Sluit zoekbalk
Onze gratis huistest is vernieuwd! - Lekker Blijven Wonen
Onze gratis huistest is vernieuwd!

Onze gratis huistest is vernieuwd!

Advies op maat gebaseerd op de nieuwste inzichten

De gratis huistest op lekkerblijvenwonen.nl is vernieuwd. De nieuwste inzichten over zo lang mogelijk comfortabel en veilig wonen zijn erin verwerkt. Het team van Lekker blijven wonen kreeg daarbij advies van ergotherapeut Susan van Kampen die regelmatig mensen adviseert over eventuele aanpassingen in huis. Wat bijvoorbeeld niet meer wordt aangeraden, is het aanschaffen van een verhoogd toilet…

Susan van Kampen geeft adviesWat we merken, de laatste jaren, is dat minder snel geadviseerd wordt om allerlei (vaak dure) aanpassingen in huis aan te brengen. Wie zo lang mogelijk lekker wil blijven wonen op de eigen vertrouwde stek, krijgt steeds vaker het advies om er alles aan te doen zo lang mogelijk fit en vitaal te blijven. 

Niet meteen een traplift

Gaat het traplopen bijvoorbeeld minder soepel? Dan wordt zeker niet meteen een traplift geadviseerd. Een fysiotherapeut kan vaak nog zeer waardevolle ondersteuning bieden bij het versterken van de spierkracht, zodat u langer trap kunt blijven lopen. Verder kunt u een extra leuning laten monteren (zodat u zich aan twee kanten kunt vasthouden) en u kunt ook denken aan tussentreden, zodat de stapjes kleiner worden. Door zo lang mogelijk in beweging te blijven blijft u namelijk ook zo lang mogelijk fit. En vergeet niet te zorgen voor goede verlichting op de trap. Ook dat kan een hoop schelen. 

24 onderwerpen

Het zijn enkele voorbeelden van adviezen en tips uit de huistest, die naar voren komen bij het onderwerp traplopen. En dat is slechts één van de 24 onderwerpen die in de huistest aan bod komen. Andere vragen zijn bijvoorbeeld:  Kunt u uw deurbel overal in de woning goed horen? Kunt u gemakkelijk uw buitendeuren op slot doen en van het slot halen? Moet u bukken om de post op te rapen? Gebruikt u wel eens een opstapje om ergens bij te kunnen? Enzovoort, enzovoort.

Geen verhoogd toilet

Ook de vraag of u gemakkelijk en zonder steun kunt opstaan van het toilet komt aan bod. En in tegenstelling van wat de meeste mensen zouden verwachten, wordt hier niet geadviseerd een verhoogd toilet te nemen.

Jarenlang leek het plaatsen van een verhoogde toiletpot dé oplossing om gemakkelijker te gaan zitten en weer op te staan. De ervaring leert echter dat dit toch niet altijd een verstandige keuze is. Voor een goede stoelgang is het namelijk belangrijk dat u uw voeten plat op de grond kunt zetten als u zit en dat is bij een verhoogd toilet voor de meeste mensen niet mogelijk.
Wel wordt aangegeven dat het belangrijk is om voor de juiste steun te zorgen als die ontbreekt. Zeker als u merkt dat u weleens steunt op het fonteintje of zich optrekt aan de kraan. Hier gebeuren veel ongelukken mee, omdat deze attributen het gewicht van een volwassene niet kunnen dragen. 

Steunbeugels daarentegen, die je kunt laten monteren aan de zijkant van het toilet, bieden houvast bij het gaan zitten en het overeind komen. Er bestaan verschillende soorten steunbeugels voor toiletten. Zo zijn er vaste en opklapbare steunbeugels die aan de muur naast de toiletpot bevestigd worden. En mocht u bij het zoeken een geen plakbeugel tegenkomen, laat die dan alsjeblieft liggen. Want die zijn niet stevig genoeg. Ook zijn er losse beugels verkrijgbaar op een verrijdbare stellage, die naast de toiletpot geplaatst kunnen worden.

Samen de huistest doenDoe de test

Wilt u weten wat ú kunt doen om zo lang mogelijk comfortabel en veilig in uw huis te blijven wonen? Vul de 24 vragen van de huistest in en ontvang meteen een advies op maat.

Start de huistest