Sluit zoekbalk
Lekker blijven wonen met een traplift - Lekker Blijven Wonen
Lekker blijven wonen met een traplift

Lekker blijven wonen met een traplift

“Zelf aanschaffen heeft zeker voordelen”

Het is een vraag die leeft bij veel mensen die ouder worden: in de huidige woning blijven wonen of toch op zoek naar een gelijkvloerse woning? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de buurt en de straat je juist prima bevallen en dat ook de grootte van je huis geen bezwaar is. Als vooral traplopen het probleem is, kan een traplift een oplossing zijn. Steeds meer mensen besluiten er zelf één aan te schaffen.

TrapliftPraten of zelfs maar denken over een traplift, was lange tijd in veel huishoudens taboe. Daar dacht je pas aan als het echt niet meer anders kon en dan ging je wel naar de gemeente om te kijken of die het voor je kon regelen.
Toch besluiten steeds meer mensen zelf het heft in handen te nemen door een traplift aan te schaffen die het wonen meteen weer een stuk comfortabeler maakt. Bovendien kun je op die manier toch zo lang mogelijk in je eigen vertrouwde huis blijven wonen.

Niet verhuizen

Dat illustreert het verhaal van de Noord-Hollandse Nelleke en Jan (78). “Jan heeft last van zijn evenwicht en de laatste tijd kreeg ik elke keer als hij de trap afkwam de kriebels,” vertelt Nelleke. “Ik was echt bang dat hij er vroeg of laat vanaf zou vallen. We hebben dit toen samen besproken en kwamen tot de conclusie dat een traplift de juiste oplossing was. De traplift van onze keuze nam de minste ruimte in en paste goed in ons interieur. Bovendien konden we kiezen voor een sjieke wit leren stoel die volledig inklapbaar is.”
Ook Jan zelf is blij met deze oplossing: “Wat ik het allerbelangrijkste vind, is dat mijn vrouw
niet hoeft te verhuizen vanwege mijn ziekte. Zij doet al ontzettend veel voor me. Over een noodgedwongen verhuizing had ik me echt schuldig gevoeld. We wonen al jaren in deze
buurt en hebben een grote kennissenkring opgebouwd. Gelukkig blijft dat dus gewoon zo.” 

Voordelen zelf aanschaffen

Een trap in huis is vaak één van de grootste obstakels om lekker te blijven wonen waar je woont. Als een traplift dat obstakel weg kan nemen, blijkt dat voor steeds meer mensen toch het overwegen waard. Ook als ze hem zelf moeten aanschaffen, vertelt Damiët van der Harst van Handicare. Dit is het Heerhugowaardse bedrijf dat voor de meeste gemeenten in deze regio trapliften installeert op indicatie. Damiët: “Een traplift krijgen van de gemeente kan uiteraard nog steeds met een indicatie via de Wmo, maar zelf aanschaffen heeft zeker voordelen.
Zo heb je geen medische indicatie nodig en hoef je dus ook geen traject in met de bijbehorende wachttijd. Als je wilt, kan je traplift al binnen een week geïnstalleerd worden. Een ander voordeel is dat de traplift die je aanschaft van jou is en je kunt hem helemaal aanpassen naar je persoonlijke wensen en situatie. Een traplift via de Wmo krijg je in bruikleen en het is vaak een meer standaard model.”

Kosten traplift

Maar wat kost dan zo’n traplift? Dat hangt af van de situatie en of je bijvoorbeeld een rechte trap hebt of met één of twee bochten. De meeste leveranciers maken, net als Handicare, een offerte op maat.  Globaal heb je vanaf 2.750 euro een traplift voor een rechte trap en vanaf 5.000 euro voor een trap met één bocht. Je kunt trouwens ook kiezen voor een tweedehands exemplaar. Damiët: “Dat is een volledig door ons gereviseerde traplift waarbij je overigens wel een nieuwe rails krijgt. Maar gemiddeld ben je dan duizend euro goedkoper uit.”

Traplift met indicatie

Om een traplift in bruikleen te krijgen via de gemeente, is een medische indicatie nodig. U betaalt dan een maandelijkse eigen bijdrage. De indicatie wordt geregeld via de Wmo. Raadpleeg voor meer informatie de Wmo-specialisten van uw gemeente.