Sluit zoekbalk
Huisautomatisering - Lekker Blijven Wonen
Huisautomatisering

Lekker blijven wonen met huisautomatisering

“Voor veel oplossingen kun je kant en klare pakketjes kopen bij de bouwmarkt”

Voor steeds meer mensen is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld: Alles in je huis bedienen via je telefoon of een afstandsbediening. Sommigen vinden het fantastisch en anderen zijn er minder van gecharmeerd. Maar als bepaalde dingen lichamelijk lastig gaan en je wilt toch graag op je eigen plek blijven wonen, dan kan een elektronische oplossing je redding zijn. 

Domotica, huisautomatisering of thuistechnologie. Er zijn verschillende woorden voor, maar het komt allemaal op hetzelfde neer: dingen die we vroeger met de hand bedienden, gaan voortaan vanzelf. En veel van die oplossingen zijn als kant en klare bouwpakketjes te koop bij de bouwmarkt. 

Automatische deuropener

Kees Sytsma van KeSy MobilityKees Sytsma van KeSy Mobility helpt, vaak in opdracht van gemeenten en zorginstellingen, mensen aan slimme oplossingen voor thuis.
“Pas was ik bij een man met een verminderde handfunctie. Het lukte hem niet meer om de sleutel van de voordeur rond te draaien. Met zijn Wmo-consulent had hij al een beetje rondgekeken naar de mogelijkheden en samen kwamen ze uit op een elektrisch bedienbaar deurslot. Dat heb ik voor hem geïnstalleerd. Hij heeft nu een afstandsbediening die hij altijd bij zich heeft. Daarmee kan hij de deur zowel van binnen als van buiten open maken. Als hij wil, kan het zelfs via internet. Dan kan hij iemand in zijn huis laten, terwijl hij bij wijze van spreken aan de andere kant van het land is.”
“Een ander voorbeeld is een mevrouw die haar gordijnen niet meer open en dicht kon doen. Bij haar heb ik een automatische gordijnopener en –sluiter geïnstalleerd. 
En mensen die rolstoelgebonden zijn, zijn vaak goed geholpen met een afstandsbediening voor de verlichting.”

Pakketjes in de bouwmarkt

Auutomatische deuropener“Voor dit soort oplossingen kun je trouwens ook kant en klare pakketjes kopen in de bouwmarkt. Als je iemand in je omgeving hebt die handig is, dan kan die ze wellicht voor je installeren. Veel van deze dingen kunnen ook via een app op je telefoon, als je die nog goed kunt bedienen.  Ook voor zonwering heb je dat soort pakketten.”
“En onlangs heb ik iemand heel blij gemaakt met een afstandsbediening voor het openen en sluiten van zijn Velux dakramen. Deze man had last van zijn longen en moest altijd frisse lucht hebben in huis. Hij kon alleen niet zelf zijn ramen open zetten. Gelukkig zijn er nu systemen die je in het raam integreert. Die werken met een klein zonnepaneeltje aan de buitenkant dat de accu oplaadt voor de afstandsbediening.”

Wat kun je doen als je wilt weten of huisautomatisering is voor jou is?

“Voor een goed advies kun je bijvoorbeeld een ergotherapeut inschakelen (dit wordt door basisverzekering vergoed, red.) Die zijn deskundig en kunnen je vaak ook doorverwijzen naar iemand die de systemen kan installeren. Maar ook bij thuiszorgorganisaties als Omring kun je je vraag neerleggen. Of natuurlijk bij een Wmo-consulent van de gemeente. Ook die denken graag met je mee.”