Sluit zoekbalk
Gesprekken met 68-plussers over goed oud worden - Lekker Blijven Wonen
Gesprekken met 68-plussers over goed oud worden

“Gesprekken met 68-plussers over goed oud worden”

De meeste mensen willen in hun eigen huis blijven

Verhuizen vanwege je hogere leeftijd? Er zijn maar weinig mensen die dat zien zitten. De meeste mensen willen het liefst zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde huis in hun eigen geliefde buurt blijven wonen. Dat blijkt ook uit de gesprekken die in opdracht van de gemeente Hoorn worden gehouden met 68-plussers. Wat hebben zij nodig om lekker te blijven wonen en kunnen instanties daarbij helpen?

Goed ouder worden in Hoorn-Noord en het Venenlaankwartier. Onder die vlag gaat Menke Strijbis op bezoek bij 68-plussers in deze wijken. Steeds vergezeld door een vertegenwoordiger van één van de betrokken organisaties. Dat zijn onder meer Intermaris, het Rode Kruis, Omring, Stichting Netwerk, Mee & de Wering, het Vrijwilligerspunt en de Veiligheidsregio. Doel is te ontdekken wat mensen willen en, als ze graag in de wijk willen blijven wonen, wat daar dan voor nodig is.

Van te voren zijn er flyers in de brievenbussen gestopt met de aankondiging van de bezoekjes. Gevolgd door een rondje langs de deuren. Menke Strijbis: “Maar de animo was zo groot, dat ik niet meteen met iedereen in gesprek kon. Dan maakte ik een afspraak om later terug te komen.”

68-plussers willen dus graag vertellen over hoe zij het liefst oud willen worden en wat ze daarvoor nodig hebben. Menke: “En in de meeste gevallen willen ze gewoon in hun eigen huis blijven wonen. Vaak beseffen mensen ook wel dat ze daar zelf iets voor moeten doen. Zo sprak ik een echtpaar dat regelmatig de website lekkerblijvenwonen.nl checkt voor informatie. Ze hadden daar ook de huistest gedaan om te kijken wat zij specifiek in hun huis konden doen.”

Menke Strijbis

Veel aspecten

Maar goed oud worden gaat om meer dan een comfortabel en aangepast huis. Menke: “Ook welzijn, sociale contacten en natuurlijk veiligheid zijn belangrijke punten. Vandaar ook al die betrokken instanties. Het leuke is, dat dingen zich soms ook vanzelf oplossen door de gesprekken. Zo was er een vrouw die regelmatig ging eten bij ’t Slot (een buurtkamer in het Venenlaankwartier) maar daar niet meer zelfstandig naartoe kon. Vervolgens spraken we iemand die deze mevrouw met plezier wilde meenemen. Maar we willen vooral in beeld brengen wat de behoeftes zijn en kijken hoe de organisaties daarop kunnen inspelen.”

De gesprekken vinden plaats zonder vragenlijst, maar aan de hand van verschillende onderwerpen, waarbij ook onder meer welbevinden en zingeving aan de orde komen. Menke: “Dat leidt tot mooie gesprekken. Zo stuurde een meneer mij na afloop de volgende woorden toe per mail: ‘Zingeving is een beter woord dan welbevinden. Welbevinden verwijst naar de verhouding die ik met mijzelf heb. Betrokkenheid verwijst naar de relatie die ik met mijn omgeving heb. Zingeving omvat beide. Het leven heeft voor mij zin als ik een goede relatie met mijzelf en met anderen heb.’ Die vond ik zo raak, dat ik meteen heb gevraagd of ik hem mocht quoten!”