Sluit zoekbalk
Cubigo helpt je onafhankelijk te blijven - Lekker Blijven Wonen
Cubigo helpt je onafhankelijk te blijven

Cubigo helpt je onafhankelijk te blijven

Cubigo is een digitaal platform dat je op allerlei manieren kan helpen om zelf de nodige zorg te kunnen regelen. Bewoners van Hoorn leren Cubigo vooral kennen via Vita, een eenvoudige app om je reizen te regelen via (regio)taxi, Valys of OV.

Cubigo is van oorsprong een Belgisch product. Het is een online platform dat is ontstaan vanuit de behoefte om zo min mogelijk afhankelijk te hoeven zijn van anderen voor het regelen van zorg en allerlei andere zaken. Het is gemakkelijk te bedienen via de tablet of pc met verschillende toepasselijke apps die bij Cubigo cubes worden genoemd.
Zo biedt Cubigo mogelijkheden voor een medicatieschema, er is een cube voor activiteiten in de buurt, er is een nieuwscube met gratis krant, een cube voor vervoer, eentje voor contacten en ook het traditionele zorgschriftje kan erop. Gebruikers kunnen zelf aangeven wie van hun familie en zorgverleners toegang krijgen tot hun eigen Cubigo-omgeving.

 

20 procent 

De gemeente Hoorn wil Cubigo graag onder de aandacht brengen en wil er de komende tijd voor gaan zorgen dat minimaal 20 procent van de Wmo-gerechtigden gebruikmaakt van het platform. Hiervoor werkt de gemeente samen met het de stichting Stap In/Transvision. Irène van Hogendorp van Transvision: "We gaan actief mensen benaderen, onder meer via de wijkteams. Voor mensen die nog geen tablet hebben en die graag zelfstandig willen blijven wonen, stellen we kosteloos een aantal tablets beschikbaar. In samenwerking met het Horizoncollege bieden we vervolgens cursussen aan, waarbij leerlingen de senioren wegwijs maken op de tablet.

Irène van Hogendorp is erg enthousiast: "Je hoeft je omgeving dus niet meer met appjes op de hoogte te houden, want iedereen die jij laat meekijken op het platform, kan zelf bij die informatie. En alle onderdelen communiceren met elkaar. Stel dat je diabetespatiënt bent en je bestelt een maaltijd via Cubigo, dan worden automatische je dieetwensen en eventuele beperkingen doorgegeven.”

Maar er is nog veel meer mogelijk via Cubigo: "In overleg kunnen overal cubes voor gemaakt worden. Denk aan een cube voor huisartsen, voor fysiotherapie, noem maar op. 
En bestaande apps van ziekenhuizen kunnen  gemakkelijk geïntegreerd worden in Cubigo, voorzien van hun eigen logo.”

Via Vita


Wie in de gemeente Hoorn gebruik gaat maken van Cubigo, krijgt automatisch de app ofwel cube van  Vita op het startscherm.  Veel mensen kennen deze app al die je helpt om slim een reis te plannen als je (deels) afhankelijk bent van aangepast vervoer.
Irène: "Mensen die vanwege bijvoorbeeld een beperking recht hebben op Valys of de regiotaxi die kennen het probleem: je krijgt elk jaar een aantal punten, maar je hoeft maar een paar keer van Hoorn naar Maastricht te reizen en je bent er alweer doorheen.
Vita helpt je bij het plannen van je reis op de meest gunstige manier. Bijvoorbeeld een deel met de regiotaxi en daarna overstappen op Valys, zonder dat je daarvoor twee telefoontjes hoeft te doen. Maar ook een treinreis, inclusief regiotaxi naar het station en hulp bij in- en uitstappen kan worden geregeld. Het hele reisschema is steeds te zien in het overzicht.  En datzelfde geldt voor het aantal al afgelegde en geboekte reizen plus je tegoed."

Wie Vita kent, weet meteen ook hoe eenvoudig Cubigo is in gebruik. Registreren kan eenvoudig door een account aan te maken op cubigo.com/nl . Inwoners uit de gemeente Hoorn die zich registreren, krijgen, via postcodeherkenning, automatisch de Vita-cube op hun basisscherm.

Voor meer informatie kunt u informeren bij één van de wijkcentra of een e-mail sturen naar Irène van Hogendorp:  ivanhogendorp@transvision.nl.