Sluit zoekbalk
Boven de partijen staan - (gastblog) - Lekker Blijven Wonen
Boven de partijen staan - (gastblog)

Boven de partijen staan

Dorina van Beek combineert haar werk in de zorg met een functie als bewindvoerder voor ouderen en levensexecuteur. In een aantal gastblogs voor Lekker Blijven Wonen, vertelt zij aan de hand van voorbeelden meer over de waarde en het toenemende belang van een levenstestament

Hans heeft voortdurend het gevoel tussen twee partijen te staan. Een jaar geleden is hij gescheiden. Nu woont hij samen met Carla. Hij voelt zich erg gelukkig met haar.
Het contact met zijn drie - inmiddels volwassen - kinderen verloopt moeizaam. Zij nemen hem de scheiding kwalijk en accepteren Carla niet.
Tussen zijn kinderen onderling gaat het ook stroef. Ze zien elkaar nauwelijks en hebben veel meningsverschillen.
Hans kan niet bemiddelen in de troebele verhoudingen. Hij doet zijn stinkende best om een liefhebbende vader en partner te zijn. Hij vindt dat hij er goed in slaagt om neutraal te blijven en ieder in zijn waarde te laten.

Hans wil zo veel mogelijk zelf regelen en niemand benadelen.  Voor zijn eventuele overlijden heeft hij een testament opgesteld waarin alles netjes wordt verdeeld.
Maar wie gaat zijn zaken regelen als hij onverhoopt ernstig ziek wordt of bijvoorbeeld in coma raakt?  Als hij zelf niet meer kan beslissen (dus wilsonbekwaam wordt), wie mag dat dan doen namens hem?

Wie zorgt ervoor dat alles doorgaat?

Hans heeft een goed lopend bedrijf en doet veel in aandelen. Wie zorgt er in zo’n geval voor dat dat doorgaat?  En wie zorgt ervoor dat hij de medische behandeling krijgt die hij wil? Het lijkt Hans geen goede keus om dit over te laten aan één van zijn geliefden. Wie hij ook kiest, hij voorziet dat anderen zich benadeeld voelen. Daarnaast weet hij ook dat geen van zijn naasten dit op de juiste manier kan doen. Zijn wensen en belangen zijn ingewikkeld en vragen een bovengemiddelde kennis van zaken.

Hans heeft zijn zorgen besproken met de notaris. Die adviseerde hem om een levenstestament te maken.  Hierin legt Hans zijn wensen en belangen vast. Hij benoemt een levensexecuteur die het levenstestament gaat uitvoeren, als het ooit zover komt.Hans kiest voor een professionele onafhankelijke levensexecuteur. Die heeft niet alleen kennis van zaken. Die staat bovendien boven alle partijen.  Zo blijft Hans neutraal ten opzichte van Carla en zijn kinderen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een levenstestament? Leg uw vraag neer bij een (notaris)kantoor met een specialisatie in levenstestamenten.

Lees ook de eerdere blogs van Dorina van Beek over:
de waarde van een levenstestament en
toezicht houden op het levenstestament.

Dorina van Beek van Kronenburg Ondersteuning Dorina van Beek,
Bewindvoerder voor ouderen en levensexecuteur