Sluit zoekbalk
Heeft uw zorgverzekeraar zorg voor lekker blijven wonen? - Lekker Blijven Wonen
Heeft uw zorgverzekeraar zorg voor lekker blijven wonen?

Vaak wordt meer vergoed dan u denkt

Heeft uw zorgverzekeraar zorg voor lekker blijven wonen?

Zorgverzekeraars hebben steeds meer aandacht voor de wensen van klanten die ouder worden. Mensen willen zo lang mogelijk hun eigen leven blijven leiden en liefst ook in hun eigen huis blijven wonen. Verzekeraars kunnen daarbij helpen. Wie nog voor de keuze staat om eventueel een nieuwe verzekering af te sluiten, doet er goed aan nog eens te kijken wie wat te bieden heeft op dit gebied. Alvast één tip: Lid zijn of worden van een ouderenbond of (patiënten)vereniging biedt voordelen!

Zorgverzekeraars bieden verschillende diensten die ondersteuning bieden bij het zo lang mogelijk lekker blijven wonen. Dat varieert van vergoedingen voor mantelzorg tot en met programma’s om fit te blijven en preventieve cursussen zoals bijvoorbeeld valpreventie of geheugentraining.
Boden de verzekeraars enkele jaren geleden nog allerlei speciale pakketten voor ouderen, met namen als ‘Prettiger ouder worden’, ‘Vitaalpakket’ of ‘50-pluspakket’. Op dit moment zijn deze termen niet of nauwelijks meer terug te vinden als je erop googelt.

Via een vereniging

De truc lijkt op dit moment te zijn dat u lid bent of wordt van een vereniging die opkomt voor uw belangen en die u helpt bij het vinden van de juiste zorgverzekering. En die in sommige gevallen zelf een collectieve verzekering aanbiedt. Dat kan een ouderenbond zijn maar ook een ledenvereniging.

Zo heeft VGZ een aanvullende verzekering onder de naam VGZ Zorgt, speciaal voor leden van zo’n dertig  aangesloten thuiszorg-, ouderen- en patiëntenorganisaties, zoals bijvoorbeeld Unie 55-plus, Harteraad of Reuma Nederland. De verzekering biedt extra vergoedingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie, preventie en mantelzorg. Ook vergoeden zij het lidmaatschap van de aangesloten ledenorganisaties. 

Ook Zilveren Kruis biedt dergelijke vergoedingen en een programma met de naam ‘Meer bewegen voor ouderen’. Deze verzekeraar werkt samen met ledenvereniging Espria voor een collectieve zorgverzekering. Dat betekent onder andere extra aandacht voor leden in deze coronatijd. Leden van 75 jaar en ouder kunnen in deze periode namelijk een telefoontje verwachten van Espria of Zilveren Kruis. Mensen krijgen dan de vraag hoe het gaat, hoe ze de coronacrisis ervaren, of ze zich goed redden en of ze eventueel hulp kunnen gebruiken. Ook over mogelijke mentale hulp wordt meegedacht. Bijvoorbeeld als mensen angstig zijn of in een sociaal isolement zitten.

KBO-Noord-Holland 

Ook een lidmaatschap van één van de ouderenbonden kan u helpen aan de juiste zorgverzekering. Zo biedt KBO Noord-Holland een collectieve zorgverzekering aan via Zilveren Kruis. Deze ouderenbond heeft overigens ook lokale verenigingen waar ouderenadviseurs en cliëntondersteuners actief zijn die informatie en advies kunnen geven. En niet alleen over de zorgverzekering. Ook vragen over de Wmo, het indiceringsgesprek met de gemeente en het aanvragen van zorg kunnen zij beantwoorden. Lees er hier meer over.

ANBO

Wie lid is of wordt van de ANBO, kan deelnemen aan het Zorgcollectief waarbij elf zorgverzekeraars zijn aangesloten. De verzekering biedt onder meer persoonlijke adviezen via de Zorgadvieslijn en speciale aandacht én voordeel voor senioren. Volgens de website kun je met deze verzekering tot zestig euro per jaar besparen op de premie. Ook kunt u hier een zorgtest doen om te kijken welke zorgverzekering het beste bij u past.