Sluit zoekbalk
Voordelig met de regiotaxi of aanvullend openbaar vervoer - Lekker Blijven Wonen
Voordelig met de regiotaxi of aanvullend openbaar vervoer

Voordelig met de regiotaxi of aanvullend openbaar vervoer

Mooie oplossing als je minder mobiel bent

Zo lang mogelijk blijven wonen op je eigen vertrouwde plek is één ding. Maar daar is weinig aan als je er niet af en toe op uit kunt doordat je bijvoorbeeld minder mobiel bent. En wat als je zelf geen vervoer hebt? Gelukkig is het openbaar vervoer in Nederland de laatste jaren beter toegankelijk geworden voor mensen met een beperking. Bussen hebben een lage instap en NS biedt mensen met een beperking hulp bij het in- en uitstappen van de trein. Maar heb je een beperking of ziekte waardoor reizen met bus of trein toch lastig wordt? Dan zijn er verschillende mogelijkheden, waaronder bijvoorbeeld de regiotaxi.

De Regiotaxi is een voordelige manier om met de taxi te reizen. Iedereen kan er gebruik van maken. Maar met een indicatie via de Wmo reis je voor een extra laag tarief. Dan betaal je in plaats van 6 euro voor drie zones bijvoorbeeld slechts 2 euro.
In de regio Waterland, waar de Regiotaxi Aanvullend Openbaar Vervoer heet, heb je sowieso een indicatie of een pasje nodig. Wat maakt nu dat je voor zo’n pas in aanmerking komt?

“Je moet dan wel echt minder mobiel zijn,” vertelt een Wmo-consulente. “Bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke beperking of een ziekte. Soms is dat schriftelijk aan te tonen, bijvoorbeeld via documentatie van de arts. En soms willen we iemand ok graag even zien om het te kunnen beoordelen. Mensen kunnen soms meer dan ze zelf denken. Al komt het tegenovergestelde ook voor. Het gebeurt ook dat mensen zichzelf overschatten. Als ze dan eindelijk op aandringen van de kinderen een regiotaxipas hebben aangevraagd en die ook gekregen hebben, zijn ze vaak enorm blij met de bewegingsvrijheid die ze ervoor terug krijgen.”

Nadeel

Een klein nadeel van de Regiotaxi is dat de taxi’s soms meer klanten tegelijkertijd vervoeren, waardoor de taxi iets eerder of juist iets later kan zijn dan afgesproken. 
De Regiotaxi rijdt binnen het gebied West-Friesland en het De AOV-Waterlandtaxi rijdt alleen binnen het gebied Waterland. Het maximum van een rit is 6 zones.

Valys voor buiten de regio

Blijf je niet binnen de eigen regio en maak je een rit van meer dan zes zones? Dan kun je gebruikmaken van taxivervoer via Valys. Valys is er alleen voor mensen met een indicatie via de Wmo. 

Medisch vervoer

Als je vervoer nodig hebt vanwege medische problemen, dan kan dat in sommige gevallen vergoed worden door de zorgverzekering. Bijvoorbeeld voor nierdialyse patiënten, voor kankerpatiënten die een chemokuur of radiotherapie ondergaan of voor mensen met een visuele beperking die begeleiding nodig hebben (en in een rolstoel zitten). Vraag hiervoor een formulier aan bij de zorgverzekeraar en laat het ondertekenen door de (huis)arts.

Huren of lenen

Heb je slechts tijdelijk of een enkele keer een vervoermiddel nodig? Dan kan huren of lenen natuurlijk ook. Dat kan bij buren of familieleden of bij een bedrijf. Er zijn verschillende bedrijven in de regio die auto’s, bromfietsen, fietsen en elektrische fietsen te huur aanbieden. 
Bij organisaties als Omring of Zorgcirkel zijn verschillende mogelijkheden voor het lenen van bijvoorbeeld een scootmobiel of een rolstoel. 

Informatie per gemeente

Meer informatie over bijvoorbeeld het aanvragen van een indicatie voor gebruik van de regiotaxi, aanvullend openbaar vervoer of de Valys is verkrijgbaar bij de gemeente:
Gemeente Hoorn: Bekijk informatie
Gemeente Edam-Volendam: Bekijk informatie
Gemeente Stede Broec: Bekijk informatie
Gemeente Enkhuizen: Bekijk informatie
Gemeente Drechterland: Bekijk informatie