Sluit zoekbalk
Tips voor jouw huis van een loodgieter - Lekker Blijven Wonen
Tips voor jouw huis van een loodgieter

Wat maakt jouw huis aantrekkelijk genoeg om er langer in te blijven wonen?

Je huis is dé plek waar je je in alle rust kan terugtrekken. Het moet daarom wel voldoen aan al jouw wensen betreffende woongenot en comfort. Ook zal de omgeving een belangrijke rol spelen. Maar ook moet de staat van het huis zodanig zijn dat je je niet steeds zorgen hoeft te maken over wat er nou weer stuk zal gaan. Dit kan behoorlijk drukken op de rust die je eigenlijk zou moeten ondervinden in het huis. Goed onderhoud kun je dus eigenlijk wel zien als de basis om langer in je huis te blijven wonen.

Zijn alle leidingen wel in orde?

Een waterleidingsysteem dat al aan vervanging toe is of een afvoer die steeds verstopt raakt, zijn zaken die niet je wilt in je huis. Het is daarom goed om preventief te werk te gaan. Schaf daarom altijd sanitair aan van goede kwaliteit. Ook helpt het om een loodgietersbedrijf in te schakelen als zich problemen voordoen. Een loodgieter neemt je al het werk uit de handen en zal het euvel op een professionele manier verhelpen. Bovendien zal een goed loodgietersbedrijf ervoor zorgen dat het probleem zich niet weer zal voordoen.

Er zijn een heleboel preventieve maatregelen die ervoor zullen zorgen dat je niet zo gauw komt te zitten met een verstopte wasbak of toilet. Mocht er dan toch een verstopping zijn, dan kun je die met de juiste tips ook vaker zelf oplossen. Zo kun je met een aantal eenvoudige maatregelen al heel veel voorkomen.

Tips om verstopping te voorkomen

 1. Gebruik de wastafel en de gootsteen niet als afvalbak. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar veel mensen proberen etensresten en overig afval door de afvoer te spoelen en dat gaat uiteindelijk altijd fout. Gooi etensresten altijd in het gft-afval, voordat je het servies afspoelt.
   
 2. Maak gebruik van een speciaal inlegfiltertje. In de bouwwinkels zijn speciale inlegfilters te koop voor de afvoer van de gootsteen. Ze passen precies op de afvoer en houden grove stukken afval  tegen die per ongeluk in de gootsteen terecht komen.
   
 3. Probeer zo min mogelijk vet door de gootsteen te spoelen. Vet hoopt zich langzaam op en zal ander vuil aan zich vasthechten, waardoor verstopping ontstaat. Overtollig vet kan gewoon bij het gft-afval.
   
 4. Maak regelmatig de sifon van de wastafels schoon. De sifon heeft een filterende werking doordat het de grove vuildeeltjes de kans geeft te bezinken. Bij een vervuilde sifon zal het water minder snel doorspoelen en is er kans dat de vuildeeltjes elders in de afvoer terechtkomen.
   
 5. Voorkom dat er haren in de afvoer komen. Dit geldt vooral voor de afvoer van de badkamer. Haren zullen zich ophopen en zal samen met ander vuil een prop gaan vormen, waardoor verstopping ontstaat. 

Laat ook je verwarming op tijd nakijken

Omdat de verwarming, vooral in de wintermaanden, voor een groot deel het wooncomfort bepaalt, is het belangrijk er regelmatig naar te laten kijken. De beste optie is te kiezen voor een vast onderhoudscontract. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat de installatie je nooit in de steek zal laten. Ook valt de energierekening van een goed onderhouden installatie altijd lager uit dan van een installatie waarvan het onderhoud te wensen overlaat.

Breng regelmatig veranderingen aan in het interieur

Verandering van spijs doet eten en dat geldt ook voor een huis. Als je regelmatig zorgt voor nieuwe impulsen, is het aantrekkelijker om te blijven wonen. U kunt bijvoorbeeld de keuken of badkamer een ander tintje te geven of kiezen voor een nieuw model kraan of douche. Zo zorg je niet alleen voor een frisse nieuwe uitstraling maar ook voor extra comfort. Er zijn tegenwoordig zelfs modellen verkrijgbaar die elektrisch bediend worden en vanzelf aan- en uitgaan. Veel van deze aanpassingen kun je gewoon zelf doen, eventueel met de hulp van een handige vriend of buurman.

Ook het veranderen van de verlichting doet wonderen. Kies gewoon eens voor een andere kleur en lichtsterkte. Deze aanpassingen kosten je niet veel en veranderen de sfeer in huis direct.

Wanneer je wat meer ruimte nodig hebt kan een eenvoudige verbouwing al veel doen. Zo kan je de benodigde ruimte in je bestaande woning creëren en hoef je niet op zoek te gaan naar een nieuw huis.

Er is niet zo heel veel nodig om langer in je huis te blijven wonen en je wooncomfort te behouden. Zorg er vooral voor dat het huis goed onderhouden blijft en dat je op tijd de nodige veranderingen aanbrengt in het interieur. Een belangrijke eerste stap kan zijn om een loodgietersbedrijf in te schakelen dat het onderhoud van het sanitair en verwarming op zich neemt. U kunt via internet een loodgietersbedrijf zoeken of gewoon kiezen voor de plaatselijke loodgieter.

Dit artikel is aangeboden door Kees Laatmans- Loodgieter Amsterdam020.nl