Sluit zoekbalk
Lekker blijven wonen betekent ook aandacht voor veiligheid in de keuken - Lekker Blijven Wonen
Lekker blijven wonen betekent ook aandacht voor veiligheid in de keuken

(foto: Wendy en Stephan van de brandweer geven voorlichting namens de veiligheidsregio, zowel in de wijk als op woongemakiskinderspel.nl)

Lekker blijven wonen betekent ook aandacht voor veiligheid in de keuken

De meeste branden in huis beginnen in de keuken. En dat is ook waar de omgeving vaak bang voor is als mensen tot op hoge leeftijd in hun eigen huis blijven wonen. Maar gelukkig zijn de risico’s te beperken door op een aantal dingen te letten. In de campagne Woongemak is kinderspel van Veiligheidsregio Noord-Holland wordt ruim aandacht besteed aan een veilige keuken. Met allerlei praktische tips en leerzame filmpjes. Zo kun je in de keuken bijvoorbeeld beter een hittemelder ophangen dan een rookmelder…

Veiligheid in de keukenHet is zo gebeurd: ongemerkt houd je de pannenlap of een stuk keukenpapier bij de vlam. Je draagt een wijde trui die gemakkelijk vlam vat. Of je wordt afgeleid door de deurbel of je telefoon en vergeet dat er iets op het vuur stond… Ook met een elektrische of keramische kookplaat ben je niet altijd veilig, want ook dan kun je de vlam in de pan krijgen.

Vlam in de pan

Mocht dat laatste trouwens gebeuren, dan is er één ding dat je nooit moet doen, en dat is blussen met water. Het eerste wat je doet bij een vlam in de pan, is het fornuis uitschakelen en niet te vergeten, de afzuigkap. Dek dan de pan af met een deksel, maar let op: trek wel eerst ovenhandschoenen aan. Vervolgens laat je de pan minstens een halfuur staan om af te koelen. Ga in elk geval nooit lopen met de hete pan!

Hittemelder

Als extra waarborg, is het daarnaast slim om een hittemelder te plaatsen. Van een rookmelder weten we dat die in de keuken al snel kan afgaan als er in feite niets aan de hand is. Dit omdat er in een keuken al vrij snel sprake is van rook of damp. Een hittemelder houdt de temperatuur in de gaten en gaat af als die verdacht hoog begint te worden. En ook het ophangen van een hittemelder is kinderspel, volgens de website van de Veiligheidsregio. Als je het niet ziet zitten om te boren of te schroeven, kan het ook met lijm of zelfs dubbelzijdig plakband.

Bekijk het instructiefilmpje op woongemakiskinderspel.nl.