Sluit zoekbalk
Woongemak is kinderspel - Lekker Blijven Wonen
Woongemak is kinderspel

Woongemak is kinderspel

Met eenvoudige ingrepen zorgen voor veiligheid in huis

Eerst even twee verontrustende cijfers: Elk jaar overlijden in Nederland bijna vijfduizend 65-plussers aan de gevolgen van een val. En mensen op leeftijd lopen een drie keer zo groot risico om slachtoffer te worden van brand dan jongere mensen. Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen om dit te voorkomen. Sterker nog: veel relatief eenvoudige ingrepen behoeden je voor beide risico’s! Veiligheidsregio Noord-Holland Noord startte samen met Het Rode Kruis en  GGD Hollands Noorden de campagne ‘Woongemak is kinderspel’, met onder meer een website met handige tips. Charles Webster (Veiligheidsregio, afdeling brandweer): “Je moet blindelings naar beneden kunnen lopen”.

Mischa de Bruijn is projectleider brand- en valpreventie bij Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Dat in zijn functie beide onderdelen worden gecombineerd, is niet voor niets. Mischa: “Veel maatregelen die je kunt nemen, helpen zowel het risico op vallen verkleinen als het risico om slachtoffer te worden bij brand. Met kleine aanpassingen kun je zo veel leed in huis voorkomen.”

Kun je een voorbeeld geven?

Trap in hal“Ja, denk bijvoorbeeld aan een ruimte als een hal met een trap. Een val van de trap is zo gebeurd. Vanochtend hoorde ik nog van een collega dat haar moeder van de trap was gevallen. Ze had een hersenschudding en omdat ze alleen was en op leeftijd, kon ze niet thuis blijven. Zo brengt zo’n ogenschijnlijk klein ongelukje direct heel veel ellende met zich mee. Terwijl je best veel kunt doen om te voorkomen dat je van de trap valt.”

Tips voor de trap

  • “Zorg er op de eerste plaats voor dat er niets op de trap ligt waar je over kunt vallen.”
  • “Verder is het belangrijk dat de traptreden niet glad zijn. Er zijn verschillende goedkope oplossingen, zoals halve antislip maantjes, die ook nog mooi kunnen zijn.”
  • “Iets ingrijpender, maar wel heel comfortabel: monteer aan beide kanten een leuning. Bij mijn moeder bijvoorbeeld, zijn de spieren aan één kant minder sterk. Dan is het heel fijn als je je aan beide kanten kunt vasthouden.”
  • “Ook goede verlichting is belangrijk. Ik heb zelf bijvoorbeeld een sensorlampje bovenaan de trap, die zowel de overloop als de trap verlicht. En die gaat vanzelf aan als ik ’s nachts naar de wc ga.”

Werkt ook bij brand

Dat diezelfde ingrepen kunnen voorkomen dat je slachtoffer wordt bij eventuele brand, bevestigt Charles Webster die al ruim 25 jaar bij de brandweer werkt: “Je moet blindelings naar beneden kunnen lopen. Misschien ben je eraan gewend dat er dingen op de trap slingeren. En stap er altijd gewoon overheen. Maar hoe gaat dat als je huis vol rook staat? Als er nergens losse kleedjes, snoertjes of andere dingen liggen, voorkom je dat je valt. Dat is sowieso al verstandig, maar stel je voor dat je valt terwijl je aan het vluchten bent voor brand! 

Vluchtsleutel

In steeds meer gemeenten in het noordelijk deel van onze provincie zien we de posters hangen die ons wijzen op de campagne woongemakiskinderspel.nl. Met onder andere een website boordevol informatie rondom val- en brandpreventie. Op één van de posters zien we Charles Webster met een sleutelhouder in zijn hand. Charles: “Dat is om mensen te wijzen op het belang van een vluchtsleutel. Stel dat er brand uitbreekt en je bent in huis. Dan wil de brandweer zo snel mogelijk naar binnen. Vaak krijgen we de sleutel van de buren, maar die werkt niet als aan de binnenkant van de deur de sleutel in het slot zit. Uiteraard is het verstandig om ’s nachts je deur op slot te doen, maar haal dan de sleutel eruit. En belangrijker nog: hang hem op een plek waar je hem in één greep kunt pakken als je ooit moet vluchten in een noodsituatie. En vergis je niet: je bent in zo’n situatie behoorlijk gedesoriënteerd. Op de eerste plaats werkt je reuk niet als je slaapt. Dus je wordt niet direct wakker bij brand. En als je dan wakker wordt, staat je huis vaak vol rook. Zorg er dan maar eens voor dat je snel je sleutel vindt.

Dus ik zeg altijd: oefen die situatie met je huisgenoten. Juist ook als je al op leeftijd bent. Eerst gewoon en daarna geblinddoekt, uiteraard met iemand ernaast. Maar zorg ervoor dat die vluchtroute in je genen zit. En misschien lijkt het gek. Maar ik ben al meer dan 25 jaar brandweerman en ik oefen ook nog steeds elke week hetzelfde kunstje.”

Voor alle leeftijden

Hoewel mensen op leeftijd meer risico lopen om te vallen of slachtoffer te worden bij brand, zijn de tips uiteraard bedoeld voor alle leeftijden. Dat benadrukt zowel Mischa de Bruijn als Charles Webster: “Ook gezinnen met jonge kinderen hebben hier veel aan. En als ik voorlichting geef aan bijvoorbeeld thuiszorgers, krijg ik altijd te horen dat ze de tips net zo handig vinden voor zichzelf als voor de mensen voor wie ze werken.”

Website

Op woongemakiskinderspel.nl vind je behalve voor de trap en de hal, ook tips voor andere ruimten, zoals de woonkamer, de keuken, de badkamer en de slaapkamer. En via een handige check kun je per ruimte kijken hoe veilig jouw huis is.

Overigens kun je met vragen over veiligheid in huis ook bellen met Veiligheidsregio. Het telefoonnummer is 072 567 50 10