Sluit zoekbalk
Heeft uw zorgverzekeraar zorg voor lekker blijven wonen? - Lekker Blijven Wonen
Heeft uw zorgverzekeraar zorg voor lekker blijven wonen?

Vaak wordt meer vergoed dan u denkt

Heeft uw zorgverzekeraar zorg voor lekker blijven wonen?

Zorgverzekeraars hebben steeds meer aandacht voor de wensen van klanten die ouder worden. Mensen willen zo lang mogelijk hun eigen leven blijven leiden en liefst ook in hun eigen huis blijven wonen. Verzekeraars kunnen daarbij helpen. Dat is zelfs aantrekkelijk voor ze want ze maken immers veel meer kosten als er intensieve zorg nodig is. Wie nog voor de keuze staat om eventueel een nieuwe verzekering af te sluiten, doet er goed aan eens goed te kijken wie wat te bieden heeft op dit gebied.

Zorgverzekeraars bieden verschillende diensten die ondersteuning bieden bij het zo lang mogelijk lekker blijven wonen. Dat varieert van een helpende hand voor klusjes thuis, koken of samen een boodschap doen. Een speciaal pakket om fit te blijven met een persoonlijke gezondheidscheck en een kennismaking met personal training. Tot en met kortingen op cursussen in bijvoorbeeld geheugentraining of valpreventie. Maar ook vergoedingen voor (aanvullende) mantelzorg en kortingen op verschillende hulpmiddelen behoren tot de mogelijkheden. Zilveren Kruis biedt de diensten onder de noemer Prettiger ouder worden. VGZ heeft het Vitaal pakket en CZ biedt een 50-plus pakket. Maar dit zijn slechts enkele voorbeelden. Wie gaat zoeken en vragen gaat stellen, ontdekt dat de meeste verzekeringsmaatschappijen wel iets te bieden hebben op dit gebied.

Langer Thuis coach

Ook Univé is een organisatie met nadrukkelijke aandacht voor het onderzoeken van mogelijkheden om langer thuis te blijven wonen. Zo ontstond onder meer het project ‘Langer Thuis’ dat vorig jaar als pilot op een aantal plekken in Nederland  gedraaid heeft, waaronder Hoorn en Bovenkarspel.
Mensen met vragen op dit gebied konden gratis en vrijblijvend een gesprek aangaan met een speciale Langer-Thuiscoach. Samen met de coach werd dan gekeken naar de persoonlijke situatie. Iemands dagelijkse bezigheden, het gevoel van veiligheid in en om het huis, de huishoudelijke activiteiten en de activiteiten op sociaal gebied.

Op basis hiervan werden vervolgens de mogelijkheden bekeken. Die varieerden van een uur huishoudelijke hulp in de week of inschakeling van een klusjesman, tot en met bijvoorbeeld een afspraak met een ergotherapeut die thuis kon komen kijken of er wellicht aanpassingen nodig zijn.

Marjolijn van de Kolk is werkzaam in het team Gezondheid bij Univé: “Op verschillende plekken waar we een Univéwinkel hebben, hebben we hiermee geëxperimenteerd. De Langer Thuis-coach was verbonden aan de Univéwinkel en daar vonden ook de gesprekken plaats. Het experiment is nu even stilgezet. Met de uitkomsten uit de proefperiode onderzoeken we nu hoe we hiermee verder gaan.” Univé verwacht in 2019 met de uitkomst te komen. Goed om in de gaten te houden voor wie bij Univé verzekerd is .

Vergelijk zorgverzekeringen

Mocht u nog twijfelen over de voortzetting van uw huidige zorgverzekering? Dan is het zeker de moeite waard om eens een zoektocht te doen op het internet en een vergelijkende test te doen.