Sluit zoekbalk
Keuzewijzer helpt keuzes maken in thuistechnologie  - Lekker Blijven Wonen
Keuzewijzer helpt keuzes maken in thuistechnologie

Keuzewijzer helpt keuzes maken in thuistechnologie

We willen allemaal zo lang mogelijk lekker blijven wonen op een veilige en verantwoorde manier. Maar niet iedereen weet hoe technologie daarbij kan helpen. Ook zorgverleners en vrijwilligers zijn vaak niet van alle mogelijkheden op de hoogte. Sinds vorig jaar biedt lekkerblijvenwonen.nl naast de huistest ook de handige Keuzewijzer aan, speciaal bedoeld voor thuistechnologie. Door het beantwoorden van een paar eenvoudige vragen, krijgt u snel een advies op maat. En als u wilt, kunt u de producten meteen bestellen.

Er zijn duizenden technologische oplossingen te bedenken voor in huis. Dingen die het dagelijks leven makkelijker en comfortabeler kunnen maken. Maar welke producten zijn handig in welke situatie?
Dat hangt af van een heleboel zaken. Wat is bijvoorbeeld uw leef- en woonsituatie? Woont u alleen, met een partner of met  meer mensen in huis? Is er sprake van ziekte of andere beperkingen? Zijn er familieleden, vrienden of buren die kunnen en willen bijspringen?

Advies op maat

Stel u woont alleen, u hebt moeite met horen en bent ook wat minder mobiel. Dan krijgt u al na vier vragen een aantal mogelijke producten te zien die u zouden kunnen helpen. Variërend van een draadloze deurbel met flits tot en met verschillende vormen van personenalarmering.Vult u (of uw mantelzorger) in dat u wat vergeetachtig bent of last heeft van beginnende dementie, dan komt er al sneller een advies waar bijvoorbeeld ook slimme fornuisknoppen bij horen, die je kunnen waarschuwen dat er nog wat op het vuur staat voordat de rookmelder tekeer gaat.

Vult u in dat u niet alleen woont maar met een partner of meer mensen, dan komen er ook vragen over hoe u zich met elkaar kunt redden. In alle gevallen komt er uiteindelijk een advies op maat waar u meteen mee aan de slag kunt.

Overzicht

Alleen oplossingen waar u in uw persoonlijke situatie wat aan kunt hebben, krijgt u te zien.
“De Keuzewijzer helpt je door de bomen het bos weer te zien,” zegt één van de gebruikers. “Het is een zeer gebruiksvriendelijke website.  En nog belangrijker: je krijgt echt onafhankelijk advies op maat!”

Er zijn steeds meer gemeenten die, net als de Lekker Blijven Wonen-gemeenten, de Keuzewijzer beschikbaar stellen voor hun inwoners. Zij willen inwoners en hun mantelzorgers, maar ook de professionele hulpverleners helpen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden op het gebied van thuistechnologie.
Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft het idee omarmd en opgenomen op de zogeheten op Pilotstarter ter inspiratie voor andere gemeenten.