Sluit zoekbalk
Vrijwilligers zetten talenten in om eenzaamheid te beperken - Lekker Blijven Wonen
Vrijwilligers zetten talenten in om eenzaamheid te beperken

Vrijwilligers zetten talenten in om eenzaamheid te beperken

Niet veel mensen zullen hardop uitspreken dat ze zich wel eens eenzaam voelen. Toch is eenzaamheid een groeiend probleem. Zeker onder mensen op leeftijd. Zo voelt van alle 75-plussers 56% zich eenzaam en geeft 12% aan zich ernstig eenzaam te voelen. Bij 85-plussers is dat respectievelijk 66 en 14%. De coronapandemie met de beperkingen van contacten heeft daar geen goed aan gedaan. Vandaar dat verschillende organisaties, zoals bijvoorbeeld Omring en Vrijwilligerspunt West-Friesland, op zoek zijn naar vrijwilligers. Vrijwilligers die bij mensen op bezoek gaan of mensen ophalen om samen iets te ondernemen.

Sinds de coronapandemie zien we de eenzaamheid verder toenemen. Vooral bij mensen op leeftijd die alleen wonen. Maar ook mantelzorgers voelen zich vaker eenzaam. Net als senioren die vóór de pandemie heel actief waren in het verenigingsleven. Zij missen vaak toch een stuk zingeving nu dat grotendeels stil ligt. Een vrijwilliger inschakelen kan dan een goed idee zijn. Dat de ontmoetingen vaak voor de vrijwilliger net zo leuk zijn als voor degene die de vrijwilliger ontvangt, bewijzen de verhalen.

Opsteker

‘Als ik zie wat het voor deze dame doet, als ik even die twee uurtjes met aandacht bij haar langskom,” vertelt Thomas Bouvier op de website van Omring. “Voor mij zijn die twee uurtjes een hele kleine moeite, maar voor haar is het een echte opsteker. “Behalve dat ik haar blij maak met mijn bezoek, vind ik het zelf ook echt wel leuk. Deze mensen hebben een heel leven geleid; zij zijn zo wijs. Ik vind het mooi om naar hun verhalen te luisteren.”

Ook lezen we op de website van Omring over vrijwilliger Tom die elke vrijdag een tocht maakt op de duofiets met de 51-jarige Debby. Ze hebben een vaste route langs het IJsselmeer met onderweg een stop voor een kopje koffie. Nu woont Debby toevallig in Lindendael maar Omring-vrijwilligers komen ook bij mensen thuis. Net als de vrijwilligers van Vrijwilligerspunt West-Friesland.

Talenten

Beide organisaties willen graag dat vrijwilligers hun eigen specifieke talenten inzetten en doen wat het beste bij ze past. Dat kan variëren van iemand meenemen voor een wandeling of fietstocht tot en met samen schilderen, exposities bezoeken of gewoon thuis thee en koffie drinken en praten over het leven. 

Vrijwilliger aanvragen

Een vrijwilliger aanvragen kun je voor jezelf doen of voor een familielid, vriend, buur of cliënt. Op de website van Vrijwilligerspunt West-Friesland is er een speciaal formulier voor.

Een vrijwilliger aanvragen bij Omring kan door het sturen van een e-mail naar vrijwilligersplein@omring.nl of door telefonisch contact op te nemen met 088 – 206 89 10.

Zelf vrijwilliger worden

Beide organisaties kunnen altijd vrijwilligers gebruiken. Lees er meer over op de websites van Omring en Vrijwilligerspunt West-Friesland.