Sluit zoekbalk
Vraag het maar aan Nini - Lekker Blijven Wonen
Vraag het maar aan Nini

Vraag het maar aan Nini

Start serie filmpjes over Lekker Blijven Wonen

Sinds twee weken staat het eerste deel  online van een serie filmpjes over Lekker blijven wonen. In dit eerste filmpje geeft Nini Viëtor antwoord op de vraag hoe een videodeurbel werkt en vertelt ze wat de voordelen zijn. De komende tijd geeft Nini elke maand antwoord op een vraag op het gebied van Lekker blijven Wonen. Wie een vraag heeft, kan hem voorleggen per mail. Wie weet wordt het het onderwerp van één van de volgende filmpjes. 

Wie enkele jaren geleden wel eens het Belevingscentrum Lekker blijven Wonen in de binnenstad van Hoorn bezocht, heeft grote kans Nini al eens ontmoet te hebben. Nini Viëtor was projectleider van het Belevingscentrum in Hoorn en stuurde onder meer de vrijwilligers aan die daar rondleidingen verzorgden. Daarnaast organiseerde ze tal van bijeenkomsten en trainingen op het gebied van Lekker blijven wonen, zowel in als buiten het belevingscentrum.
Nini: “Ik heb de afgelopen jaren ook veel scholing gegeven aan ergotherapeuten en medewerkers in de thuiszorg. Dat zijn vaak de mensen die het als eerste signaleren als er onveilige situaties ontstaan. Verder kwamen er veel MBO-studenten naar het Belevingscentrum om meer te leren over thuistechnologie en te leren hoe je de producten kunt gebruiken.”
“Een belangrijke informatiebron waren trouwens de mensen zelf. Voor de gemeente Hoorn heb ik namelijk heel veel mensen geïnterviewd over hun wens om zo lang mogelijk in hun huis te blijven wonen. Afhankelijk van hun situatie, kregen ze dan producten in bruikleen vanuit het Belevingscentrum. Zo konden zij ervaren hoe iets werkte en of ze er wat aan hadden. En wij leerden weer van hun ervaringen.”

Mantelzorger

Niet alleen op professioneel vlak deed Nini ervaring op met zo lang mogelijk lekker blijven wonen: “Ik ben jarenlang mantelzorger geweest van mijn moeder. Zij is op haar 88ste overleden, maar vanaf haar 83e werd ze al steeds minder mobiel.”

Toen kon je veel van je kennis kwijt in de praktijk?

“Ja deels wel. We hebben bijvoorbeeld een lichtspoor aangelegd dat automatisch aanging als ze ’s nachts uit bed moest om naar de wc te gaan. En in de woonkamer hebben we gezorgd voor verlichting die je op afstand kon bedienen.
Maar ze stond niet voor alles open. In die zin was mijn moeder ook een belangrijk klankbord voor mij.”

Hoe bedoel je dat?

“Nou, ze vond dingen al snel te ingewikkeld en dan was het lastig om zich ervoor open te stellen. Dat is wel één van de belangrijkste dingen die ik de afgelopen jaren geleerd heb: Hoe jonger je begint met maatregelen voor comfortabel wonen, hoe meer plezier je eraan beleeft.
Mensen denken van veel dingen: ‘Laat maar, dat heb ik nu nog niet nodig’. Zeker als er technologie bij komt kijken. Dan vinden mensen het niet alleen ingewikkeld maar ook vaak te duur. Maar waarom niet op tijd een systeem aanschaffen waar je nog tien jaar plezier van hebt? Zo voorkom je dat je het later misschien te ingewikkeld vindt en onnodig risico loopt.”

“Maar ik herken het zelf ook hoor. Ik heb ook gewacht met het aanschaffen van een videodeurbel tot het moment dat er ’s avonds werkelijk iemand achter het huis was die dus door de poort was gekomen. Die beweging langs de voordeur wordt nu dus vastgelegd op video. Maar gelukkig ben ik nog jong genoeg om de techniek gemakkelijk tot me te nemen.”

VideodeurbelZo’n videodeurbel is dus handig voor alle leeftijden?

“Ja, zeker! Er zijn genoeg mensen die ’s avonds de deur liever niet meer open willen doen. Waarom zou je dan niet zo’n videodeurbel nemen, zodat je op je telefoon kunt zien wie er voor de deur staat? En als je niet wilt, hoef je dan niet open te doen. Dat zie je ook in het filmpje dat we hebben opgenomen.”

Hoe is het om die filmpjes op te nemen?

“Heel leuk! Vanuit de tijd dat ik in het belevingscentrum actief was weet ik hoe belangrijk het is om dingen te kunnen demonstreren. Als je kunt laten zien hoe iets werkt, dan komt de boodschap veel beter over. 

En het mooie is: de filmpjes zijn - uiteraard - volledig coronaproof. Mensen kunnen gewoon thuisblijven, ik hoef nergens heen, en toch kom ik even binnen in hun huiskamer. Maar dan dus via het scherm.”

Mensen mogen jou ook vragen voorleggen hè?

“Ja, dat klopt! We zijn begonnen met vragen die we al hadden. Maar ik zou het heel leuk vinden als mensen ook zelf met vragen komen over mogelijke oplossingen in huis. Dan gaan we graag voor ze op zoek naar het antwoord.”

Bekijk de eerste video "Hoe werkt de videodeurbel?" van Nini.