Sluit zoekbalk
Toezicht houden op het levenstestament - (gastblog)  - Lekker Blijven Wonen
Toezicht houden op het levenstestament - (gastblog)

Toezicht houden op het levenstestament

Dorina van Beek combineert haar werk in de zorg met een functie als bewindvoerder voor ouderen en levensexecuteur bij. In een aantal gastblogs voor Lekker Blijven Wonen, vertelt zij aan de hand van voorbeelden meer over de waarde en het toenemende belang van een levenstestament.

Gerda is een gezonde vrouw van 63 jaar. Ze is alleenstaand en weet goed wat ze wil. In haar familie komt veel dementie voor. Gerda houdt er rekening mee dat het haar ook kan overkomen.
Als het zover komt, heeft Gerda scherp voor ogen hoe ze verzorgd wil worden. Ze weet wat er met haar geld (en huis) moet gebeuren. Maar ze heeft meer wensen. Zo wil ze bijvoorbeeld verwijderd worden van sociale media. Er zijn nog behoorlijk wat zaken te regelen en veel daarvan zijn behoorlijk ingewikkeld.

Gerda heeft het allemaal vastgelegd in een levenstestament. Ze heeft een levensexecuteur aangewezen die haar zaken gaat regelen. Gerda heeft haar al een aantal keren gesproken. Alles is doorgenomen. Ze voelt zich bij haar in goede handen. Fijn dat het geregeld is. Als Gerda morgen een ernstig ongeluk krijgt en in coma raakt, weet ze dat haar wensen worden uitgevoerd.
Hoewel je ook een familielid kunt aanwijzen als levensexecuteur, heeft Gerda bewust gekozen voor een onafhankelijke en professionele levensexecuteur. Ze houdt van haar familie en vrienden maar ze vindt dit een te zware opdracht om ze mee op te zadelen. Bovendien is Gerda bang voor belangenverstrengeling en mogelijk scheve gezichten.Toch wil ze haar familie wel een plek geven in het geheel. Dat kan door te vragen of een familielid wil toezien op het werk van de levensexecuteur.

Toezichthouder

In haar levenstestament benoemt Gerda twee toezichthouders. Dat zijn haar broer Karel en haar accountant. Broer Karel houdt toezicht op de uitvoering van de medische en verzorgende taken. En de accountant doet dit voor de financiële zaken. Dit gaat in zodra de levensexecuteur aan het werk gaat. Dat is op het moment dat Gerda tijdelijk of definitief niet meer in staat is haar eigen beslissingen te nemen.

Gerda heeft vastgelegd dat de levensexecuteur zodra het zover is iedere maand een verslag stuurt naar de toezichthouders om dat vervolgens persoonlijk met ze te bespreken. Met een familielid als toezichthouder houdt Gerda niet alleen haar familie betrokken. Het geeft ook extra zekerheid dat haar levenstestament uiteindelijk zal doen waarvoor het is bestemd: Regie houden over haar leven, juist ook als Gerda zelf geen beslissingen meer kan nemen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een levenstestament? Leg uw vraag neer bij een (notaris)kantoor met een specialisatie in levenstestamenten.

Lees ook het eerste gastblog van Dorina van Beek over de waarde van een levenstestament.

Dorina van Beek van Kronenburg Ondersteuning Dorina van Beek,
Bewindvoerder voor ouderen en levensexecuteur