Sluit zoekbalk
Spiegel bij dementie - Lekker Blijven Wonen
Spiegel bij dementie

Spiegel voor mensen met dementie

Hulp bij tandenpoetsen en haren kammen

Zo lang mogelijk in je eigen vertrouwde huis blijven wonen, ook met een partner met (beginnende) dementie. Hoe pak je dat aan? En welke mogelijkheden zijn er om een eventuele opname te voorkomen? Gerjanne van Gink ontwierp een spiegel die mensen met dementie kan helpen bij het zelfstandig uitvoeren van hun eigen persoonlijke verzorging, op het moment dat dat niet meer vanzelf gaat. Iedereen die geïnteresseerd is kan Gerjanne helpen haar bijzondere uitvinding sneller op de markt te brengen.

Een spiegel die mensen met dementie helpt om langer te kunnen zorgdragen voor hun eigen persoonlijke verzorging. De naam is ‘ADS-spiegel’, waarbij ADS staat voor Algemeen Dagelijkse Structuur.  De spiegel, die ontworpen is door Gerjanne van Gink, helpt je herinneren wat je ook weer moet doen met die tandenborstel, die kam, die washand of handdoek. Zodra je één van deze dingen oppakt, laat de spiegel een filmpje zien waarin bijvoorbeeld de tanden worden gepoetst of de haren worden gekamd. Een fenomeen dat ook wel spiegeling wordt genoemd, of, op zijn Engels: mirroring.

Spiegelen

Gerjanne van Gink - ADS spiegel bij dementieGerjanne van Gink: “Naast mijn werk als productvormgever, ben ik ook werkzaam in de zorg, waar ik werk met mensen met dementie. Daar maak ik veel gebruik van het zogenoemde mirroring. Als iemand bijvoorbeeld zijn tanden moet poetsen en dat gaat niet vanzelf, dan ga ik tegenover hem staan met een tandenborstel en doe ik precies voor wat er gedaan moet worden. Hij kan mij dan als het ware als spiegel gebruiken en mijn bewegingen volgen. En dat bracht mij op het idee van de ADS-spiegel.”
Dankzij deze spiegel zou iemand met dementie de genoemde dagelijkse dingen weer zelf kunnen doen, ook zonder begeleiding van een partner of verzorger. Op deze manier ondersteunt de spiegel de gebruiker bij het tandenpoetsen, wassen, afdrogen en kammen van je haar.

Testfase

Op dit moment is de spiegel in de testfase. Organisaties die hieraan mee willen werken, helpen door het delen van hun kennis de spiegel te optimaliseren. Daarnaast helpen ze het financieel mogelijk te maken om het product op de markt te brengen. Dit door tegen een vergoeding mee te doen aan de test.
Gerjanne: “We hebben de spiegel al getest met mantelzorgers en zorgmedewerkers en de reacties zijn positief. Ik heb de spiegel ontworpen voor de mensen thuis. Maar testen én gebruiken kan natuurlijk ook binnen instellingen.
Om uiteindelijk een echt goed werkend product op de markt te brengen, moeten we verder testen. Zo staan er nog verschillende vragen open. Om het juiste filmpje te kunnen tonen, moet de spiegel bijvoorbeeld weten wat iemand wil doen. Of hij of zij aan de slag wil met de tandenborstel of wellicht met een kam. Hiervoor zouden we, met het oog op de privacy, bijvoorbeeld liever sensoren gebruiken dan een camera.”

Wereldverbeteraar

Productvormgever Gerjanne van Gink deed tijdens haar masterstudie onderzoek naar het verbeteren van het welzijn van mensen met Alzheimer. Uit dit onderzoek ontstond ook de ADS-studie. Voor deze groep mensen ontwierp zij al het zogenoemde vergeet-mij-niet-pad. Hierbij wordt een oversteekplek gemarkeerd met spuitverf in de vorm van vergeet-mij-nietjes. Dit om de omgeving op een vriendelijke manier te herinneren aan de aanwezigheid van mensen met dementie. Gerjanne werd onlangs genomineerd voor de Viva400 Award als Wereldverbeteraar.

Interesse?

Geïnteresseerd in Gerjannes ADS-spiegel voor thuisgebruik? Vraag uw thuiszorgorganisatie om deel te nemen aan de tests. En wijs ze op de website van Gerjanne: http://gerjannevangink.nl/