Sluit zoekbalk
Badkamer verbouwd met blijverslening - Lekker Blijven Wonen
Badkamer verbouwd met blijverslening

Badkamer verbouwd met blijverslening

"De voorwaarden zijn erg aantrekkelijk"

Hij is nog niet bij iedereen bekend, maar steeds meer mensen weten de weg te vinden naar de zogenoemde blijverslening, ook wel bekend als de ‘Langer-thuis-wonen-lening’. Onder meer de gemeenten Hoorn en Opmeer bieden deze lening aan met zeer gunstige voorwaarden. Bedoeld voor het bekostigen van maatregelen om zo lang mogelijk in je eigen huis te blijven wonen. Vooral het verbouwen van de badkamer is tot nu toe aanleiding om de lening aan te vragen.

Mevrouw Warps-Weijling uit Hoorn (64) is blij met haar nieuwe badkamer: “In plaats van een bad heb ik nu een inloopdouche. Het bad gebruikte ik toch niet meer en dit leek me ideaal. Op dit moment ben ik zelf nog helemaal fit. De aanleiding was de ziekte van mijn man. Hij is zes jaar geleden overleden, maar toen hij ziek was, bleek onze doucheruimte veel te smal. Dat maakte mij bewust van het belang van een comfortabele badkamer. Ik heb meteen alles goed laten doen, mét handgreep en stoeltje.”

badkamer verbouwen met de blijversleningOok het echtpaar Dinkelberg (beiden halverwege de zestig) gebruikte de blijverslening voor  hun badkamer. De heer Dinkelberg: “Wij wonen op een prachtige stek in West-Friesland en daar willen we graag blijven wonen. We hadden het al een tijdje over het aanpassen van de badkamer en toen lazen we over de blijverslening. Het bad vervangen impliceert alleen wel dat je de hele badkamer verbouwt. Ik heb nagevraagd of dat ook kon met die lening en dat bleek geen probleem. Wij hebben meteen ook een extra hoog hangend toilet genomen. Het geheel is heel fraai geworden.”

Waarom was de blijverslening een uitkomst?

Mevrouw Warps: “Toen ik twee jaar geleden een nieuwe hypotheek moest afsluiten, bleek dat ik niks kon bij lenen voor de badkamer. Vervolgens las ik over deze lening en dat was precies wat ik wou. Met maar 1 procent rente. Ik ben inmiddels al aan het afbetalen. En ik heb het al aan verschillende mensen aangeraden.”

De heer Dinkelberg: “Toen ik enige tijd geleden een nieuwe heup kreeg, hebben wij tijdelijk het toilet met een hulpstuk opgehoogd. Binnenkort krijg ik mijn tweede nieuwe heup, maar nu is onze badkamer dus al helemaal aangepast. Dankzij de Blijverslening, want als die niet op ons pad was gekomen, hadden we dit alles nog wel even uitgesteld.”

Nog tips voor anderen die de blijverslening overwegen?

De heer Dinkelberg: “Je moet niet opzien tegen de administratie. Normaal gesproken doet de bank dat voor je en dat is nu dus niet het geval. En je moet er even bij stilstaan dat de hoogte van de lening gebaseerd wordt op de offerte die je indient. Dat bedrag plus de notariskosten en de afsluitprovisie kun je lenen. Als je achteraf nog iets extra’s doet, zoals wij hebben gedaan, dan moet je dat dus wel zelf betalen.
Maar als je daar goed bij stilstaat, en je overweegt al langer om je huis aan te passen, dan zou ik er niet langer tegenaan hikken. Want dit is een erg aantrekkelijke manier om het toch mogelijk te maken. Met een lucratieve rente en mooie voorwaarden.”

Meer informatie

De Blijverslening is een initiatief van SVn, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Gemeenten die hun inwoners een dergelijke lening willen aanbieden, doen dit via SVn. Behalve voor het comfortabeler maken van de badkamer, wordt de lening ook gebruikt  voor bijvoorbeeld het verplaatsen van de slaapkamer naar de begane grond of het plaatsen van een camera bij de voordeur. 

Op www.svn.nl is meer informatie te vinden over de blijverslening (zoek op ‘Langer thuis wonen’). Ook vindt u hier de gemeenten die de blijverslening aanbieden, waar onder Hoorn en Opmeer. 

Rekenvoorbeeld

Er zijn twee soorten 'blijversleningen'. De eerste is niet gekoppeld aan een hypotheek . Dit is officieel een consumptieve lening met een looptijd van 10 jaar. De afbetaling van rente en aflossing vindt maandelijks plaats.
De twee soort lening is wel op basis van een hypotheek. Dit heet dan ook de hypothecaire lening. Bij hogere bedragen wordt meestal deze lening toegepast. 

Onderstaand twee rekenvoorbeelden:

Consumptieve lening
Te lenen bedrag [hoofdsom] € 7.500 € 10.000
Looptijd [10 jaar] 120 maanden 120 maanden
Rente 2,8% 2,8%
Afsluitkosten geen geen
Bedrag per maand € 71,73 € 95,64

 

Hypothecaire lening
Te lenen bedrag [hoofdsom] € 15.000 € 25.000
Looptijd [20 jaar] 240 maanden 240 maanden
Rente 1,7% * 1,7% *
Afsluitkosten € 850,00 € 850,00
Bedrag per maand € 73,77 € 122,95

*Let op: de actuele rente vindt u op www.svn.nl/rentetarieven

Het kan zijn dat de rente in aanmerking komt voor belastingaftrek. Raadpleeg hierover de belastingdienst.