Sluit zoekbalk
Een preventief gesprek met de wijkverpleging kan nooit kwaad - Lekker Blijven Wonen
Een preventief gesprek met de wijkverpleging kan nooit kwaad

Ook als je geen zorg nodig hebt

Een preventief gesprek met de wijkverpleging kan nooit kwaad

Mensen zijn in het algemeen minder angstig tijdens deze tweede coronagolf. Maar de maatregelen zijn inmiddels weer net zo streng. Opnieuw zijn sociale contacten tot een minimum beperkt. En dan kan het een grote uitdaging zijn om het leven leuk te houden. Zeker voor mensen die alleen wonen en niet afhankelijk zijn van zorg. In dat geval krijg je immers nog regelmatig bezoek van de thuiszorg of een wijkverpleegkundige. Toch kan de wijkverpleging ook iets voor je betekenen als je niet direct een verpleegkundige of verzorgende nodig hebt. “Een preventief gesprek kan in elk geval nooit kwaad,” vertelt wijkverpleegkundige Petra Wagenaar. 

WijkverpleegkundigeAls wijkverpleegkundige bij het Thuiszorgteam van Omring in Zwaag, Blokker en Risdam, merkt Petra Wagenaar een duidelijk verschil tussen de eerste en de tweede coronagolf: “Tijdens de eerste golf hebben veel mensen de zorg een beetje afgehouden. Omdat het allemaal zo spannend was, probeerden mensen zichzelf te redden. En soms namen mantelzorgers de zorg voor ouders en naasten over. Die angst is inmiddels wat geluwd. Mensen zijn wat relaxter en dat geldt ook voor ons zelf. De adviezen en maatregelen zijn duidelijk en goed te hanteren. We hebben vanaf het begin voldoende beschermende middelen, die gebruikt worden om veilig bij de mensen thuis te komen en ze te verzorgen. En als mensen hun vertrouwde hulp weer hebben bij bijvoorbeeld het douchen, dan helpt dat meteen ook tegen de eenzaamheid. Maar het sociale aspect bij de zorgverlening aan clienten is in deze tijd belangrijker geworden dan ooit.”

Sociale contacten

“Want nog steeds komen we veel eenzaamheid tegen. Ook bij mensen die niet afhankelijk zijn van zorg. Dat is sinds corona duidelijk toegenomen. Je mist je sociale contacten. Zo zijn er veel mensen die altijd graag een kop koffie gingen drinken in het buurthuis of wijkcentrum. En die missen die mogelijkheid echt, nu deze gelegenheden allemaal dicht zijn. De dagbesteding gaat wel door, maar daar kun je alleen met een indicatie heen.”

Wat kan de wijkverpleging betekenen?

“Het is goed om te weten dat wij meer doen dan alleen het bieden van verpleging of verzorging. Je kunt altijd een preventief gesprek aangaan met de wijkverpleegkundige. Dan kunnen we, bijvoorbeeld met de eventuele mantelzorger erbij, samen kijken waar precies de behoefte ligt. En dan geven we een advies op maat. Als wijkverpleegkundige ken je de sociale kaart en weet je precies wat er allemaal mogelijk is. Dat is vaak veel meer dan mensen denken.”

Zware tijd

“Maar het is gewoon een zware tijd voor iedereen, dat merken we aan alles. Wij komen soms bij mensen die eigenlijk 24-uurs zorg nodig hebben of net op het randje zitten om thuis te kunnen blijven wonen. Voorheen kon je dan wel het gesprek aangaan en stonden mensen open voor een eventuele stap naar een instelling. Of ze groeiden er langzaam naartoe. In coronatijd echter, is dat minder aan de orde. Mensen blijven liever thuis wonen omdat zij bang zijn dat de deuren van instellingen weer dicht gaan en zij dus ook geen mantelzorgers kunnen ontvangen. Hetzelfde geldt voor mensen die na een ziekenhuisopname eigenlijk nog een periode zouden moeten revalideren in bijvoorbeeld een verpleeghuis.  Zoals het ging tijdens de eerste golf, is voor mensen toch een schrikbeeld.
Vandaar dat het extra belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en te kijken wat er allemaal nog wél kan in deze tijd. En daar kan zo’n preventief gesprek met de wijkverpleging dus heel goed bij helpen.”

Geïnteresseerd in een preventief gesprek met de wijkverpleging? Ga voor West-Friesland naar de Omring. En voor Edam-Volendam naar de Zorgcirkel.