Sluit zoekbalk
Hoe dementievriendelijk zijn we eigenlijk? - Lekker Blijven Wonen
Hoe dementievriendelijk zijn we eigenlijk?

Hoe dementievriendelijk zijn we eigenlijk?

21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Er is steeds meer aandacht voor dementie en dat is niet voor niets. De komende jaren zal het aantal mensen met dementie in Nederland verdubbelen. En mensen blijven langer thuis wonen dus dat betekent dat we met zijn allen alert moeten zijn op eventuele tekenen van dementie. Zodat we mensen kunnen ondersteunen waar en wanneer dat nodig is. Op naar een dementievriendelijke samenleving.

Je bent onderweg naar huis en ziet een oudere dame over de rijbaan lopen. Ze lijkt verward en het ziet eruit alsof ze de weg kwijt is. Wat doe je? Het is één van de (nagespeelde) situaties in de gratis mini onlinetraining op samendementievriendelijk.nl/nhn. Aan de hand van vier alledaagse situaties, krijg je in 15 minuten tijd allerlei handige tips om tekenen van dementie te herkennen en de betreffende persoon vervolgens zo goed mogelijk te kunnen helpen. Op een vriendelijke respectvolle manier.  En dat is niet het enige, want naast deze gratis mini training online, biedt de website ook specifieke trainingen aan voor ambtenaren, voor kappers, thuiszorgmedewerkers, horecapersoneel, enzovoort.

Zo lang mogelijk meedoen

De bedoeling is een samenleving te creëren waarin iedereen dementie herkent en accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Een samenleving waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten.

Dementiemonitor

In Noord-Holland Noord wordt al sinds 2010 elke drie jaar de dementievriendelijkheid van gemeenten gemeten door het Netwerk Dementie Noord-Holland Noord. Coördinator Anneke Wienema: “Dat doen we aan de hand van de Dementiemonitor. Een vragenlijst waarbij we ook kijken naar voorzieningen, het gemeentelijk beleid en de manier waarop gemeenten mensen met dementie de mogelijkheid geven om mee te doen. De uitkomst was voor een aantal gemeenten de aanzet om te zeggen: we doen het nog niet goed genoeg.

Gemeenten beseffen steeds meer dat het belangrijk is om iets te doen aan bewustwording op het gebied van dementie. Want de komende jaren komt er een verdubbeling van het aantal mensen met dementie. Mensen blijven langer thuis wonen, ook met dementie. Dus dat betekent dat er ook ernstiger symptomen kunnen zijn bij thuiswonende mensen. Dat heeft een grote invloed op onze samenleving, want die mensen kom je gewoon op straat tegen en bij de bakker.”

Sticker ‘Dementievriendelijke organisatie’

Gemeenten en organisaties die kunnen aantonen dat ze dementievriendelijk zijn, krijgen de sticker ‘Dementievriendelijke organisatie’. Anneke Wienema: “Daarvoor moet je als gemeente bijvoorbeeld 70 procent van je personeel geschoold hebben op kennis van dementie. Iedereen die in contact komt met inwoners. Dus niet alleen baliepersoneel, maar ook de mensen van de reiniging en de groenvoorziening. En je moet laten zien wat je nog meer doet als gemeente om mensen met dementie en hun naasten te ondersteunen.”

Het netwerk Dementie NHN organiseert in januari 2019 de Publiekscampagne ‘Noord-Holland Noord dementievriendelijk’ met als doel zoveel mogelijk inwoners, gemeenten, bedrijven en vrijwilligersorganisaties te betrekken bij de dementievriendelijke samenleving.

Simulatiecontainer 

Er bestaat een speciale simulatiecontainer ('Into D’mentia') waarin je kunt ervaren hoe het is om met dementie te leven. Die staat vanaf 21 september enkele weken in West-Friesland (eerst in Hoorn en dan in Medemblik) en is bedoeld voor mantelzorgers en zorgprofessionals van zorgorganisatie Omring mensen die beroepsmatig contact hebben met mensen met dementie. De container wordt naar West-Friesland gehaald op initiatief van Omring in samenwerking met de gemeente Hoorn. Selami Yuksel,  beleidsadviseur: “Vorig jaar stond de simulatiecabine op Texel en toen ben ik erin geweest. Je belandt in een scenario met een nagebouwde woonkeuken, waarin verschillende symptomen van dementie zijn verwerkt. Het was een unieke en indringende ervaring!”

Sticker voor Medemblik en Hoorn

Rondom 21 september worden verschillende activiteiten georganiseerd. De gemeente Medemblik biedt op 19 september een theaterstuk aan over dementie, speciaal bedoeld voor mantelzorgers. Tijdens de pauze ontvangt deze gemeente de sticker ‘Dementievriendelijke gemeente’. Diezelfde dag zal wethouder Bijman van de gemeente Koggenland een convenant ondertekenen om te benadrukken dat de gemeente zich extra gaat inzetten voor inwoners met dementie en hun naasten en ook Drechterland is hard bezig de sticker te verwerven. De gemeente Hoorn heeft het certificaat en de sticker vorig jaar ontvangen.

Selami Yuksel: “Ik kwam in actie na de monitor van 2013 en in datzelfde jaar was er een raadsmotie met de oproep om ons meer in te zetten voor dementievriendelijke gemeenschap. De organisaties waar we mee samenwerken gaven ook aan dat dementie een serieus probleem aan het worden was. Inmiddels hebben we ruim driehonderd (zorg) professionals en gemeenteambtenaren getraind om dementie bij inwoners te herkennen en te weten hoe je ermee om moet gaan, inclusief het gemeentebestuur. Ook de komende jaren gaan we hier mee door. En dit jaar organiseren we nog verschillende voorlichtingsbijeenkomsten in de buurten voor onze inwoners.
Tot nu toe hebben 24 instellingen, bedrijven en vrijwilligersorganisaties de intentieverklaring ondertekend. Inmiddels zijn er contacten met steeds meer bedrijven en organisaties die hun medewerkers gaan trainen en die de intentieverklaring ondertekenen. Zo heeft onder meer makelaardij De Stijl de sticker en het certificaat ontvangen (zie foto).”

makelaardij de Stijl

Handige links

Zie voor informatie en activiteiten van de gemeente Hoorn op dit gebied https://www.dementievriendelijkhoorn.nl/

Lees meer over de dementievriendelijkheid van uw gemeente op https://netwerkdementie-nhn.nl/dvr

En ga naar https://samendementievriendelijk.nl/nhn als je de gratis online training wilt doen of als je als organisatie de sticker wilt aanvragen