Sluit zoekbalk
Veel animo voor coronahulplijnen - Lekker Blijven Wonen
Veel animo voor coronahulplijnen

Veel animo voor coronahulplijnen

“Soms is een vrijwilliger voor boodschappen toch wel fijn”

(Foto: Kees Kramer, welzijnswerker van Welwonen op huisbezoek met gepaste afstand)

Van de coronahulplijnen die de verschillende gemeenten in het leven hebben geroepen, wordt volop gebruik gemaakt. Het is sinds de eerste versoepelingen weliswaar minder druk, maar de lijnen zijn nog steeds bereikbaar. En het is voor sommige mensen nog steeds fijn om te ontdekken dat een vrijwilliger eventueel de tuin onkruidvrij kan maken of dat ze af en toe iemand kunnen bellen om hun hart te luchten: “Mensen zeggen snel dat ze het wel redden, maar als je doorvraagt, zijn er toch vaak dingen waar ze mee geholpen zijn.”

In Edam Volendam is het de SMD die de hulplijn beheert. Sabine Van Lingen: “Normaal gesproken zitten wij samen met de medewerkers van de gemeente, Vluchtelingenwerk en Mee in de bibliotheek om vragen van inwoners te beantwoorden, maar sinds de coronamaatregelen, werken we allemaal vanuit huis. Er wordt veel gebruik gemaakt van de hulplijn. Zo is er bijvoorbeeld veel meer vraag naar iemand die de boodschappen kan doen. Mensen sturen dan hun boodschappenlijstje via de mail naar ons en vervolgens gaat één van onze vrijwilligers de boodschappen halen en op veilige afstand bij de mensen thuis afleveren. Ook het onderhouden van de tuintjes kunnen onze vrijwilligers, op gepaste afstand, gewoon blijven doen. Zo kunnen mensen toch nog een beetje genieten van hun tuin nu ze meer gebonden zijn aan huis.”

Af en toe een praatje

hulp in tijden van corona aan de deur“Verder zijn we bezig met het bellen van alle mantelzorgers die in ons bestand staan om te vragen hoe het met ze gaat en of ze ergens hulp bij nodig hebben. We merken wel dat er mensen zijn die af en toe even hun verhaal kwijt willen. En dan stellen we voor om eens per week even contact te hebben en lekker te kletsen. Een voorstel waar de meeste mensen graag op in gaan.

Vaak vragen we dan ook even door; om te kijken of we misschien nog meer voor ze kunnen betekenen. Mensen zeggen namelijk vaak dat ze het wel redden, maar dan blijkt bijvoorbeeld later in het gesprek dat ze heel erg geholpen zouden zijn met een vrijwilliger voor boodschappen. En pas sprak ik een man die zijn vrouw helpt met douchen maar het zo lastig vond dat hij dan ook zelf steeds nat werd. In zo’n geval nemen wij contact op met een zorginstantie en vragen wij wat de mogelijkheden zijn. Deze meneer heeft bijvoorbeeld twee spatschorten gekregen.”

Voor Elkaar in Enkhuizen

In Enkhuizen bieden de vrijwilligers van ‘Voor elkaar in Enkhuizen’ een luisterend oor aan mensen met vragen in coronatijd. “Ja, we hebben veel telefoontjes gehad,” vertelt de vrijwilliger die op dat moment dienst heeft. “Juist ook sinds we weer naar de kapper en de fysiotherapeut mogen. Dan zitten mensen opeens met vervoer en dat kan op dit moment geregeld worden via vrijwilligers.”

‘Voor Elkaar in Enkhuizen’ wordt gecoördineerd door het welzijnswerk van  Welwonen, in opdracht van de gemeente. Hier is ook geëxperimenteerd met een rood signaal dat je voor je raam kunt hangen als je iets nodig hebt of in gesprek wilt. “We hebben gemerkt dat daar nog wel moed voor nodig is, om dat toe te geven,” vertelt Anita Muskee van Welwonen. “Misschien heerst er toch wel een soort van schaamte. Het is ook best dapper om voor iedereen zichtbaar te maken dat je hulp nodig hebt of  behoefte hebt aan contact. Wij dachten misschien te gemakkelijk dat iedereen die graag een praatje wil, wel zo’n rood stopteken voor het raam zou zetten. Maar misschien geldt in het algemeen toch dat mensen liever willen laten zien dat ze hun eigen boontjes wel kunnen doppen.”

Meer eenzaamheid en angst

“De hulplijn in Enkhuizen krijgt enkele tientallen telefoontjes per week. “En daarnaast bellen onze welzijnswerkers ook zelf met inwoners. Dat zijn dan bijvoorbeeld mensen die normaal naar onze welzijnsaccommodaties komen. Hoe ouder de mensen, hoe meer eenzaamheid en zorg er leeft, hebben we gemerkt.

En je ziet veel verschil in beleving. Sommigen doen nog elke dag een rondje in hun booster, terwijl anderen nog geen blokje om het huis durven te doen. Je komt mensen tegen die niet zonder mondkapje naar buiten gaan en anderen die bijna geen rekening houden met de maatregelen en zelfs niet met 1,5 meter afstand. Niet iedereen weet ook hoe het precies zit met die regels. Daar raken veel mensen over in verwarring. Je hoort ook dat mensen nieuws over Corona niet meer zo volgen als in het begin.”

Kom je snel terug?

“Welzijnswerkers die aanbelden bij iemand die het rode stopteken voor het raam had gezet, kregen vaak de uitnodiging om binnen te komen. Tja, en dan is het toch wel een teleurstelling als de welzijnswerker uitlegt dat hij of zij echt niet naar binnen mag. Maar ook al blijft het dan bij een praatje aan de deur, ze gaan bijna altijd weg met de vraag ‘Kom je snel weer terug?’

Vrijwilligerspunt West-Friesland

corona hulplijn, vrijwilliger brengt boodschappenAls er een vrijwilliger nodig is, ook in Enkhuizen, wordt vaak een beroep gedaan op Vrijwilligerspunt West-Friesland, dat actief is voor alle Westfriese gemeenten. Wie een vrijwilliger zoekt, kan dat aangeven op vrijwilligerspunt.com maar bellen kan ook.
Ook het Vrijwilligerspunt heeft het extra druk gehad, de afgelopen periode.
En aan vrijwilligers is tot nu toe nog geen gebrek, vertelt Klaas-Jan Groot van Vrijwilligerspunt Hoorn:  “We hebben gelukkig een flinke lijst. Meteen toen de crisis uitbrak, hebben we al op voorhand vrijwilligers geworven om juist in deze tijd te kunnen helpen met boodschappen en tuintjes. Voor het vervoer van mensen bekijken we per situatie wie we kunnen vragen. We hebben speciale plastic schermen voor in de auto die de vrijwilligers hier dan op afspraak kunnen ophalen.”

Kunnen mensen nog steeds aankloppen voor een vrijwilliger?

“Ja hoor, dat kon altijd al en dat kan in deze situatie ook nog steeds. We lossen het nu alleen anders op dan voorheen.”

Bekijk ons overzicht voor de coronahulplijnen per gemeente.