Sluit zoekbalk
Een kangoeroewoning of liever een mantelzorgwoning? - Lekker Blijven Wonen
Een kangoeroewoning of liever een mantelzorgwoning?

Een kangoeroewoning of liever een mantelzorgwoning?

Let ook op de fiscale consequenties

Eén van de manieren om tot op hoge leeftijd lekker te blijven wonen op de eigen vertrouwde plek, is de kangoeroewoning of mantelzorgwoning. In beide gevallen woont of wonen de mantelzorgers op hetzelfde erf als degene die de mantelzorg krijgt. Of ze wonen zelfs onder hetzelfde dak. En in dat laatste geval spreek je van een kangoeroewoning. Er is dus wel degelijk verschil.

Een kangoeroewoning is een woning met weliswaar een eigen ingang, maar wel onder hetzelfde dak als de hoofdwoning. Om dergelijke zogenoemde dubbele bewoning van een huis te realiseren, heb je toestemming nodig van de gemeente. Is de mantelzorg niet meer nodig, of is er sprake van een verhuizing? Dan kun je niet één van de woningen verkopen en in de ander blijven wonen. De gecreëerde situatie is in principe altijd tijdelijk. Tenzij je officieel voor woningsplitsing gaat. Ook dat moet je aanvragen bij de gemeente, maar als je toestemming krijgt, dan is het resultaat dus twee officieel aparte woningen die ook los van elkaar verkocht zouden kunnen worden.

Of toch een mantelzorgwoning?

Er komt dus nogal wat bij kijken, als je een kangoeroewoning wilt. Vandaar ook dat de mantelzorgwoning een steeds aantrekkelijker alternatief is. Een mantelzorgwoning is een tweede woning op hetzelfde erf, waarvan overigens alleen de begane grond bewoond mag worden. Als je kunt aantonen dat er intensieve mantelzorg verleend wordt, dan heb je geen vergunning nodig om zo’n mantelzorgwoning neer te zetten of te creëren.

Geen permanente situatie

Veel mensen bouwen een bestaande schuur of garage om tot mantelzorgwoning, maar er zijn inmiddels ook losse mantelzorgwoningen te koop die je zo op je erf kunt laten plaatsen. Is de mantelzorgsituatie over, dan kun je de woning trouwens niet aan iemand anders verhuren. Je bent dan namelijk verplicht om alles wat het tot een zelfstandige woning maakt, zoals keuken, toilet en badkamer, er weer uit te halen.

Fiscaal partnerschap

Waar je ook op moet letten als je een kangoeroewoning of mantelzorgwoning overweegt, zijn de fiscale gevolgen. Als je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt, maar er staat wel iemand ingeschreven op je adres, dan kan de Belastingdienst je namelijk zien als fiscaal partners. Op de site van de Belastingdienst wordt uitgelegd welke voorwaarden hieraan verbonden zijn.

En dan is er ook nog zoiets als een toeslagpartner. Om te zien of je vervolgens (ook) elkaars toeslagpartner bent, kun je een check doen op de site van de Belastingdienst

Kortom, ga niet over één nacht ijs als je overweegt om samen met je mantelzorger op één erf te gaan wonen. Mail of bel bijvoorbeeld eerst even met de gemeente voor meer informatie of een doorverwijzing naar een specialist op dit gebied.