Sluit zoekbalk
Lekker Blijven Wonen
Keuken verbouwen

Keuken verbouwen
met oog op de toekomst

Wilt u uw keuken verbouwen of aanpassen? Denk dan ook aan de toekomst en aan de mogelijkheid om er nu al voor te zorgen dat u zo lang mogelijk lekker comfortabel gebruik kunt maken van uw keuken. Maar ook als u niet van plan bent uitgebreid te verbouwen, kunt u uw keuken aanpassen door hem comfortabeler en veiliger te maken. 
Let daarbij op de volgende onderwerpen:

Goede verlichting

Omdat met het klimmen der jaren het gezichtsvermogen meestal langzaam afneemt, is goede verlichting extra belangrijk. Goede verlichting voorkomt bijvoorbeeld dat u zich snijdt bij het koken. U kunt uw keuken beter verlichten met:
 

Tip 1: Fellere spots
Kies voor fellere spots;
 
Tip 2: Meer lichtpunten
Breng meer lichtpunten aan in de ruimte
 
Tip 3: Ledstrips
Ledstrips (vanaf 1 meter te koop bij de bouwmarkt) zijn heel eenvoudig overal te bevestigen.

Naar boven

Wel of geen bovenkastjes

Het gebeurt vaak dat mensen hun evenwicht verliezen terwijl ze op een stoel, kruk of keukentrapje staan. Sterker nog: verreweg het grootste deel van de valpartijen wordt hierdoor veroorzaakt. U kunt het volgende doen:
 

Tip 1: Handige indeling
Verplaats alle spullen die u regelmatig gebruikt naar plekken waar u wel gemakkelijk bij kunt. 
Kijk bij de herindeling van uw kastjes ook naar de logica. Zet bijvoorbeeld spullen die bij elkaar horen ook bij elkaar op één plek. Dus alles wat u nodig heeft voor koffie en thee zetten op één plek en alles wat u gebruikt om uw eten op smaak te maken (kruiden, specerijen) op een andere plek. Spullen die u minder vaak gebruikt, kunt u in de bovenkastjes opslaan. Let op: zet geen zware dingen in de bovenkastjes! 
 
Tip 2: Bovenkastjes lager ophangen
Laat uw bovenkastjes, als dat kan, opnieuw bevestigen aan de muur maar dan op een hoogte waar u beter bij kunt.
  
Tip 3: Bovenkastjes verwijderen
Verwijder de bovenkastjes en creëer, als dat kan, meer opslagruimte op een hoogte waar u beter bij kunt (bijvoorbeeld meer onderkastjes of een losse lage kast). Het is ook een overweging waard uw onderkastjes te vervangen door keukenlades. Deze kunt u helemaal uitschuiven, waardoor u gemakkelijker bij de spullen komt die achterin staan.
 
Tip 4: Pas op met opstapjes
Moet u toch nog ergens bij wat te hoog is om zo te pakken, gebruik dan eventueel een goede keukentrap. Gebruik in elk geval geen opstapje, krukje of stoel! Verreweg de meeste valpartijen worden veroorzaakt door het gebruik van een opstapje, krukje of een stoel om ergens bij te kunnen.

Naar boven

Voorkom bukken

Zolang bukken voor u geen enkel probleem is, is er geen enkele reden om bukken te vermijden. Verstandig bukken (dat wil zeggen door de knieën gaan terwijl u uw rug recht houdt) helpt om langer soepel te blijven. Wordt bukken echt problematisch? Dan kunt u verschillende dingen doen om ervoor te zorgen dat u minder vaak hoeft te bukken om bij spullen in uw keuken te kunnen:
 

Tip 1: Spullen verplaatsen
Verplaats spullen die u vaak gebruikt naar een hoogte waar u niet voor hoeft te bukken.
Uiteraard niet naar een té hoge plek, zodat u er alleen bij kunt met een opstapje. De meeste valpartijen in huis gebeuren immers door het gebruik van een stoel, kruk of keukentrapje.
 
Tip 2: Lades in plaats van kastjes
Vervang uw onderkastjes door lades. U kunt deze keukenlades helemaal uitschuiven, waardoor u ook gemakkelijk bij de spullen komt die achterin staan.
 
Tip 3: Vaatwasser op hoogte
U kunt ook de vaatwasser op hoogte laten plaatsen, zodat u niet of nauwelijks hoeft te bukken bij het in- en uitruimen.

Naar boven

Bediening van kranen

Bij sommige kranen moet veel kracht gezet worden om ze te bedienen. Dat is voor niemand prettig en voor mensen met bijvoorbeeld reumatische klachten, is dat ronduit pijnlijk. Voor meer comfort en gemak kunt u uw kranen laten vervangen door kranen die eenvoudiger te bedienen zijn. Eengreepsmengkranen hebben één hendel die u naar links of rechts verschuift voor warm of koud water en omhoog schuift om de kraan open te zetten. De hendel is vaak heel licht te bedienen. Bovendien kunt u er eenvoudig de temperatuur van het water mee regelen.

Naar boven

Activiteiten kalender Activiteiten kalender - Lekker Blijven Wonen

Activiteiten kalender

Lees verder
Blijven wonen met dementie Blijven wonen met dementie - Lekker Blijven Wonen

Blijven wonen met dementie

Lees verder
De doorstroommakelaar weet raad De doorstroommakelaar weet raad - Lekker Blijven Wonen

De doorstroommakelaar weet raad

Lees verder
Bekijk meer nieuws