Sluit zoekbalk
Maak je keuken comfortabel met simpele ingrepen - Lekker Blijven Wonen
Maak je keuken comfortabel met simpele ingrepen

Maak je keuken comfortabel met simpele ingrepen

Zorg dat je geen opstapje nodig hebt om iets te pakken

Comfortabele keukenOp onze website vind je, naast allerlei handige informatie en tips, ook een huistest. Vul de vragen in en je ontvangt direct een advies op maat waarmee je je huis comfortabeler en veiliger  kunt maken. De huistest is zeker niet alleen bedoeld voor mensen die al op leeftijd zijn of die lichamelijke beperkingen ervaren. Want comfortabel voor straks is immers ook comfortabel voor nu. En een huis waarin alle risico’s zijn verkleind, helpt ongelukken voorkomen. Zoals bijvoorbeeld een keuken waarin je nooit meer onnodig hoeft te bukken en waar je geen trapje of opstapje nodig hebt om ergens bij te kunnen.

Een advies op maat via de huistest bevat tips voor elk onderwerp waarop een aanpassing in je huis raadzaam is. Heb je bijvoorbeeld in de test aangegeven dat je in je keuken een opstapje nodig hebt om bij de bovenkastjes te kunnen, of dat je vaak moet bukken om dingen in de keuken te pakken, dan krijg je tips om daar iets aan te doen. In dit artikel belichten we enkele maatregelen waarmee je je keuken nu al comfortabeler en veiliger kunt maken. 

Goede verlichting

Het belang van goede verlichting boven het keukenblad en/of de kookplaat wordt vaak onderschat. Je raakt eraan gewend dat de verlichting niet optimaal is, maar zodra je hier iets aan hebt gedaan, zul je zien hoeveel comfortabeler dat is. Bovendien kan goede verlichting voorkomen dat je je snijdt tijdens het koken. Een goede verlichting is al te bereiken door het (laten) installeren van fellere spots en meer lichtpunten verdeeld over de keuken.

Wel of geen bovenkastjes

Veel mensen kunnen niet of niet gemakkelijk bij hun bovenkastjes. Het komt relatief vaak voor dat mensen hun evenwicht verliezen terwijl ze op een stoel, kruk of keukentrapje staan. Daarom is het raadzaam het gebruik van een opstapje zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt je keuken verbouwen of aanpassen, maar je kunt ook eerst het volgende doen:

  • Verplaats alle spullen die je regelmatig gebruikt naar plekken waar je wel gemakkelijk bij kunt. Spullen die je minder vaak gebruikt kun je dan u in de bovenkastjes zetten. Op die manier hoef je minder vaak gebruik te maken van een opstapje.
  • Laat de bovenkastjes, als dat kan, opnieuw bevestigen aan de muur maar dan op een hoogte waar je beter bij kunt.
  • Verwijder de bovenkastjes en creëer, als dat kan, meer opslagruimte op een hoogte waar je beter bij kunt (bijvoorbeeld meer onderkastjes of een losse lage kast).
  • Moet je toch iets pakken waar je niet bij kunt? Gebruik dan een goede keukentrap en geen krukje of stoel!

Voorkom onhandig bukken

voorkom bukkenAls je je spullen van boven naar onderen verplaatst, denk er dan aan dat je ze niet zó laag neerzet dat je moet bukken om erbij te kunnen. Een handige tip is het laten inbouwen van grote diepe lades in de onderkastjes.  Dan hoef je nooit meer diep in een kastje te duiken om er iets uit te halen.