Sluit zoekbalk
Lekker blijven wonen zonder ongelukken - Lekker Blijven Wonen
Lekker blijven wonen zonder ongelukken

Lekker blijven wonen zonder ongelukken

Doe de woningscan van Omring

We willen allemaal zo lang mogelijk in ons eigen huis blijven wonen. Maar wat als je minder mobiel wordt en misschien al eens gevallen bent? Dan zijn er een heleboel dingen die je kunt doen om je huis om te toveren in een veilige omgeving waar je je tot op hoge leeftijd prima kunt redden. De woningscan van Omring, ontwikkeld en uitgevoerd door ergotherapeuten, laat precies zien wat er in jouw huis beter kan.

Omring WoningscanDe woningscan van Omring wordt gedaan door een ergotherapeut die op bezoek komt in je huis. Er is een vragenlijst om in te vullen en je loopt samen een rondje door het huis. Voor de meeste mensen gaat er dan een geheel nieuwe wereld open. Een ergotherapeut kijkt namelijk met een heel andere blik naar jouw dagelijkse omgeving dan jijzelf.

Marion van Oostenrijk, die mede de woningscan ontwikkelde, vertelt: “Als ergotherapeut geef ik advies en training aan mensen die beperkingen ervaren bij het doen van hun dagelijkse activiteiten. Dus bij zo’n woningscan let ik natuurlijk op opstapjes, afstapjes, losse kleedjes, los zittende trapleuningen, enzovoort. Maar ik wijs iemand die af en toe licht in zijn hoofd is en moeilijk kan bukken er ook op dat het dan niet handig is om de zoutpot op onderste plank in de keukenkast te zetten.”

Onzeker in huis
“Als ergotherapeut hebben we veel te maken met mensen die vaker vallen en steeds onzekerder worden in huis. Dan hebben we natuurlijk de standaard adviezen, maar er zijn ook een heleboel dingen die we willen weten over jouw huishouden.
Want, vertel eens: hoe gaat dat bij jou als je koffie gaat zetten? Heb je dan ook het koffiezetapparaat op het aanrecht, de koffie in de voorraadkast, de suiker op tafel in de kamer en de melk in de koelkast? Veel mensen hebben alleen de filters naast het koffiezetapparaat. Terwijl je, als je koffie maakt, al die dingen in één keer nodig hebt. Als je dan niet zo makkelijk meer kunt lopen, kun je beter alles bij elkaar zetten.”

“Wat me ook opvalt, is dat mensen die met zijn tweetjes zijn nog altijd servies in de kast hebben staan alsof alle zes kinderen met aanhang elke dag komen eten. Dan staan er twaalf ontbijtbordjes voor het grijpen, maar kunnen ze bijna niet bij de dinerborden of de kop en schotels. Als je dan toch met zijn tweeën bent, zet dan alles wat je dagelijks nodig hebt vooraan en de rest op een andere plek.

De was
“Ik vraag ook aan mensen waar ze de was ophangen. Dan staat de wasmachine bijvoorbeeld in de bijkeuken, maar dan gaan ze nog altijd met de natte was onder hun arm twee trappen op om de boel op zolder op te hangen, hoog boven hun hoofd. Misschien is er wel plek voor een wasrekje bij de wasmachine. Dat is toch veel handiger?

De woningscan is een mooi formulier dat we bij mensen thuis invullen. We laten het achter met de adviezen, waaronder ook de standaard tips. Als mensen willen, kunnen we ook een kopie van de scan naar familie of andere betrokkenen sturen.

Kun je voorbeelden geven van de standaard tips?

“Voor mensen die een alarm gebruiken bijvoorbeeld: houd dat dan binnen handbereik. Veel mensen gaan douchen en laten het alarm op het nachtkastje liggen, terwijl een alarm vaak waterdicht is en prima mee kan onder de douche. Of als traplopen lastig wordt: laat een tweede traplening bevestigen. Zorg dat toiletdeur van de buitenkant geopend kan worden. Zorg voor goede verlichting, enzovoort, enzovoort.

De woningscan van Omring wordt vergoed voor mensen met een indicatie voor ergotherapie. Zonder indicatie kost de scan 99 euro.

Meer weten over het financieren van aanpassingen in huis?