Sluit zoekbalk
Wonen in een woongemeenschap voor ouderen - Lekker Blijven Wonen
Wonen in een woongemeenschap voor ouderen

Gerrie Roos woont in een woongemeenschap voor ouderen: “Ik zou niet anders meer willen!”

Steeds meer mensen kiezen bij het ouder worden voor het wonen in een woongemeenschap voor ouderen. Er is zelfs een vereniging voor. De Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen (LVGO) staat vijftigplussers die samen een woongroep willen vormen bij met raad en deskundige adviezen. Gerrie Roos (75) woont al twaalf jaar naar volle tevredenheid in woongemeenschap De Koopvaarder in Hoorn: "Ik zou niet anders meer willen! In dat huisje alleen, was ik echt vereenzaamd.” 

"Vijftien jaar geleden verhuisde ik van Blokker, waar ik altijd gewoond heb, naar een huisje voor mij alleen in Hoorn. Daar voelde ik al snel dat ik vereenzaamde. Ik hou ervan om erop uit te trekken en mensen te ontmoeten. En ik dacht: ‘wat als ik ouder word en niet zo gemakkelijk meer weg kan, en mijn vriendinnen kunnen ook niet meer zomaar op visite komen?’ Dan zou ik daar dus nooit meer weg komen…” 

"Ik besloot meteen om maar eens te gaan kijken bij woongemeenschap De Koopvaarder, waar een vriendin van mij woonde. Geweldig vond ik dat, meteen! Je woont lekker vrij, met ruimte voor je huis en er is van alles te doen. Het duurde nog een paar jaar voordat ik er terecht kon, want er is wel een wachtlijst. Maar ik ben nog elke dag blij dat ik dit gedaan heb.
Ik ben meteen elke dinsdag gaan lopen met de wandelclub en samen met een vriendin verzorg ik een stuk van de gezamenlijke tuin. Eigenlijk doet iedereen iets wat het beste bij hem past.” 

 

Uit je hokkie

"Ik ga graag naar de gymlessen op maandag en de hobbyclub op woensdagmiddag. Allemaal hier in De Koopvaarder. Bij de hobbyclub zit ik meestal lekker te breien. Dat doe ik liever daar dan in huis, want dan ben je weer even uit je hokkie. Het feit dat wij een grote zaal hebben, draagt wel bij aan het gemeenschappelijk wonen. Daar worden allerlei activiteiten georganiseerd en mensen laten er bijvoorbeeld ook dia’s zien na hun vakantie. Wie zin heeft, gaat erheen. We hebben ook wel eens een bingomiddag en dan zijn er weer bewoners die zorgen voor de prijsjes. Je kunt die zaal ook huren als je bijvoorbeeld je verjaardag wilt vieren.” 

"Verder is er een biljartclub, er wordt geklaverjast, er zijn spelletjesmiddagen en er is ook een koor. Zelf zing ik in een koor in de stad. Als je hier komt wonen, raden ze je aan om ook dingen buiten de woongemeenschap te blijven doen en dat is wel belangrijk. Ik doe ook vrijwilligerswerk in de winkel van het Leger des Heils. Dat is een kwartiertje lopen. Dat kan ik nog wel. Maar met de wandelclub ben ik inmiddels gestopt.” 

 

Buitenmens

"Het leuke is dat het allemaal vanzelf gaat. Je komt niet zozeer bij elkaar op de koffie. Dat hoeft ook niet, want je spreekt elkaar geregeld door al die activiteiten. Ik ben een buitenmens. Ik kan er niet tegen om de hele dag thuis te zitten. Dus ik ga geregeld een stuk fietsen en bijvoorbeeld een kopje koffie drinken in de stad. En dan is er altijd wel iemand die mee wil.” 

De Koopvaarder bestaat uit 60 sociale huurwoningen. De minimum leeftijd om je in te schrijven is 50 en de maximum leeftijd is 73. Meer informatie is te vinden op www.dekoopvaarder.nl

Kijk voor algemene informatie over gemeenschappelijk wonen voor ouderen op www.lvgo.nl/