Sluit zoekbalk
Woongemak is kinderspel - Lekker Blijven Wonen
Woongemak is kinderspel

Woongemak is kinderspel

Zo lang mogelijk veilig blijven wonen

Een belangrijk aspect van zo lang mogelijk lekker blijven wonen, is veilig wonen. De Veiligheidsregio heeft er een speciale campagne voor met de naam ‘Woongemak is kinderspel’. “Wat ik zou willen, is dat zoveel mogelijk mensen zelf de verantwoordelijkheid voelen om te zorgen voor de veiligheid in hun huis,” zegt Max Delissen, projectleider. Op woongemakiskinderspel.nl vind je tips die variëren van veilig stoken tot en het met het ophangen van een extra trapleuning. Ook kun je via de woningcheck voor elke ruimte in huis zien welke winst  er nog te behalen valt.

“Op dit moment vragen we via de sociale media bijvoorbeeld aandacht voor veilig stoken,” vertelt Max Delissen die zelf al zijn hele werkzame leven actief is voor de vrijwillige brandweer. “Ik weet dus wat er mis kan gaan. Daarom wilde ik heel graag dit project doen, omdat ik het als mijn missie zie om zoveel mogelijk mensen te laten inzien hoe belangrijk het is om te zorgen voor een veilige woning.”

Dat daar veel bij komt kijken, bewijst de website woongemakiskinderspel.nl. Alleen al aan het hoofdstuk Veilig stoken is een flink aantal pagina’s gewijd. Van zorgen voor goede ventilatie en kaarsen op een veilige plek zetten, tot en met het controleren van snoeren en stekkers en ervoor zorgen dat je op tijd wordt gewaarschuwd door bijvoorbeeld rook- en koolmonoxidemelders. En niet alleen dat, je kunt er ook lezen waarom koolmonoxide zo gevaarlijk is (‘een echte sluipmoordenaar’) en hoe je de koolmonoxidemelders ook wel CO-melders genoemd, het beste kunt ophangen.

Veilige keuken

Per ruimte in het huis geeft Woongemak is kinderspel verschillende handige tips. Omdat we deze maand met zijn allen waarschijnlijk veel in de keuken staan, lichten we die er even uit. Hoe zorg je voor een veilige keuken? Op de eerste plaats staat, niet geheel onverwacht, de hittemelder. Een handig hulpje dat je volgens de website binnen 5 minuten ophangt. In een instructiefilmpje wordt je precies verteld hoe dat moet.

Verder vind je er tips voor het aanschaffen van een veilige keukentrap. Alles beter dan wiebelen op een keukenstoel!

Ook wordt benadrukt hoe belangrijk het is om je kookpitten, de oven en de afzuigkap schoon te houden. Niet alleen voor de hygiëne, maar ook voor de brandveiligheid!
En dan is er nog de misschien onverwachte tip om de drempel te verwijderen om struikelen te voorkomen. Er staat zelfs bij hoe je de drempel vakkundig verwijdert. Om vervolgens tocht te voorkomen, kun je een tochtstrip aanbrengen aan de onderzijde van de deur.

Meer weten over veilig wonen? Lees de tips en doe de woningcheck op woongemakiskinderspel.nl