeld ‘Ontbijt’ zeg. Dat soort dingen vindt mijn vrouw een beetje overdreven, maar ik vind het gewoon leuk om ermee te spelen.”
Automatisch deurslot
“En stel dat je bijvoorbeeld minder kracht in je handen hebt, dan zou ik zeker zo’n automatisch deurslot nemen. Dat kún je ook met de hand bedienen, maar dat vraagt helemaal geen kracht, want het is een mooie grote draaiknop en je hebt geen pietepeuterig sleuteltje nodig.
Wij zijn heel blij met het gemak dat we hebben van de automatisering, maar vergeet ook niet de energiebesparing. Het licht blijft nooit meer onnodig branden, want dat gaat vanzelf uit als je niet meer in de ruimte bent.
Soms vervloeken we het trouwens ook hoor, want als het internet uitvalt, heb ik wel een probleem. Maar gelukkig kan ik dan bijvoorbeeld wel de verlichting uit zetten met een noodknop."
Dat wil ik ook, maar waar moet ik beginnen?
"Nou, zelf heb ik alles van Google. En bijna alles gaat met stemcommando. De muziekkeuze, in welke vertrekken je de muziek wilt horen, enzovoort. Ik kan er zelfs het koffieapparaat mee aanzetten op afstand, maar dat soort dingen zijn marketing trucjes. Dat doe je in de praktijk eigenlijk nooit.
Maar automatisering in huis kan op allerlei manieren. Met de app van Lidl of van Philips Hue kom je ook heel ver.
Ik ga voorlopig nog wel een tijdje door met experimenteren. Zo heb ik het al voor elkaar dat na het laden van de fietsen de lader automatisch wordt uitgeschakeld. En ik kan nu de verlichting en het tapje in ons tuinhuis ook met mijn stem bedienen. Zo kun je eindeloos door fantaseren als je het leuk vindt. En het is dus nog gemakkelijk ook…”
De naam van Rico is veranderd om zijn privacy te bewaren.