Sluit zoekbalk
Gratis onafhankelijke cliëntondersteuning - Lekker Blijven Wonen
Gratis onafhankelijke cliëntondersteuning

Gratis onafhankelijke cliëntondersteuning nog te onbekend

Ook voor lekker blijven wonen

De zoektocht naar oplossingen voor als je bijvoorbeeld zo lang mogelijk in je eigen huis wilt blijven wonen, kan soms ingewikkeld zijn. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Als je gratis een onafhankelijke cliëntondersteuner kunt inschakelen? Nog te weinig mensen kennen deze mogelijkheid die elk gemeente aan haar inwoners biedt.

De gratis en onafhankelijke cliëntondersteuning die elke gemeente biedt, is bedoeld om inwoners te ondersteunen bij alle vragen over zorg, werk en inkomen. Dus zeker ook als het gaat om vragen rondom het zo lang mogelijk lekker in je huis blijven wonen.

Op dit laatste gebied is zorgconsulent Sanne Veen van Omring (zie foto aan tafel) helemaal thuis. Voor inwoners van alle Westfriese gemeenten is Sanne beschikbaar voor gratis advies en bijstand als het gaat om wonen, zorg en welzijn: “Ik kan mensen helpen bij een aanvraag voor een Wmo-voorziening en vervolgens kan ik aanschuiven bij het keukentafelgesprek. Maar ook preventief kan ik als cliëntondersteuner vaak veel betekenen.”

Geef eens een voorbeeld?

“Neem bijvoorbeeld een alleenstaande mevrouw op leeftijd. Ze woont in het huis waar ze altijd met het gezin heeft gewoond en vraagt zich af hoe ze haar toekomst gaat invullen. Dan kan ik samen met haar de situatie en haar wensen in kaart brengen. Stel dat ze verhuizen naar een gepaste woning als één van de mogelijkheden ziet… Daarmee kun je veel gedoe voorkomen, maar dan is het dus wel belangrijk dat je je inschrijft bij Woonmatch West-Friesland of Waterland. Veel mensen weten dat niet. En bovendien kan de inschrijving alleen maar digitaal. Je moet een inlog aanmaken en daar is niet iedereen even handig in. Bij al die dingen kan een cliëntondersteuner je dus helpen.”

Leuk om te doen?

“Ja, dit is echt mijn passie! Ik vind het bijzonder leuk om me te verdiepen in de vaak ingewikkelde wet- en regelgeving en die dan weer op een duidelijke manier uit te leggen aan mijn cliënten. Ik merk dat mensen daar heel blij van worden. Zo kunnen ze hun keuzes maken. En stel dat ze een aanvraag willen indienen, dan kan ik daarbij helpen. Ik heb uiteraard geen invloed op de uiteindelijke beslissing van de gemeente  maar ik kan wel zorgen voor een goede voorbereiding en aanwezig zijn bij het gesprek.”

Volgens Sanne Veen zijn nog te weinig inwoners op de hoogte van deze mogelijkheid: “Het staat misschien wel op de website van je gemeente, maar je moet maar net weten waar je naar moet zoeken.”

En dat is jammer, want als meer mensen gebruik zouden maken van deze gratis ondersteuning, zou dat een heleboel opleveren volgens Sanne: “Juist omdat wij ook veel kunnen doen op het preventieve vlak. Zo kunnen inwoners voorkomen dat ze te snel afhankelijk worden van zorg of voorzieningen en kunnen gemeenten kosten besparen.”

Edam-Volendam

Maria VermeulenVoor de gemeente Edam-Volendam verzorgt Maria Vermeulen de gratis cliëntondersteuning. Dat doet zij namens de organisatie SMD. Maria: “De gemeente Edam-Volendam geeft er alleen een net iets andere invulling aan. Ik word namelijk juist ook vaak ingeschakeld als inwoners het niet eens zijn met een besluit van de gemeente over een aanvraag. Dan kan ik met de inwoner meekijken of bijvoorbeeld de juiste regels zijn toegepast. Of deze inwoner wel krijgt waar hij recht op heeft. Ook bij eventuele juridische procedures kan ik mensen bijstaan. Maar uiteraard kunnen inwoners ook in het voortraject al bij mij terecht met hun vragen. Als het bijvoorbeeld gaat om een Wmo-indicatie, kan ik ook meekijken naar andere mogelijkheden. Een oplossing via de gemeente is namelijk niet per se beter of goedkoper.”

Waarvoor is cliëntondersteuning?

De gratis cliëntondersteuning van gemeenten kunt u inzetten voor onder meer de volgende onderwerpen:

  • Kortdurende ondersteuning bij het aanvragen van zorg en ondersteuning
  • Hulp bij het uitzoeken wat de vragen en wensen zijn deze vervolgens onder woorden brengen
  • Meegaan naar gesprekken
  • Ondersteuning bij het schrijven van een persoonlijk plan
  • Hulp bij het zoeken naar de juiste informatie
  • Uitleg over wet- en regelgeving en bijvoorbeeld het verloop van een aanvraag
  • Hulp bij het maken van eigen keuzes
  • Meedenken en helpen zoeken naar oplossingen met mensen in de eigen omgeving
  • Meedenken en helpen zoeken naar mogelijkheden in de buurt
  • Enzovoort

Voor informatie: