Sluit zoekbalk
Fit blijven om lekker te blijven wonen - Lekker Blijven Wonen
Fit blijven om lekker te blijven wonen

Fit blijven om lekker te blijven wonen

“Fase van kwetsbare oudere vermijden”

Je huis toekomstbestendig maken, is één ding. Maar hoe zorg je ervoor dat jij zelf ook goed die toekomst tegemoet gaat? Hoe blijf je zo lang mogelijk fit en voorkom je dat je zorg nodig hebt? Er is één antwoord, en dat is bewegen! Johan van Ravenzwaaij van de Edamse Fysiotherapiepraktijk: “Je moet eigenlijk de fase van kwetsbare oudere zo lang mogelijk zien te vermijden.”

“Je moet eigenlijk de fase van kwetsbare oudere zo lang mogelijk zien te vermijden,” vertelt Johan van Ravenzwaaij, fysiotherapeut in Edam. “En die fase is eigenlijk eenvoudig te herkennen. Die begint namelijk met het moment dat mensen gaan vallen. Dat is echt het signaal dat je moet gaan oppassen. Ook al is het zonder letsel. Alleen maar een beetje struikelen, of zoiets. Als je merkt dat dat vaker gebeurt, dan betekent dat vaak dat je binnen korte tijd, dat wil zeggen binnen twee of drie jaar meer zorg nodig zult hebben.”

Kun je dat niet voor zijn?

“Ja, zeker, dat kan. Maar wat er vaak gebeurt is dat mensen bang en onzeker worden nadat ze een keer gevallen zijn, waardoor ze alleen nog maar sneller vallen. Uit angst ga je dan steeds minder bewegen. Je vraagt anderen om je boodschappen voor je te doen, en voor je het weet kom je je huis niet meer uit en ligt vereenzaming op de loer.  Zo gaat de spiraal langzaam maar zeker omlaag. En inderdaad, dát moet je voor zijn en dat kan dus ook. En dat doe je door in beweging te blijven.”

Wat raad je aan?

“Ga wandelen met vrienden en vriendinnen of ga  op zoek naar een groepje met deskundige begeleiding. Dan heb je meteen contacten én een stok achter de deur. Wij hebben hier 14 trainingsgroepen voor senioren, waaronder een paar in het zwembad in Volendam. Edam is een vergrijzende stad en dat betekent dat veel mensen hier in de wijk en in mijn praktijk met dit vraagstuk zitten. Wij doen altijd eerste een intake en kijken dan wat qua tijd en belasting het beste bij je past. In de groepen werken we aan kracht, lenigheid en conditie. We geven adviezen en valtraining doen we ook.

Kijk, dit geldt niet voor die mensen die nog altijd twee keer per week tennissen. Maar als je bijvoorbeeld denkt: ik heb mijn leven lang gewerkt, nu hoef ik even niks meer. Dan ligt het gevaar van te weinig bewegen op de loer. Zeker als je wat minder fit bent of je hebt bijvoorbeeld overgewicht, raad ik aan om iets structureels te doen. We zijn nu, samen met de andere fysiotherapiepraktijken in Edam, Volendam en Oosthuizen in gesprek met de gemeente om een netwerk samen te stellen en samen beweging aan te bieden speciaal voor deze doelgroep.

Opmeer
Ook Marco Buis van Fit & Relax in Opmeer is er duidelijk over: “Zorg voor voldoende beweging, maar ook bijvoorbeeld krachttraining. Juist als je ouder wordt, is dat heel belangrijk voor het behoud van je botdichtheid.
Wat je ziet, is dat mensen naarmate ze ouder worden, minder gaan bewegen. En ouderen die bijvoorbeeld graag fietsen, nemen helaas steeds vaker de elektrische fiets. Op een gewone fiets moet je die pedalen zelf naar beneden duwen, en dat is veel beter voor je spierkracht. Met een elektrische fiets zal je spiermassa eerder afnemen dan toenemen.  Zo’n elektrische fiets is handig, maar gebruik hem alleen voor de lange afstanden. Blijf je in het dorp, neem dan gewoon je oude fiets.”

Hoe meer comfort hoe minder beweging?

“Ja, dat is wel een beetje waar. Neem alleen al die afstandsbediening voor de tv. Je staat niet meer op uit je stoel. Daarom is het goed om daar zoveel mogelijk bij stil te staan. Neem, als het kan, de trap in plaats van de lift. Ja, traplopen is zwaarder, maar wel beter voor je lichaam.
Natuurlijk is het wel belangrijk dat je kijkt naar wat je kan. En de ene dag is dat meer dan de andere dag. Pas je beweging daarop aan.
In de meeste sportcentra krijg je daar ook goede begeleiding bij. Wij beginnen hier ook altijd met een intake en geven de mensen advies op maat. Dan kun je in een groep komen trainen of individueel.

Als iemand twijfelt, adviseren we om even bij de fysiotherapeut te vragen of bepaalde oefeningen wel of niet kunnen. Maar wij zien hier dagelijks het bewijs dat beweging mensen fit houdt. Er lopen hier een paar mensen van over de tachtig die nog steeds met gewichten in de weer zijn. Je merkt gewoon dat ze langer gezond blijven. Wat we vaak zien, is dat mensen hier komen als vervolg op een cursus van bijvoorbeeld Sportservice. Dan hebben ze dus ervaren hoe belangrijk beweging is om fit te blijven.”

Op zoek naar activiteiten rondom beweging in de buurt? Zie onze activiteitenkalender.