Sluit zoekbalk
Ouder worden, keuzes maken en acceptatie (gastblog) - Lekker Blijven Wonen
Ouder worden, keuzes maken en acceptatie (gastblog)

Ouder worden, keuzes maken en acceptatie

Chantal Scherpenhuijzen van Ouderensupport ondersteunt mensen die ouder worden in Noord-Holland Noord op allerlei gebied. Dat kan variëren van het maken van afspraken met zorgaanbieders, ondersteuning op sociaal gebied of hulp na het overlijden van een partner, tot en met advies en hulp bij administratieve zaken. Voor Lekker blijven Wonen deelt ze haar kennis en ervaring in blogs.

Ouder worden gaat steeds meer gepaard met het maken van keuzes en het nemen van beslissingen (al dan niet verplicht) en vervolgens het accepteren van de gevolgen van die keuzes. Dat valt niet altijd mee want keuzes maken leidt in sommige situaties ook tot meer afhankelijkheid.

Afstand doen van auto of fiets

In de praktijk spreek ik vaak ouderen die, al dan niet uit vrije wil, hebben besloten om de auto en soms ook de fiets, te laten staan. Soms zijn er medische of fysieke beperkingen waardoor iemand niet meer kan of mag autorijden of fietsen.
In andere gevallen is het een eigen keuze om de auto of de fiets of allebei te laten staan. Bijvoorbeeld vanwege de toenemende drukte in het verkeer, niet snel genoeg meer kunnen reageren, situaties niet meer kunnen overzien en de angst om eventueel te vallen.

Maar bij het wegvallen van de mobiliteit verdwijnt ook een stuk vrijheid. Even spontaan bij iemand op bezoek of een boodschap doen, is niet meer zo vanzelfsprekend. Dat moet allemaal veel meer gepland gaan worden en de afhankelijkheid van derden is ineens een feit. Gelukkig kunnen veel mensen een beroep doen op kennissen, familie of vrienden om te helpen. En soms zijn er ook mogelijkheden die worden aangeboden door gemeenten of andere organisaties.

Begin op tijd met inventariseren

Je weet natuurlijk nooit wanneer je een bepaalde stap of besluit moet nemen of wanneer je voor een bepaalde keuze komt te staan. Ik spreek regelmatig ouderen die zich nog prima zelf kunnen redden. Maar omdat ze merken dat het meer energie gaat kosten om zaken te regelen, te begrijpen of gedaan te krijgen, begint iemand toch alvast met het inventariseren van de mogelijkheden. Bij welke organisaties en instanties kan wat geregeld worden? En wat moet ervoor gedaan worden voordat je ook daadwerkelijk gebruik kan maken van de hulp?

Ook als één van beide partners wat minder mobiel of hulpbehoevend begint te worden, dan is het fijn als de andere partner weet waar je welke diensten kunt aanvragen. Denk hierbij niet alleen aan vervoer, maar ook aan bijvoorbeeld het oppakken en bijhouden van de administratie, financiën, het huishouden, boodschappen doen, eten koken, zomaar even een wandelingetje met iemand maken of een spelletje doen om de zinnen te verzetten.

Rust

Als er een overzichtelijk beeld is van de mogelijkheden, dan geeft dat weer een stukje rust. Je bent dan voorbereid als zich een bepaalde situatie of behoefte voordoet en kunt in actie komen als het zover is. Dan hoef je niet eerst nog te zoeken naar de wegen die eventueel bewandeld kunnen of moeten worden.

Begin dus op tijd met het inventariseren van de mogelijkheden. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.
Wilt u weten wat Ouderensupport hierin voor u kan betekenen? Neem gerust eens contact op voor een vrijblijvende kennismaking

Chantal Scherpenhuijzen OuderensupportOuderensupportChantal Scherpenhuijzen,
werkgebied: Noord-Holland Noord
Ouderensupport

 

 

 

 

Wilt u lekker blijven wonen? Ook zorgverzekeraars kunnen hierbij steeds vaker helpen.