Sluit zoekbalk
7 tips voor dé ultieme toekomstproof badkamer (gastblog) - Lekker Blijven Wonen
7 tips voor dé ultieme toekomstproof badkamer (gastblog)

De ultieme toekomstproof badkamer [7 tips]

Comfortabel en veilig oud worden willen we allemaal

Door de badkamer aan te passen met oog op de toekomst heeft u de mogelijkheid om langer zelfstandig thuis te wonen. Wilfred en Marion gingen u voor. Zij gaven hun badkamer een volledige metamorfose. Aan de hand van deze verbouwing geven de badkamerspecialisten van Maxaro u zeven tips voor een badkamer die klaar is voor de toekomst.

1. Voldoende loopruimte
Allereerst moet een badkamer van alle gemakken zijn voorzien, maar wel over voldoende loopruimte beschikken. Wilfred en Marion hielden daar voldoende rekening mee. Als ze later minder mobiel zijn, dan is de ruimte daarop afgestemd. Om te zorgen voor voldoende bewegingsruimte is het belangrijk om geen losse elementen te plaatsen, zoals een vloerkleed of snoer. Hiermee verkleint u de kans dat u daarover valt.

Handtoilet op de juiste hoogte2. Hangtoilet op de juiste hoogte
Een hangend toilet biedt de mogelijkheid om zelf de hoogte te bepalen. Dit wordt namelijk opgehangen aan een inbouwreservoir dat in hoogte instelbaar is. De standaardhoogte van een toilet is 40 cm. Als u ouder wordt, is het prettig dat het toilet hoger hangt. Bijvoorbeeld op een hoogte van 46 cm. Hierdoor is het makkelijker om te gaan zitten en vervolgens weer op te staan.

3. Inloopdouche met een vrije inloop
Een inloopdouche maakt het makkelijk om in én uit de douche te lopen. Zo heeft u geen last van obstakels, zoals een douchebak, drempel of douchedeur. Zelfs wanneer u nu nog goed ter been bent is het belangrijk om rekening te houden met de toekomst. Wilfred en Marion kozen voor de inloopdouche voor het geval ze ooit minder mobiel zullen zijn. Daarnaast heeft een inloopdouche het voordeel de ruimte er optisch groter door lijkt.

4. Douchestoel en wandbeugel bieden extra ondersteuning
Een wandbeugel, oftewel wandgreep of veiligheidsbeugel, biedt u meer steun in de badkamer. Hier trekt u zich makkelijk aan op of houdt u zich aan vast. Daarnaast is de beugel geschikt voor meerdere plaatsen in huis, zoals bij de trap. Om comfortabel te douchen zijn er diverse douchestoelen. Kies voor een klapstoel of een staand exemplaar. Voor welke u ook kiest, beide bieden extra comfort.

Zwevend badkamermeubel5. Zwevend badkamermeubel
Het voordeel van een zwevend badkamermeubel is dat u de hoogte zelf bepaalt. Dit meubel wordt aan de muur bevestigd met een verstelbaar systeem, zodat u het naar voorkeur hoog of laag ophangt. Als u rolstoelgebruiker bent, dan is het belangrijk om de hoogte af te stemmen op uw rolstoel. Hierdoor rijdt u gemakkelijk onder het badkamermeubel. Voor voldoende opbergruimte zijn er bijvoorbeeld meubels met lades aan één zijde. De andere zijde van het meubel heeft alleen een wastafelblad. Zo ziet het eruit als een bureau; een erg praktisch badkamermeubel.

Zo min mogelijk drempels in huis6. Zo min mogelijk drempels in huis 
Een drempel is een verhoging op de vloer onder een deur. Wilfred en Marion hebben er bewust voor gekozen om zoveel mogelijk drempels in huis weg te halen. De vloer loopt in vrijwel alle ruimtes door, zoals in de hal en het toilet. Dit verkleint de kans dat u over een drempel struikelt. 

7. Antisliptegels
Als u de badkamer gaat verbouwen is het aan te raden om, net als Wilfred en Marion, te kiezen voor een antislip tegelvloer. Hierdoor ervaart u meer grip in de badkamer en glijdt u niet zomaar uit. Indien u al voorzien bent van vloertegels, dan voorziet u deze gemakkelijk van voldoende grip. Dit kan door middel van een antislipmat of decoratieve strips. De decoratieve strips worden op de tegelvloer geplakt. Een antislipmat is bijvoorbeeld geschikt voor in de douche. Deze plakt u niet vast, maar legt u alleen op de tegels.

Wilfred en Marion zijn trots op hun geslaagde verbouwing. Ze hebben de mogelijkheid gecreëerd om lang zelfstandig in hun huis te blijven wonen. Met de bovengenoemde zeven tips maakt u net als zij uw badkamer toekomstproof.

Mark Broos van Maxaro
Raadpleeg voor meer informatie over o.a. de inloopdouche op de website van Maxaro of van de badkamerspecialist bij u in de buurt. Of lees hier meer over het verbouwen van uw badkamer.