Sluit zoekbalk
Maak kennis met thuistechnologie in de bieb - Lekker Blijven Wonen
Maak kennis met thuistechnologie in de bieb

Maak kennis met thuistechnologie in de bieb

Kom langs bij DigiFIT in Stede Broec en Opmeer

Stel, u loopt de bieb in om een boek te lenen en komt eruit met een hoofd vol inspiratie om uw huis comfortabeler te maken met allerlei handige technologische snufjes. Dat kan al een tijdje in Stede Broec, maar nu ook in Opmeer en wellicht in nog meer gemeenten in de omgeving. U maakt vrijblijvend kennis met allerlei mogelijkheden en speciaal getrainde vrijwilligers leggen uit hoe het werkt en wat u ermee kunt.

Gordijnen die vanzelf sluiten, lichten die vanzelf aanspringen bij beweging of via beeldbellen een kopje koffie drinken met een ver familielid. Domotica in huis, ofwel thuistechnologie , biedt oneindig veel mogelijkheden en vooral ook comfort. Met thuistechnologie kunt u eenvoudig voorkomen dat u op korte termijn zorg nodig heeft.

Er zijn een heleboel handige elektronische producten die direct zorgen voor meer gemak en veiligheid. Veertien van deze producten zijn samengebracht in het zogenoemde technologiehuisje dat te vinden is in verschillende bibliotheken, waaronder Stede Broec en Opmeer. Speciaal getrainde vrijwilligers van het digiLAB kunnen er alles over vertellen en kunnen ook demonstreren hoe één en ander werkt.
Maar niet alleen dat, ze kunnen ook vertellen waar je bepaalde producten in de buurt kunt kopen.

Bediening met tablet of telefoon

Voor het bedienen van thuistechnologie heb je vaak een tablet nodig of een smartphone. Hierop kun je allerlei handige apps installeren waarmee je de apparatuur in huis kunt bedienen. Maar niet iedereen is even handig met een tablet of een smartphone. Ook daarbij kunnen de vrijwilligers in de bieb een handje helpen. Met alle geduld, want zij weten als geen ander dat het kwartje soms pas valt na tien keer uitleggen en nog vaker oefenen.

DigiFIT met kinderen

Er is elke week een inloopuur voor thuistechnologie en digitale ondersteuning. Sinds afgelopen zomer heeft het thuistechnologie krijgt namelijk een plek gekregen in de wekelijkse activiteit DigiFIT.  DigifFITis er voor iedereen die vragen heeft op digitaal gebied of die gewoon digitaal nog niet zo vaardig is. En het leuke is dat er bewust een combinatie wordt gemaakt met het succesvolle DigiLAB voor de jeugd. Hier zijn kinderen wekelijks onder begeleiding bezig met onder meer robotica, leren programmeren en virtual reality.

“Wij hopen op een kruisbestuiving ,” vertelt Marloes Manshanden van de bibliotheek Stede Broec. “Als jong en oud elkaar hier tegenkomt, kunnen ze elkaar misschien op een natuurlijke manier inspireren en ondersteunen.”

Juiste plek

“Wat mij betreft is de bibliotheek echt de juiste plek voor het tonen van de mogelijkheden van thuistechnologie. Er zijn enorm veel mogelijkheden die de meeste mensen eigenlijk helemaal niet kennen. Je komt dingen tegen waarvan je nooit had kunnen bedenken dat je ze wel eens nodig zou kunnen hebben. Wat dacht je bijvoorbeeld van zo’n lichtspoor richting toilet dat ’s nachts vanzelf aanspringt als je je bed uit stapt? Het is mooi als mensen dit soort dingen tegenkomen op een plek waar ze dat niet verwachten. Ook voor mantelzorgers zijn het vaak enorme eye openers. Zeg nou zelf, je gaat niet zonder aanleiding een beetje rondsnuffelen in een zorgwinkel. Op deze manier kun je toch kennismaken met een heleboel dingen, en krijg je ook nog eens onafhankelijk advies.”

Ook in de bibliotheek in Opmeer is er elke week DigiFIT. Hier zijn behalve de vrijwilligers van de bieb, ook vrijwilligers van de vrijwillige klusorganisatie Raad & Daad actief, die hier speciaal voor zijn opgeleid. Marloes: “Zij komen bij de mensen thuis, dus zij kunnen mensen wijzen op de mogelijkheden van thuistechnologie en ze dan weer doorsturen naar de bieb.”

Wanneer
DigiFIT is wekelijks te bezoeken in de bieb. In Stede Broec op donderdagmiddag en in Opmeer op vrijdagmiddag. Beide dagen van 14.00 tot 15.00 uur.
Ook in Enkhuizen is deze informatie in de bibliotheek beschikbaar, maar dan één keer per maand, op de woensdagochtend van 10.30 tot 11.30 uur.

 

(Fotografie: Marcel Rob)