Sluit zoekbalk
Met deze tips blijf je langer wonen op je eigen vertrouwde plek (gastblog) - Lekker Blijven Wonen
Met deze tips blijf je langer wonen op je eigen vertrouwde plek (gastblog)

Met deze tips blijf je langer thuis wonen

Je woont al jaren in je eigen, fijne huis. Logisch dus dat je dat ook graag zo lang mogelijk wilt blijven doen. Gelukkig is dat tegenwoordig met de juiste voorzieningen ook heel goed mogelijk. In deze blog geven we een paar handige tips om te zorgen voor een veilig huis, waar je lang kunt blijven wonen.

1. Een veilig gevoel is belangrijk

Veel mensen gaan zich, bij het ouder worden minder veilig voelen in huis. Begrijpelijk, want je leest regelmatig over inbraken. Een alarm in huis is dan misschien een goed idee. Een prettig gevoel. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.

Neem wel uitgebreid de tijd om een keuze te maken. Dat kan bijvoorbeeld bij Univé, die speciale pakketten aanbiedt. De meeste systemen zijn overigens vriendelijk in het gebruik, maar het is wel belangrijk om ze goed te leren gebruiken. Op die manier zorg je ervoor ervoor dat het alarm altijd goed kan werken.

2. Laat belangrijke apparaten controleren

Grote kans dat er apparaten in huis staan die al een tijdje meegaan. Geen probleem, maar dan is het wel belangrijk dat je ze regelmatig laat controleren. Bij sommige apparatuur moet dat door een vakman gebeuren, zoals bijvoorbeeld het cv-onderhoud.

Andere belangrijke apparaten om te (laten) controleren en te onderhouden zijn bijvoorbeeld de wasmachine en de wasdroger. Ook apparatuur in de keuken verdient extra aandacht. Zorg dus dat je de koelkast, vaatwasser en oven regelmatig nakijkt en gelijk even schoonmaakt.

3. Blijf in contact met anderen

Het is fijn als je mensen om je heen hebt op wie je kunt rekenen. Voor veel ouderen zijn dat de kinderen. Maar als zij verder weg wonen of een druk leven hebben, kan dat soms best lastig zijn. Zorg daarom dat je ook goed contact hebt met de mensen in de buurt.

Zij kunnen helpen met een boodschap, als het bijvoorbeeld door gladheid niet veilig is om naar buiten te gaan. Of met een kleine reparatie in huis. Bovendien blijkt uit onderzoek dat sociaal contact ervoor zorgt dat je ook geestelijk gezond blijft. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon gezellig om af en toe eens te kletsen met de mensen in de buurt.

4. Laat je woning op tijd aanpassen

Misschien ben je lichamelijk nog in goede conditie en kun je alles zelf. Maar misschien beginnen sommige dingen toch al wat lastig te worden, zoals de trap op lopen. Het is dan ook goed om al op tijd te kijken naar eventuele aanpassingen.

Je hoeft nog niet gelijk aan het verbouwen te slaan, maar het is wel verstandig om je alvast te informeren over wat er mogelijk is. Zo voorkom je dat je dit soort lastige keuzes moet maken op het moment dat het echt nodig is en je waarschijnlijk andere dingen aan je hoofd hebt.

5. Blijf in beweging

Ook al kost het soms iets meer moeite, het is enorm belangrijk om in beweging te blijven. Zo blijft je lichaam gezond en blijf je langer zelfstandig. Als je nog kunt sporten is dat zeker aan te raden, maar je kunt ook op andere manieren in beweging blijven.

Bijvoorbeeld door een wandeling te maken in de buurt. Of door op de fiets de boodschappen te doen, in plaats van met de auto. Zorg er wel voor dat je dit veilig doet en niet teveel hooi op je vork neemt.

Overleg eventueel met de huisarts over de mogelijkheden om op een verantwoorde manier in beweging te blijven. Vaak worden er ook in de buurt sportieve activiteiten voor senioren georganiseerd. Zo ben je in beweging en blijf je tegelijkertijd in contact met andere mensen.

 

Veilig Wonen abonnement

Verschillende organisaties, waaronder Univé, bieden een speciaal abonnement voor Veilig Wonen. Behalve het eerder genoemde alarmsysteem, kun je daar bijvoorbeeld ook cv- of ventilatie-onderhoud regelen of het regelmatig reinigen van de schoorsteen en de dakgoot.

 

Dit artikel is aangeboden door Univé.