Sluit zoekbalk
Is personenalarmering iets voor mij? - Lekker Blijven Wonen
Is personenalarmering iets voor mij?

Is personenalarmering iets voor mij?

Veel aspecten om rekening mee te houden

Hoe zorg je ervoor dat je lekker kunt blijven wonen? Op zo’n manier dat je je veilig voelt en zonder dat je naaste omgeving zich zorgen maakt? Voor mensen die alleen wonen, kan personenalarmering een uitkomst zijn. Maar wat is een goed systeem? Een systeem dat niet alleen praktisch is maar waar je je ook nog prettig bij voelt? Er valt heel wat te overwegen in de zoektocht naar de juiste personenalarmering… 

Een thuiszorgmedewerker vertelde dat ze op een ochtend bij een cliënt kwam die ‘nog even zijn plant voor het raam moest zetten’. Hij had afgesproken met de buren dat hij elke dag voor 11 uur de plant voor het raam zou zetten. Stond de plant er om die tijd niet, dan zouden ze komen kijken of alles wel goed ging. Een creatieve invulling van eigenlijk een omgekeerd alarm. Je geeft immers een teken dat het wél goed gaat. Maar wat als er in de loop van de dag iets gebeurt waarbij je dringend hulp nodig hebt?

Wanneer personenalarmering?

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin het handig is als je gebruik kunt maken van personenalarmering. Je bent bijvoorbeeld ongelukkig gevallen en kunt niet bij de telefoon komen. Of je wordt plotseling overvallen door benauwdheid, duizelingen of een angstaanval. Of je zet al jaren een medische injectie zelf, maar opeens gaat er iets niet goed. Maar ook buitenshuis kan er onverwacht iets gebeuren. En als je dan even niet in staat bent om de telefoon te pakken en te bellen of een berichtje te sturen, hoe sla je dan toch alarm?
Voor dit soort situaties is de personenalarmering bedacht. Een systeem waarmee je snel alarm kunt slaan via bijvoorbeeld  een knop in huis of een zendertje aan je broekriem of aan een koord om je nek of pols. Ook op je mobiele telefoon kun je een alarmsysteem installeren. En je kunt ook verschillende systemen combineren. Alleen al omdat je niet altijd je mobiele telefoon binnen handbereik hebt. 

Welk systeem?

Er zijn een heleboel verschillende soorten systemen voor personenalarmering. Ook thuiszorgorganisaties zoals Wilgaerden en Omring bieden een vorm van personenalarmering. Vaak kun je daarbij zelf aangeven wie in geval van nood hulp moet komen bieden. Een naaste of iemand van de zorgorganisatie. 

Schaf je zelf een alarmsysteem aan, dan zijn er een heleboel dingen waar je op moet letten. Wil je bijvoorbeeld een vast systeem (alleen voor in huis) of een mobiel persoonlijk alarmeringssysteem dat je ook onderweg kunt gebruiken?

Kies je voor een mobiel systeem, dan moet je altijd zorgen dat het opgeladen is. Daarnaast is het belangrijk dat het systeem goed in staat is om te constateren waar je bent. Dat het dus de juiste gps-locatie kan bepalen. Dat is afhankelijk van de kwaliteit van het systeem en daar hangt dan ook weer een prijskaartje aan.

Meer weten over wat er allemaal bij komt kijken als je personenalarmering overweegt? De Rijksoverheid geeft informatie via de Hulpmiddelenwijzer. Maar googelen kan ook geen kwaad. Er zijn verschillende (ook niet commerciële) sites die bruikbare informatie bieden.