Sluit zoekbalk
Longevity, een nieuw specialisme - Lekker Blijven Wonen
Longevity, een nieuw specialisme

“Longevity, een nieuw specialisme”

Advies bij gezond en vitaal ouder worden

‘Gezond en vitaal ouder worden, dat wil toch iedereen’, lezen we op de website van de zogeheten longevity specialisten, die zich door het hele land verenigen met als doel mensen te adviseren om zo vitaal mogelijk ouder te worden. Want je huis comfortabel maken en voorbereiden op de toekomst is één ding, maar zelf zorgen dat je gezond en vitaal blijft, is misschien nog wel veel belangrijker.

Volgens Van Dale betekent Longevity ‘lang leven’, maar volgens de longevity specialisten is dat slechts een deel van het verhaal. Hun uitgangspunt is dan ook energiek, vitaal, en zonder lichamelijke of mentale ongemakken ouder worden, zodat je levenskwaliteit hoog blijft tot op hoge leeftijd. Frans Kemper uit Zwaag is één van de specialisten op dit gebied: “Ik heb me de laatste jaren sterk in dit onderwerp verdiept. Heb wel duizenden onderzoeken bestudeerd en kom dan cijfers tegen waar ik best van schrik. Uit cijfers van het CBS en het RIVM blijkt bijvoorbeeld dat op dit moment 19 % van de mensen in Nederland voor het 65e jaar overlijdt en dat 38 procent overlijdt voor het 75e jaar. Daarnaast is volgens datzelfde CBS de gemiddelde leeftijd toegenomen, maar zijn de gezonde levensjaren afgenomen. Eerlijk gezegd werd ik daar wel een beetje verdrietig van. Ik kom veel mensen tegen met gezondheidsklachten en als er iets is wat ik de laatste jaren geleerd heb, is dat je veel van die klachten kunt voorkomen door je leefstijl aan te passen.”

Analyse

Hoe je dan je leefstijl moet aanpassen, is voor iedereen anders. Dat blijkt uit de leefstijlanalyse die de longevity specialisten met elkaar ontwikkelden. Frans Kemper: “Door die in te vullen en er vervolgens over in gesprek te gaan met een specialist, ontdek je vanzelf wat je kunt aanpassen om weer gezonder en vitaler te worden.”

Longevity, een nieuw specialismeEen grote kans ligt volgens Kemper op het gebied van de voeding: “Als je kijkt naar de ontwikkeling van de mens, zijn wij evolutionair gezien nauwelijks veranderd sinds het ontstaan van de mensheid. Wat wel enorm veranderd is, zijn ons voedingspatroon en onze omgeving. Bijna al ons eten is bewerkt of zo ver door veredeld dat er nauwelijks nog voedingsstoffen in zitten. Neem bijvoorbeeld groenten als spruitjes en witlof. Die smaakten vroeger bitter. Maar die smaak is er door veredeling uitgehaald, omdat de mensen niet zo van bitter houden. Terwijl juist dat stofje dat die bittere smaak geeft, ook wel vitamine B17 genoemd, zo gezond is en ons bijvoorbeeld beschermt tegen ziekten als kanker.”

Kun je een paar tips geven?

“Algemene tips zijn er helaas niet, behalve dan dat sterk bewerkt voedsel niet goed voor ons is. Eten dat eruit ziet als voedsel, maar niet wordt opgenomen door het lichaam, is in wezen geen voeding. Maar wat vervolgens voor de één gezond is, kan voor de ander wel eens schadelijk zijn. Dat verschilt echt van persoon tot persoon. En daar komt bij, mensen moeten wel willen veranderen, want dat is vaak nog best moeilijk. Maar ik zeg dan altijd maar: als je blijft doen wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je altijd kreeg. Heel veel gezondheidsklachten zijn te voorkomen en soms zelfs te terug te draaien door je voedingspatroon en je leefstijl aan te passen.”

Behalve over voeding, gaat de leefstijlanalyse van de longevity specialisten ook over andere gebieden, zoals bijvoorbeeld beweging, omgaan met stress en slaapproblemen. Op longevityspecialisten.nl vind je meer informatie en kun je ook zien of er een longevityspecialist bij jou in de buurt gevestigd is.